Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 20 2011

ΧΑ: Ποντάροντας στις αμέσως επόμενες κινήσεις

Η αλλαγή φρουράς στο οικονομικό επιτελείο έφερε την… ανάσα που περίμενε η αγορά και στην οποία πόνταραν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Η στήλη την "κοπανάει" για λίγες μέρες, με τον Γ.Δ. στις 1.254,02 μονάδες, τον FTSE-20 στις 564,8, την Εθνική στα 4,75 ευρώ και τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank στα 3,32 και 3,17 ευρώ αντίστοιχα. Όλοι τους (δείκτες και μετοχές) εκ νέου σε βραχυπρόθεσμη φορά αντίδρασης.

Για τη συνέχεια, τα περιθώρια κίνησης του FTSE-20 λίγο ως πολύ προβλέψιμα -πάντα με γνώμονα τη μακροχρόνια προσέγγιση- και τα δύο κυριότερα σενάρια αποτυπώνονται στο ίδιο διάγραμμα.

Κοινή εκτίμηση είναι πως για να έχει τύχη η τελευταία αντίδραση απαιτούνται ουσιαστικές εξελίξεις, κινήσεις και φήμες, γεγονότα στις διεθνείς αγορές αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο.

Για να δούμε…

Στο διεθνές σκηνικό, είναι εμφανές το προβάδισμα που έχει πάρει το Βερολίνο, σέρνοντας πλέον το Παρίσι στη λύση που σχεδιάζει η Γερμανία μεθοδικά για περισσότερο από έναν χρόνο.

Στο εσωτερικό, παρά την αχνή ένδειξη της 17ης/6, δεν έχουν γίνει περισσότερα από 2 - 3 βήματα, στη μέση ενός… μαραθωνίου με μη ορατό -ακόμη- τερματισμό.

Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εάν -μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες- θα γίνουν ακόμη μερικά βήματα ή αν θα πισωγυρίσουμε.

Μακάρι, όταν με το καλό τα ξαναπούμε, να μιλάμε από καλύτερη βάση.

Μέχρι τότε, μπορεί και πρέπει να γίνουν πολλά, ξεκινώντας σχεδόν ταυτόχρονα από τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία.

Το ότι ο Βασ. Ράπανος και ο Απ. Ταμβακάκης ήταν οι πρώτοι παράγοντες (από τον οικονομικό χώρο) με τους οποίους συναντήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τη σημασία του.

Εύλογα τα ερωτήματα, οι συνειρμοί αλλά και τα σενάρια και οι φήμες που θα κυκλοφορήσουν ύστερα από αυτήν τη συνάντηση.

Θα περιοριστούμε στην επισήμανση έμπειρου παράγοντα του κλάδου, ο οποίος μας έλεγε: "Τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία να προχωρήσουν κάποιες ουσιαστικές κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Σε επίπεδο τόσο αποτελέσματος (εάν ενισχυθούν οι αποτιμήσεις των ομίλων) όσο και εικόνας - επικοινωνίας (εάν έχει συνέχεια η τεχνητή αντίδραση), η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει πόντους. Και σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο θα προσμετρηθεί στα συν του νέου τσάρου της οικονομίας".

Θα δείξει καθώς αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα πως επαφές και συζητήσεις γίνονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή και μάλιστα φέρεται να βρίσκονταν σε προχωρημένο σημείο.

Η ουσία είναι πως η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο και είναι στο χέρι της να κερδίσει περισσότερο. Ενδεχομένως και κάποιους πόντους σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Τη στιγμή όπου τα ξένα ΜΜΕ (στην πλειονότητά τους) αλλά και αρκετά εγχώρια βλέπουν ιδιαίτερα κρίσιμες εξελίξεις και ανοιχτότατο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο.

Τα (ξανα)λέμε -πρώτα ο Θεός- από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Σημείωση: Ένα θερμό ευχαριστώ στον συνπαγκρατιώτη Θανάση Σταυρόπουλο, ο οποίος θα σηκώσει το φορτίο τις επόμενες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v