Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2011

Πέντε χρόνια ύφεσης! Νισάφι!

Με συμβιβαστική λύση φαίνεται να αίρεται το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί σχετικά με την υπογραφή του Αντ. Σαμαρά. Δεν θα μείνουμε στην πολιτική διάσταση της υπόθεσης (πόσο μάλλον στη μικροκομματική), αλλά στην οικονομική, καθώς για πρώτη φορά καταγράφονται επίσημα ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στην ακολουθούμενη αδιέξοδη τακτική.

«Βάσει των στοιχείων, από τη μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές προβλέψεις για την οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση. Πρόθεσή μας να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάπτυξη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί…».

Αυτά γνωστοποιούνται μεταξύ άλλων στους δανειστές μας, τίθενται υπόψη τους, καταγράφονται ως πρόθεση διαφοροποίησης, δεν αντικρούονται από τους αποδέκτες και μένουν πρακτικά παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Βέβαια, από την εκδήλωση πρόθεσης διαφοροποίησης μέχρι την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, κυρίως δε την αποτελεσματικότητά τους, μεσολαβούν… έτη φωτός. Και το πιθανότερο είναι πως δεν θα γίνει -πάλι- τίποτε.

Ωστόσο, η καταγραφή αυτής της διαφοροποίησης έρχεται σε μία συγκυρία όπου και η Άγκελα Μέρκελ παραδέχεται λάθη στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και παράγοντες των δανειστών φαίνεται να αποδέχονται το ίδιο.

Το ζητούμενο είναι η ανάσχεση αυτού του πτωτικού σπιράλ εάν θα ανακοπεί το 2012, καθώς για το 2013 η ΤτΕ προβλέπει ισχνή ανάπτυξη (που μένει να επιβεβαιωθεί βέβαια). Ωστόσο, και ο επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος επιμένει στην ενδιάμεση έκθεσή του για περικοπές δαπανών και για διεύρυνση της φορολογικής βάσης (προειδοποιώντας πως έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των μονίμως φορολογουμένων) και αφήνει σαφείς αιχμές κατά της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο πρώην τσάρος έρχεται να μιλήσει για νέο γύρο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ θεωρώντας λογική μία επιβάρυνση της τάξεως του 10%. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού επιτέλεσε… θεάρεστο και ρηξικέλευθο έργο ως υπουργός Οικονομικών, έρχεται τώρα ο κ. Τιτανικός να μας μιλήσει για νέα επιβάρυνση (και) στο κόστος παραγωγής. Με το φορολογικό - αναπτυξιακό πλαίσιο εντελώς εχθρικό προς τις επενδύσεις (ενδεικτικά όσα αναφέρονται στην τελευταία έκθεση της PwC - στον χθεσινό Εκηβόλο), αμφιβάλλουμε εάν θα επιτευχθεί η πρόβλεψη της ΤτΕ για το 2013. Εκτός εάν…

Και σαν να μην φτάνουν τα έργα και οι ημέρες του πρώην, έχουμε την πολιτική του νυν τσάρου, η οποία… επιβραβεύεται και από τους ξένους. Δεύτερος χειρότερος υπουργός Οικονομικών (σύμφωνα με τους Financial Times) o Ευάγγ. Βενιζέλος, μπορεί να προσπαθήσει για κάτι… καλύτερο ξεπερνώντας τον Ούγγρο ομόλογό του. Και τα τελευταία στοιχεία (έσοδα, δαπάνες, έλλειμμα κ.λ.π) δικαιολογούν απόλυτα την… επιβράβευση του ίδιου και της ομάδας του.

Αλήθεια, επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, τι προτίθεστε να κάνετε σχετικά με την υπενθύμιση του ΕΒΕΑ για τα 7 δισ. ευρώ χρεωστούμενα του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v