Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2011

Η οικονομία πληρώνει… μαθητευόμενους μάγους

Η οικονομία πληρώνει τους… μαθητευόμενους μάγους.

Συνεδρίασε λοιπόν έκτακτα χθες η κυβερνητική επιτροπή με τα λίγο ως πολύ γνωστά αποτελέσματα. Μεταξύ των πρωτοκλασάτων υπουργών και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας, στη θητεία του οποίου η κοινωνία -  οικονομία... χρωστούν πολλά.

Πράγματι, πολλά από τα έκτακτα (και τα νέα έκτακτα) φορομπηχτικά μέτρα που λαμβάνει (και θα συνεχίσει να λαμβάνει) η κυβέρνηση είναι συνέπεια της άστοχης πολιτικής του Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεν θα το κουράσουμε, αλλά... χάρη στα έργα και στις ημέρες του πρώην «τσάρου» επιβάλλονται επιπλέον μέτρα και φόροι.

Θα αναφερθούμε ενδεικτικά στις δύο μεγαλύτερες… επιτυχίες του Γ. Παπακωνσταντίνου που μας κοστίζουν περί τα 2,4 δισ. ευρώ. Περί τα 900 εκατ. ευρώ με τον τρόπο με τον οποίο εφάρμοσε το μέτρο με τις περίφημες αποδείξεις και άλλα 1,5 δισ. ευρώ από τη μη έγκαιρη είσπραξη Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για τις χρήσεις 2009 - 2010 και 2011. Και περιοριζόμαστε σε αυτά, γιατί ο κατάλογος -δυστυχώς- για όλους μας, για τη χώρα είναι ατελείωτος.
Όπως πολλά σωστά και εμπεριστατωμένα αποδεικνύει ο συνάδελφος Θάνος Τσίρος (Οικονομία της Κ.Ε. 18/9).

Πολλοί από τους έκτακτους φόρους, τα νέα μέτρα είναι επί της ουσίας ισοδύναμη συνέπεια της άσκησης οικονομικής πολιτικής από τον πρώην «τσάρο».
Και όμως, αντί ο συγκεκριμένος πολιτικός να βρει κάποια στιγμή την ανδρεία να παραδεχτεί τα λάθη του, τις συνέπειες της ανερμάτιστης και αμετροεπούς πολιτικής που ακολούθησε, για τους… Τιτανικούς του συμμετέχει στη χθεσινή έκτακτη κυβερνητική επιτροπή, που όπως όλα δείχνουν θα αποφασίσει την πολλοστή δέσμη μέτρων.

Υ.Γ. Η αναφορά στον Γ. Παπακωνσταντίνου δεν σημαίνει πως απαλλάσσονται των ευθυνών τους οι υπόλοιποι, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό.

Είναι όμως τόσο προφανείς, επώδυνες οι συνέπειες τις οποίες υφίστανται η οικονομία, η κοινωνία από τους χειρισμούς του πρώην… μαθητευόμενου μάγου των Οικονομικών, που δύσκολα μπορεί κάποιος να παραβλέψει τι έχει γίνει επί των ημερών του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v