Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 29 2012

Το ψέμα έχει…κοντά ποδάρια και οδυνηρές συνέπειες

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη χαρακτηρίστηκε η υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς selective default. Και πέραν αυτού ουδέν.

Ακόμη και από τους πάλαι ποτέ λαλίστατους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, από τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας.

Σαν να μην τρέχει τίποτε σε αυτόν τον τόπο, σαν να πρόβλεψε λάθος ένα αποτέλεσμα της ομάδας… μπάσκετ του Παγκρατίου ο ειδήμων Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο οποίος δεν αισθάνεται καν το τυπικό χρέος να εξηγήσει στον κόσμο τι έφταιξε και εάν ο ίδιος έχει μερίδιο ευθύνης και σε ποιον βαθμό. Απεναντίας, συνεχίζει διορισμένος στη θέση-«κλειδί» του υπουργού Ενέργειας, ενώ όλο και συχνότερα τελευταία παρεμβαίνει -τηλεοπτικά-, ενίοτε, νουθετώντας το πόπολο.

Εμείς όμως ΔΕΝ ξεχνάμε τα έργα και τις ημέρες του Γ. Παπακωνσταντίνου και του κάθε… Παπακωνσταντίνου.

Γι' αυτό… ανασύρουμε από το αρχείο των «πλούσιων» (τότε) δηλώσεων, προβλέψεων και εκτιμήσεων του τινά χρήσιμα(*).

- Την εκτίμησή του ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το αργότερο στις αρχές του 2012 (μιλώντας στους οικονομικούς συντάκτες, εκτίμησε πως η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξαρτάται απόλυτα από την πρόοδο του μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων).

- Ερωτηθείς για το τι θα γίνει το 2012, οπότε η χώρα θα πρέπει να βρει από τις αγορές 27 δισ. ευρώ για την κάλυψη τοκοχρεολυσίων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές του 2012 ή διαφορετικά θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για την αναδιάρθρωση χρέους ο «τσάρος» Παπακωνσταντίνου είχε πει ότι η κυβέρνηση ΔΕΝ σκοπεύει να μπει στη συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους, επαναλαμβάνοντας πως κάτι τέτοιο ενέχει τεράστιους κινδύνους για τις τράπεζες, την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Εμμένουμε στην υλοποίηση του προγράμματος», είχε τονίσει.

Για τα πρόσθετα μέτρα του 2011, ύψους 3 δισ. ευρώ, είχε αναφέρει πως ΘΑ είναι αρκετά για να κλείσουν οι όποιοι κίνδυνοι του 2011 και είχε επαναλάβει πως ΔΕΝ θα αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων ούτε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Ειδικότερα, τόνισε πως οι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέλιξη των εσόδων και την υστέρηση που παρατηρείται. Για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είπε πως θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Το σχετικό υλικό αντλήθηκε από το αρχείο της Γραμματείας Ενημέρωσης.

(*)Ομολογουμένως… μνημειώδη όσα είχε αναφέρει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση και στον Κώστα Αρβανίτη (ΝΕΤ στις 3/5/2011). Το σχετικό βιντεάκι στο youtube είναι -δυστυχώς- όλα τα λεφτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v