Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2013

Εθνική στα… στενά του Ελλησπόντου

Μόνο τυχαία, συμπτωματική ή «αθώα» δεν θεωρούμε την προσπάθεια (κυρίως) τουρκικών ΜΜΕ να συντηρήσουν θέμα... εξαγοράς της Finansbank από την Qatar National Bank ή την Emirates Bank.

Λογαριάζουν βέβαια οι γείτονες χωρίς τον μεγαλομέτοχο (ΕΘΝΙΚΗ), γνωρίζουν ωστόσο πολύ καλά την αδύναμη θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κι η Εθνική.

Άλλωστε, η εμπλοκή σε αυτήν την εικοτολογία της γνωστής (και μη εξαιρετέας) εφημερίδας Vatan δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Είναι γνωστό πως τα τελευταία 3-4 χρόνια όπου η Αθήνα επιδιώκει διακαώς να προσελκύσει κεφάλαια από το Κατάρ, τα χαρτοφυλάκια του περίφημου Εμίρη Al Thani είτε μεταφέρουν την έδρα τους στην Κωνσταντινούπολη (ABK Group) είτε υλοποιούν σημαντικά επενδυτικά προγράμματα (ύψους 4,5 δισ. $) από το 2009-2010.

Σε αυτήν την ευαίσθητη για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες και τη χώρα συγκυρία διαβάζουμε πως η Αθήνα ανακρούει πρύμναν στην προοπτική ανακήρυξης ΑΟΖ. Για υπερατλαντικές νουθεσίες και... φιλικές προτροπές κάνουν λόγο σήμερα οι εφημερίδες.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Άγκυρα τη δεδομένη στιγμή εμφανίζεται ως ο αστάθμητος παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν πιθανές αντιδράσεις (σημειώνει ενδεικτικά η Νεφέλη Τζανετάκου στην Ελευθεροτυπία).

Σε αυτήν την πονηρή και ρευστή περίοδο, ο Σαλί Μπερίσα επανέρχεται με νέες δηλώσεις για «φυσική Αλβανία», για σύνορα της ενιαίας χώρας του που ξεκινούν από την Πρέβεζα, ενώ συμπλέει καταφανώς με τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ο προστάτης των μουσουλμάνων στα Βαλκάνια. Προθυμοποιούμενος, μάλιστα, με βάση όσα φέρεται να ειπώθηκαν στη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά, να χρηματοδοτήσει την ανέγερση τζαμιού «κάπου» στην Αθήνα.

Γινόμαστε ενδεχομένως κουραστικοί -ίσως να παρεξηγηθούμε από φίλους και «φίλους» της στήλης-, είναι όμως ξεκάθαρο πως στη συνέχεια, είτε αφορά την Εθνική είτε συνθετότερα, ευαίσθητα ζητήματα, θα απαιτηθούν αρκετά προσεκτικοί και διορατικοί χειρισμοί. Θα αντέξουμε; Θα τα καταφέρουμε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v