Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 14 2013

Ακούν στο Μαξίμου και στη Συντάγματος;

Πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος από την προειδοποίηση του Τιτάνα, ένας άλλος ισχυρός παίκτης, ο Μυτιληναίος, έρχεται να υπενθυμίσει τα αυτονόητα.

Σε σχετικό θέμα του euro2day μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Ο Ευ. Μυτιληναίoς επισήμανε ότι ακόμα και με τις τρέχουσες περικοπές η υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στην παραγωγή στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό ρίσκο για το outlook της παραγωγής της Αλουμίνιον.

Οι φόροι που καταβάλλει η Αλουμίνιον στην ελληνική κυβέρνηση αυξήθηκαν πρόσφατα στα 50 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. το 2012, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό για τον όμιλο στα 100 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. «Αν οι φόροι ανέβουν και άλλο, ο όμιλος ίσως αναγκαστεί να σταματήσει τις δραστηριότητές του στην παραγωγή αλουμινίου», τόνισε. «Αν η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει το πόσο στα 150 εκατ. ευρώ, είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούμε να κλείσουμε», είπε για την Αλουμίνιον".

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας λέει ξεκάθαρα αυτά που πιστεύει και βλέπει από τη θέση του.

Και το ερώτημα παραμένει... προφανώς: στο Μαξίμου και στην πλατεία Συντάγματος έχουν συνειδητοποιήσει σε πόσο κρίσιμη θέση έχει περιέλθει το εγχώριο επιχειρείν;

Προφανώς μερίδιο ευθύνης φέρει η απενεργοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος η αδυναμία ανταγωνιστικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, επαγγελματιών. Ο κλάδος συντηρείται από την εποχή του Γ. Αλογοσκούφη (θυμόμαστε εκείνα τα πρώτα 28 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί...) μέχρι σήμερα καλώς (ή κακώς, δεν είναι της παρούσης). Ωστόσο, θα πρέπει σύντομα να επανακτήσει τον ενεργό ρόλο του, ειδάλλως...

Αυτό εξηγεί και τη θέση του ίδιου του Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει έστω και με όρους που δεν διευκολύνουν τους τραπεζίτες η περίφημη πια ανακεφαλαιοποίηση.

Αλλά και την επιμονή του ίδιου του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος με τις χθεσινές δηλώσεις του βάζει μία άνω τελεία στην εικοτολογία των προηγούμενων ημερών.

σ.σ.: Δεν είναι τυχαίο πως οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών είχαν πολλές ερμηνείες από τα ΜΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v