Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2012

Έχουμε τους ηγέτες που μας… αξίζουν

Προσκλητήριο για την επανεισροή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες απηύθυνε τη μία μέρα ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Να δείξουν δηλαδή οι Έλληνες (και οι ξένοι) έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θωρακίζεται με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Την αμέσως επόμενη ο ίδιος ανακοίνωσε πως το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα συμπεριλαμβάνει αυτά που έχουν στα χέρια τους και ιδιώτες επενδυτές. Οι εκ των υστέρων ερμηνείες και επεξηγήσεις που δόθηκαν φαίνεται να επιτείνουν τη σύγχυση, αντί να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση.

Αυτά αφορούν τον έναν εκ των δύο αντιπροέδρων της μεταβατικής κυβέρνησης.
Γιατί ο έτερος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, δηλώνει… φεντεραλιστής Ευρωπαίος. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1 εξήγησε πως «δεν είναι αντίθετος με το να χάνει κανείς την εθνική του κυριαρχία». «Είναι μεγάλο πρόβλημα για πολλούς συμπολίτες μου, ίσως για την πλειονότητα, κατανοώ την άποψή τους. Εγώ όμως είμαι υπέρ του να χάνει κάνεις την κυριαρχία του. Πάντα ήμουν». Αυτά ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Πάγκαλος(*).


(*)Το ότι ήταν πάντα υπέρ αυτής της άποψης ο αντιπρόεδρος β΄ προφανώς αναφέρεται (και) στη θέση που είχε εκφράσει για την «περίπτωση της σημαίας», όταν το βράδυ των Ιμίων ενημερωνόταν για τα δραματικά γεγονότα ως καλεσμένος σε εκπομπή του MEGA.

ΣΗΜ.: Χθες, ο φίλτατος Ramon Mercader (αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισλανδίας) σημείωσε: «Η στήλη συνεχίζει την παράδοση ιστοριών συνωμοσίας και λαϊκιστικών προσεγγίσεων. Στην πραγματικότητα όσο ψάχνει κανείς τις αιτίες μόνο διαφορές βλέπει».

Εξαρχής διευκρινίζαμε πως η περίπτωση της νησιωτικής χώρας είναι διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας. Ωστόσο, ΔΕΝ θεωρώ πως είναι λαϊκισμός να αναδεικνύεται η αποτελεσματικότερη τακτική που ακολούθησαν το Ρέικιαβικ και η Λευκωσία . «Μικροί παίκτες», ναι, που όμως τόλμησαν να διαπραγματευτούν, να αξιοποιήσουν ένα από τα ελάχιστα χαρτιά τους και να… εκβιάσουν, αν θέλετε.

Και τουλάχιστον σε αυτό το θέμα η Αθήνα κι η ελληνική πολιτική ηγεσία ΔΕΝ τόλμησαν το παραμικρό. Είτε μας αρέσει είτε όχι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v