Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2012

Ένα ομολογουμένως… ανεπανάληπτο καλοκαίρι

Τρίτη ημέρα μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και το πολιτικό προσωπικό συνεχίζει να κινείται με… παλαιοκομματικούς όρους. Και όμως, κατά την εκτίμησή μας, η λαϊκή εντολή είναι σαφής: ο λαός θέλει, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%, να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα σε ποσοστό που ξεπερνά το 65% αντιτίθεται στη συνέχιση αυτής της πολιτικής των μνημονίων των οποίων ο υφιστάμενος σχεδιασμός είναι μη ρεαλιστικός και η εφαρμογή τους οδηγεί τη χώρα σε ολοένα και χειρότερη κατάσταση.

Σε σημείο καμπής οι τράπεζες, που τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζονται εύλογα.

Παραθέτουμε την προσέγγιση της eZMarket, με την οποία συμφωνούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η εντολή της 6ης Μαΐου είναι μία: δημιουργία ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας όσο το δυνατόν ευρύτερης, που θα διαπραγματευτεί για τη σταδιακή διαμόρφωση συνθηκών ικανών να επαναφέρουν δημοσιονομικά τη χώρα μας.

Συνάμα, δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, αποφεύγοντας την πλήρη παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και του πλούτου (αφού μέρος της κυριαρχίας έχει ήδη εκχωρηθεί με ανεπίστρεπτο τρόπο).

Η αποστολή του πολιτικού συστήματος είναι πολύ δύσκολη, αν όμως υποστηριχθεί από ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, τότε είναι πιθανόν να επιτύχει. Σε περίπτωση όμως που συνεχιστεί η μάχη των χαρακωμάτων και η προσπάθεια για την απόδοση ευθυνών στους πολιτικούς αντιπάλους για την επερχόμενη καταστροφή, τότε η Ελλάδα εισέρχεται σε μια ανεπανάληπτη περιπέτεια. Για «συναρπαστικό» καλοκαίρι μίλησε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από χρηματιστηριακή πλευρά, εάν ο FTSE 20 ακολουθήσει το αρνητικό σενάριο, τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τα πάντα.

Λαμβάνοντας, δε, υπόψη ότι οι εξελίξεις στο χρηματιστήριο προηγούνται πλέον της πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας, τότε (στο αρνητικό ενδεχόμενο δηλαδή) το φετινό καλοκαίρι μπορεί να βιώσουμε τις δυσμενέστερες εξελίξεις πολλών δεκαετιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v