Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2011

Και… κοψοχρονιά και πρόχειρα

Η ασφυκτικότατη πίεση υπό την οποία ενεργεί η κυβέρνηση (και το οικονομικό επιτελείο) φοβούμεθα πως εκτός από ευτελείς τιμές πώλησης θα προκαλέσει και σημαντικές εμπλοκές στις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις.

Η λογική της απευθείας ανάθεσης (όπως επιλέχθηκε από την κυβέρνηση να προχωρήσουν οι εκχωρήσεις…) σε συνδυασμό με τη σπουδή (για προχειρότητα ομιλούν αρκετοί) προοιωνίζεται προβλήματα.

Αυτό γιατί σε παράλληλα σχέδια εκχώρησης - αξιοποίησης συμμετέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα εταιρίες συμφερόντων του ιδίου ομίλου ή ακόμη και σχήματα που μπορεί να δημιουργήσουν «σύγκρουση συμφέροντος».

Οι περιπτώσεις είναι 3 - 4 (πέραν της περίφημης υπόθεσης του Ελληνικού, της Barcelona Strategical Urban Systems και του γνωστού μας Καταλανού αρχιτέκτονα) με ενδεικτική -κατά την εκτίμησή μας- την προωθούμενη εκχώρηση του ΟΔΙΕ και της ΕΛΒΟ, όπου κυριαρχούν τα γαλλικά συμφέροντα.

Πρακτικά οι Γάλλοι μέσω της Credit Agricole και της Societe Generale αναλαμβάνουν σύμβουλοι στους δύο οργανισμούς.

Δεν είναι τυχαίο πως μόλις πριν από έναν μήνα η PMU -εταιρία διαχείρισης του γαλλικού ιπποδρόμου- ήταν παρούσα στην άτυπη διυπουργική για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ στην ελληνική αγορά έχει παρουσία μέσω των στοιχημάτων που παίζονται στις γαλλικές κυνοδρομίες.

Όμως και στο θέμα της ΕΛΒΟ εάν ανατρέξουμε στα τέλη Μαρτίου του 2009 θα βρούμε τη Renault Defence να εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης κυριότητας της ΕΛΒΟ. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος παρουσιάστηκαν στη Διεύθυνση Πεζικού (του ΓΕΣ/ΔΠΖ) το γαλλικό ελαφρύ όχημα αναγνώρισης VBL Mk 2 καθώς και το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) VBCI.

Αναμφίβολα η ελληνική πλευρά είναι με την… πλάτη στα σχοινιά, δεν χωρά συζήτηση πως πλέον εκτελούνται εντολές και συμβόλαια που ζητούν οι δανειστές, δεν λέμε ότι η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών έχουν και πολλά περιθώρια ελιγμών, ωστόσο η προωθούμενη εκποίηση… κοψοχρονιά και πρόχειρα μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και εμπλοκές στη συνέχεια.

Μακάρι να διαψευστούμε… αλλά φοβούμεθα πως τις εβδομάδες που ακολουθούν θα βιώσουμε καταστάσεις που θα μας γυρίσουν ακόμη περισσότερα χρόνια πιο πίσω και από τη δεκαετία του '60.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v