Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 11 2011

Και τώρα το δεύτερο… "Ι" των "PIIGS"

Χοντραίνει το παιχνίδι, καθώς στο στόχαστρο των "αγορών" έχει τεθεί πλέον και η ιταλική οικονομία, η τρίτη ισχυρότερη της ευρωζώνης.

Σε σχετικό κατατοπιστικότατο θέμα του euro2day διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, πως "…εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά hedge funds τοποθετούν μεγάλα στοιχήματα εναντίον των ιταλικών τίτλων σορτάροντας απευθείας τα χρεόγραφα της γειτονικής χώρας".

Συνεκτιμώντας τη διαγραμματική πορεία των ελληνικών spreads (από το φθινόπωρο του 2009 μέχρι και τις μέρες μας), εν συνεχεία των πορτογαλικών, των ιρλανδικών και ακολούθως των ισπανικών, καταλαβαίνει κάποιος γιατί οι τρέχουσες 270 μ.β. του ιταλικού 10ετούς είναι μόνον η απαρχή ενός κύκλου που θα εκτινάξει και τα ιταλικά ασφάλιστρα στα ύψη.

Σημειωτέον πως νωρίτερα το spread του ελληνικού κυμαινόταν στις 1.443 μ.β., το ιρλανδικό στις 1.076, το πορτογαλικό στις 1.063 και το ισπανικό στις 310 μ.β. Επίσης, νωρίτερα τα CDSs Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας "χτυπούσαν΄" νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σε αυτό το παιχνίδι ισχύος η αγορά των CDSs τείνει να γίνει…καθρέφτης του τρόμου και της δύναμης των παικτών - δυνάμεων που αντιπαρατίθενται.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα -κατά την εκτίμησή μας- για την αγορά των ασφαλίστρων διεθνώς [όπως την ανεβάζουμε από το antinews.gr με την επισήμανση αναγνώστη - επισκέπτη πως το παγκόσμιο χρέος είναι 50 τρισ. $, στις ΗΠΑ για να πληρώσουν ΜΟΝΟ τους τόκους πρέπει να αυξήσουν τη φορολογία στο 65%, στα 700 τρισ. $ υπολογίζεται η "αξία μόχλευσης" των Παραγώγων(*) και με την οργουελική εκτίμηση πως το 60% όλων των κρατών θα χρεοκοπήσει].

(*) Σχετικοί διαφωτιστικοί πίνακες είχαν "αναπαραχθεί" από παλαιότερες αναφορές του Εκηβόλου.

ΣΗΜ. Δικαιολογημένος ο δραματικός τόνος της έκκλησης - προειδοποίησης του Ζ.-Κ. Τρισέ και μένει να φανεί εάν και κατά πόσον λ.χ. η Γερμανίδα καγκελάριος έχει συνολικά συναίσθηση του τι διαδραματίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμη και για τη Νέα Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας, όπως την οραματίζονται οι περισσότεροι σύμβουλοί της επιχειρηματίες της χώρας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v