Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2011

ΕΤΕ: Δεν συζητάμε με Deutsche Bank

Δεν συμμετέχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις για στρατηγική συμμετοχή της Deutsche Bank στην Εθνική Τράπεζα, επισημαίνει η διοίκηση της ελληνικής τράπεζας, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδος "Η Αξία" (φύλλο της 11ης - 12ης/9/2011) και κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς(*).

Αυτά αναφέρονται σε λιτή και συνάμα ρητή και ξεκάθαρη ανακοίνωση του τραπεζικού ομίλου, στην οποία και αρκούμεθα.

Όμως, θα ανατρέξουμε μόλις έναν χρόνο πίσω για να ενθυμηθούμε πώς εξελίχθηκε η εικοτολογία περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ενδεχόμενης πώλησης μετοχικού πακέτου θυγατρικής(**).

Στις 28/6/2010 βγαίνει η πρώτη ανακοίνωση όπου ο όμιλος αναφέρει: "Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, με δεδομένη την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, δεν προτίθεται να προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Είναι προφανές ότι στις προτεραιότητες της τράπεζας είναι η διατήρηση και η βελτίωση αυτής της ήδη ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την παρούσα οικονομική συγκυρία". Σημειώνεται επίσης πως "στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα διερευνά διαρκώς κάθε πρόσφορο τρόπο προκειμένου να επιτύχει τον ανωτέρω σκοπό και δεσμεύεται να ενημερώσει πλήρως και εγκαίρως το επενδυτικό κοινό σχετικά με κάθε μέτρο που θα λάβει προς την ανωτέρω κατεύθυνση".

Στις 12/7 βγαίνει και δεύτερη ανακοίνωση, όπου ο όμιλος τονίζει: "Η ΕΤΕ έχει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και η διατήρηση και η βελτίωσή της αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά της, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την παρούσα οικονομική συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα διερευνά διαρκώς εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να επιτύχει τον ανωτέρω σκοπό και δεσμεύεται να ενημερώσει πλήρως και εγκαίρως το επενδυτικό κοινό σχετικά με κάθε μέτρο που θα λάβει προς την ανωτέρω κατεύθυνση".

Ώσπου στις 7/9 (μεταφέρουμε από το euro2day σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου) διαβάζουμε για "Ενεση κεφαλαίων 2,8 δισ. ευρώ - Δίνει το 20% της Finansbank".

Συγκεκριμένα, διαβάζουμε: "Την κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 2,8 δισ. αποφάσισε η Εθνική, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου μέσω ΑΜΚ, ΜΟΔ αλλά και διάθεσης ποσοστού της Finansbank.

Η τιμή διάθεσης ορίζεται στα 5,2 ευρώ. Το προτεινόμενο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει: (α) Την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ και (β) τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ, Finansbank. Σύμβουλοι έκδοσης θα είναι οι Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley και T.T.

Με τα κεφάλαια αυτά συν τα 400 εκατ. που άντλησε μέσω ομολόγων εντός του Αυγούστου θα διαθέτει ρευστότητα ύψους 3,15 δισ. ευρώ, ενώ στους άμεσους στόχους είναι και η επιστροφή κεφαλαίων 315 εκατ. στο Δημόσιο.

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της Εθνικής θα ενισχυθούν κατά περίπου 380 μ.β., ήτοι στο 14,6%, ποσοστό που κατατάσσει την τράπεζα πρώτη πανευρωπαϊκά, με βάση τον δείκτη Core Τier 1".

Από τη σχετική ανακοίνωση κρατάμε ότι η Deutsche Bank ήταν μεταξύ των συμβούλων έκδοσης. Ως αναφορά και μόνο.

(*)Αφορμής δοθείσης, να πούμε πως για ακόμα μία φορά οι Αρχές φαίνεται πως δεν διαβάζουν συγκεκριμένα ΜΜΕ, που αναφέρονται σε σχετικά θέματα ή παραβλέπουν αναφορές που έχουν δημοσιοποιηθεί αρκετά πιο νωρίς.

(**)Περιοριζόμαστε στην παράθεση των ανακοινώσεων και μόνο. Δεν είναι στις προθέσεις μας να χαλάσουμε την καρδιά κανενός φίλου, πόσο μάλλον ενός (πρώην) Παγκρατιώτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v