Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέσπασμα στο ΧΑ με αιχμή τράπεζες και ΟΤΕ

Ξεκάθαρο ποντάρισμα προεξόφλησης ώθησε το ΧΑ 2,65% υψηλότερα. Κέρδη για τους... συνήθεις υπόπτους (τράπεζες) αλλά και άνοδος λόγω εισροών από το εξωτερικό σε ομίλους-σηματωρούς.

Προσδοκίες για κάτι καλύτερο γέννησε η σημερινή συνεδρίαση. Οι εκτός αλλά και οι εντός συνόρων ειδήσεις, εξελίξεις διαμόρφωσαν ένα θετικότερο κλίμα, με το Χ.Α. να «ανεβάζει στροφές» σταδιακά από τις 16.10-16.20.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 642,84 μονάδες (2,65%), ο FTSE-20 στις 234,81 μονάδες (3,52%), με σημαντικό διαφοροποιό στοιχείο την αισθητή ενίσχυση των συναλλαγών. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ στις 16.40 για να διαμορφωθεί τελικά στα 74,9 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 42,8 εκατ. αφορούν σε έξι "πακέτα" για το 14,8% της Eurobank Properties.

Επίσης, ενθαρρυντική η διάχυση του ενδιαφέροντος-συναλλαγών και σε άλλες μετοχές πέραν των λιγοστών γνωστών μας.

Το κλίμα είχε φανεί από το πρωί, προσωπικά με προϊδέασε το κατατοπιστικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για «κρυφή ατζέντα Γιούνκερ στην Αθήνα».

Παράλληλα, στις ευρωπαϊκές αγορές αποκλιμακώνονταν ελαφρώς τα spreads για τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα, η Μαδρίτη έπαιρνε ανάσες μέσω έκδοσης εντόκων και, παρά τις προειδοποιήσεις του Fitch για τα ΑΑΑ της Ολλανδίας και της Αγγλίας, οι αγορές κέρδιζαν πόντους.

Το ενδιαφέρον των παικτών, επικεντρωμένο στη νομισματική πολιτική της Κίνας, στην προσπάθεια της ΕΚΤ να λειτουργήσει ουσιαστικά στην αγορά ομολόγων, και στην καυτή ευρωπαϊκή ατζέντα με την Ελλάδα πάντα στο επίκεντρο.

Είναι ενδεικτικό πως στις αγορές ενισχύθηκαν μετοχές μεταλλουργικών επιχειρήσεων αλλά και τραπεζικών ομίλων, με τους… ομόλογους ελληνικούς ομίλους να υπεραποδίδουν.

Ακόμη και στα «εχθρικά» γερμανικά ΜΜΕ ομοβροντία ψυχραιμότερων δημοσιευμάτων παραδεχόταν πως «κανείς δεν παλεύει σαν τους Έλληνες». Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr έχει συμπυκνωθεί αυτή η μικρή αλλά ορατή στροφή.

Στο Χ.Α. τα τελευταία 15-20 λεπτά χρωματίστηκαν από καλοδεχούμενη υπερβολή, καθώς οι αγοραστές βγήκαν επιθετικότατα, τινάζοντας έως και 10% υψηλότερα τον ΟΤΕ, έως 9% το Μυτιληναίο, έως 10% τον Ελλάκτωρ.

Με τις Εθνική, Alpha Bank, Eurobank αλλά και το σύνολο των δυνάμεων του 20άρη να κερδίζει ταχύτατα πόντους, φέρνοντας τον FTSE-20 κοντύτερα στη σημαντικότατη περιοχή των 242 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες έκαναν λόγο για εμφανή προσπάθεια προεξόφλησης, εκτός και εντός συνόρων, ενός θετικότερου σεναρίου με αφορμή πάντα το «ελληνικό πρόβλημα».

Όμως, τόσο από το σχόλιο του Σαββάτου, όσο και εχθές σημειώναμε πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός κύκλου επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού και προσπαθειών άμβλυνσης των πιέσεων που θα φανεί εάν αποδίδει μέσα στις επόμενες 1-3 εβδομάδες.

Πάντως, το σημερινό ξέσπασμα ήταν καλοδεχούμενο για πολλούς λόγους. Αφενός υπήρξε μόχλευση και πάλι στον τραπεζικό κλάδο, παραπέμποντάς μας στο ανοδικό διήμερο της 6ης και 7ης Αυγούστου, λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία για τη διεκδίκηση της Εμπορικής.

Αφετέρου, συνεχίστηκε το ποντάρισμα και η υπεραπόδοση μετοχών όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και ΟΠΑΠ, καθώς σταθερά εδώ και 2 μήνες αυτή η τριάδα ελκύει το ενδιαφέρον συγκεκριμένων ξένων παικτών.

Ενθαρρυντική όμως ήταν και η κινητικότητα σε μετοχές των Μυτιληναίου, Βιοχάλκο, Τιτάν, Motor Oil και ακόμη ορισμένων, καθώς παραπέμπει σε επανενεργοποίηση και ξένων.

Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση του Μυτιληναίου, καθώς αντέδρασε έως τα 2,30 ευρώ, ωθούμενος από ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Έμπειρή χρηματιστηριακή πηγή σημείωνε πως ορισμένοι ξένοι παίκτες, διαχειριστές συνειδητοποιούν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αξίες που λόγω της εξωστρέφειάς τους χρίζουν μεγαλύτερης προσοχής. Πόσω δε μάλλον όταν οι αποτιμήσεις τους έχουν υποχωρήσει σε πολυετή χαμηλά.

Την περίπτωση του Μυτιληναίου τη θεωρούμε ενδεικτική γιατί, κατά την εκτίμησή μας, δείχνει την προτίμηση διορατικών ξένων σε εξωστρεφείς ομίλους. Προφανώς πιστεύουν πως ακόμη και στο απευκταίο ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, ακριβώς λόγω της εξωστρέφειάς τους.

Να σημειωθεί πως προς το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε και σημαντικός αριθμός πακέτων (ενδεικτικά τα 6 της Eurobank Properties που έγιναν στα 4,75 ευρώ).

Αυξημένοι τζίροι για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και Εθνική, Τιτάν, Coca Cola Hellenic, Μυτιληναίο, Motor Oil. Αγορές με νόημα και αρκετή δόση προεξόφλησης, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε φίλος της στήλης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v