Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 4 2011

Η κατάρρευση στο ΧΑ μέσα από την τεχνική ανάλυση

Ξεπούλημα με πτώση 5% στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει σε χαμηλά (περίπου) 18ετίας και τον FTSE-20 στα νέα ιστορικά ελάχιστα των 295,5 μονάδων.

Προσπαθώντας να μείνουμε -όσο αυτό είναι δυνατόν- ψύχραιμοι, ανατρέχουμε σε μερικά στοιχεία (της ομάδας ανάλυσης eZMarket) προκειμένου να έχουμε ευρύτερη αντίληψη για το τι γίνεται σε αυτήν τη φάση της κρίσης.

Στο διάγραμμα του FTSE-20 βλέπουμε την πορεία του από τον Δεκέμβριο του 2010, κυρίως όμως εστιάζουμε στον καθοδικό σχηματισμό και στη λύση του.

Οι αναλυτές της eZMarket υποστηρίζουν πως το Χ.Α. δεν έχει εισέλθει στην έσχατη φάση της μακροχρόνιας κίνησής του. Για να γίνει αυτό απαιτείται η εγκατάλειψη του σχηματισμού 408 και η είσοδος στο κανάλι 410, που έχει και μεγαλύτερη κλίση.

Τέσσερις ενδείξεις ενισχύουν τη συγκεκριμένη προσέγγιση:

- Το γεγονός ότι οι χθεσινές συναλλαγές ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων ετών.
- Η έκδοση από τη Moody's έκθεσης που αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και πιθανότατα θα πραγματοποιήσει μείωση της αξίας των ομολόγων της ύψους 60% (συνολικά) στο αμέσως επόμενο διάστημα.
- Οι δηλώσεις πολλών μελών του Eurogroup που τονίζουν πως, παρά τα επώδυνα μέτρα, οι λύσεις που επιλέγει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα (αναγνώριση της αποτυχίας της ακολουθούμενης τακτικής σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεση αλλαγή των εναλλακτικών σχεδίων).
- Η αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση (μέσω προσχεδίου του προϋπολογισμού) ότι το έλλειμμα ξεφεύγει για φέτος από την πρόβλεψη του 7,5% και θα κλείσει στο 8,5%(;).

Οι εξελίξεις είναι κοντά, πολύ κοντά. Και οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας για ακόμη λίγο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v