Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 12 2011

Ένα Δ.Σ. με πολλές ισορροπίες…

Με «άρωμα» συναίνεσης αλλά και ενδοκυβερνητική αμφισβήτηση συγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Το Δ.Σ του Ταμείου, που θα αναλάβει να «τρέξει» το πρόγραμμα των (έως) 50 δισ. ευρώ, συστάθηκε έπειτα από διακομματική συμφωνία, αν και η σοβαρότερη αμφισβήτηση έρχεται εκ των έσω από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. «Στο τέλος θα πωληθούν πολύ λιγότερα και θα το δείτε», δήλωσε ο Παντελής Οικονόμου αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ., κάνοντας λόγο για μειωμένο ενδιαφέρον σε τέτοιου είδους επενδύσεις.

Με διαφορά… ωρών η δήλωση και του προέδρου του εν λόγω Ταμείου, με τον Ιωάννη Κουκιάδη να παραδέχεται ότι η πίεση που ασκείται σε σχέση με τον χρόνο κατά τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά.

Μαξιμαλιστικός ο στόχος, σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών ανθρώπων της αγοράς αλλά και κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι δεν φαίνεται να διαφωνούν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Όμως, στο παρασκήνιο των διεργασιών για τη συγκρότηση του Δ.Σ. ενδιαφέρον παρουσίασε η αποδοχή της πρότασης της Ν.Δ. (για τον Αντώνιο Βαρθολομαίο) αλλά και του ΛΑΟΣ (για την Άννα Ζωηρού).

Επίσης, η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Μητρόπουλου (επικεφαλής μέχρι σήμερα της Eurobank Χρηματιστηριακής του ομίλου Λάτση), ο οποίος θα έχει τον ουσιαστικότερο ρόλο της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ενισχύοντας έτσι την ομάδα του ομίλου, που αναλαμβάνει σημαντικές θέσεις-κλειδιά σε μηχανισμούς και όργανα της κυβέρνησης.

Ενδιαφέρουσα όμως θεωρείται και η συμμετοχή δύο εκπροσώπων (ως παρατηρητών) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα έχουν ωστόσο το δικαίωμα ορισμού των τριών από τα επτά μέλη του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων που έχει το Ταμείο.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τον περίφημο εφαρμοστικό νόμο, το Ταμείο πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα και να ξεκινήσει τη λειτουργία του το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v