Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 7 2012

Ο… ταχυδρόμος χτυπάει δύο φορές

"Το μήνυμα εστάλη. Αναζητούνται διακομιστές και παραλήπτες".

Η παραπάνω φράση έμπειρου πολιτικού στελέχους συμπυκνώνει το μετεκλογικό σκηνικό, αλλά και το θρίλερ της επόμενης ημέρας για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα. Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ξεκάθαρο: περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ζήτησε αλλαγή ή και ανατροπή του μνημονίου, ενώ, αν συνυπολογιστεί και το ποσοστό όσων ψήφισαν ΚΚΕ, τότε το αντιμνημονιακό μπλοκ πέτυχε ξεκάθαρη νίκη
".

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο πρωινό κύριο θέμα του Euro2day απηχώντας την πραγματικότητα.

Στο Χ.Α. η αντίδραση λίγο ως πολύ αναμενόμενη, μετά και το ξεκίνημα της συνεδρίασης…

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ απευθύνει σκληρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα, ενώ το Βερολίνο διά του «τσάρου» της οικονομίας έχει ξεκαθαρίσει τη βούλησή του από το απόγευμα της 4ης/5. Να δούμε από εδώ και πέρα πώς θα γίνει η διαχείριση της κατάστασης από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ωστόσο, στο χρηματιστηριακό σχόλιο (της 5ης/5) για τον ειδικό ρόλο της Ελλάδας σημειωνόταν: "Όπως παραδέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός (Γ. Παπανδρέου), η Ελλάδα ήταν (και παραμένει) το πειραματόζωο και ως τέτοιο θα πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος του… εγχειρήματος. Η ουσία της ΕΝΤΡΟΠΙΑΣ ενυπάρχει κυρίως στο ελληνικό πρόβλημα και λιγότερο στο πρόβλημα της... υπάκουης Πορτογαλίας ή της... συμμάχου του Βερολίνου Γαλλίας. Από αυτήν την άποψη, σύμφωνα με πολλά γερμανόφωνα ΜΜΕ, η ΜΟΝΗ χώρα που θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα μη ελεγχόμενων εξελίξεων θεωρείται (και ενδεχομένως έτσι να είναι) η Ελλάδα".

Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε τα επόμενα (πρακτικά) βήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κάνει δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση ή του ζητά να μείνει στη θέση του ως υπηρεσιακού εάν προκριθεί η λύση της διεξαγωγής εκλογών στα μέσα Ιουνίου.

Άρα, συνομιλητής με τους ξένους και πολιτικός εκπρόσωπος της χώρας (και για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ) υπάρχει και με κάποιον τρόπο μένει στη θέση του μέχρις ότου… Καλά ενημερωμένη πηγή σημείωνε πως ο Λ. Παπαδήμος συνομίλησε χθες το βράδυ με ξένους παράγοντες (κυρίως) για το θέμα της μεταβατικής εκπροσώπησης και όσων θα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v