Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2013

Μια εκτίμηση για τα επερχόμενα (*)

Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ υπερβολικά ''αρκούδα'' η αίσθησή μου είναι ότι το σενάριο με τη μετοχή των ΣΩΛΚ, που είχαμε παρουσιάσει προ ολίγων ημερών, αποκτά ολοένα και πιο πολλές πιθανότητες.

Όσο αφορά τον FT-25, πιστεύω ότι οι πιθανές αναπηδήσεις του θα γίνουν πέριξ της περιοχής των 240-245 μονάδων και αρκετά κάτω από τον SMA200 και τη γραμμή λαιμού των 270 μονάδων περίπου. Οι αναπηδήσεις αυτές θα έχουν ως στόχο (ως ισχυρότατη αντίσταση πλέον) τις παραπάνω περιοχές (επισυναπτόμενο). Στη συνέχεια, αναμένεται ισχυρή διόρθωση προς... επικίνδυνα επίπεδα.

Ένα σημείο αναφοράς για το ακριβές σημείο όπου θα αρχίσουν οι αναπηδήσεις μπορεί να θεωρηθεί ο δείκτης CAC40, ο οποίος τείνει να διαμορφώσει έναν H&S με γραμμή λαιμού τα 3600 (επισυναπτόμενο).

Γενικά οι ξένοι δείκτες είναι πολύ bullish (π.χ. ο FT100 - UK- έχει ακυρώσει ήδη έναν γιγαντιαίο Η&S 3 ετών και ο SMI έχει ήδη διασπάσει ανοδικά έναν επίσης γιγαντιαίο σχηματισμό cup with handle). Ωστόσο, έχει έρθει η ώρα να επιβεβαιώσουν τις προηγούμενες αντιστάσεις τους ως στηρίξεις πλέον. Για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια διόρθωση θα πρέπει να βρεθεί και μια ανάλογου μεγέθους αφορμή, η οποία θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σε 2-3 εβδομάδες (ας ελπίσουμε να μην είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία).

Η απάντηση λοιπόν είναι ΝΑΙ, θα έχουμε πιθανότατα νεότερα τοπικά χαμηλά, αλλά ΟΧΙ νεότερα ιστορικά χαμηλά.

Όσο αφορά τις τράπεζες, έγινε πράξη με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό που είχαμε αναφέρει παλαιότερα. Ότι δηλαδή ΟΛΕΣ τείνουν προς την τιμή της ΑΜΚ τους, που σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του ΜΟ50 ημερών - 2. Η «σωστή» ώρα για αγορά τραπεζικών χαρτιών, πιστεύω, θα έρθει μετά από 1,5 - 2 χρόνια. Μέχρι τότε η πορεία που θα ακολουθήσουν αναμένεται να είναι σχετικά οριζόντια, με καθοδική προδιάθεση.

Οι μόνες περιοχές τιμών που μπορώ να δώσω με κάθε επιφύλαξη και αυστηρό stop loss αποκλειστικά για short term «παιχνίδι» (για τις μικρές αναπηδήσεις) είναι τα 5,65 για τον ΟΠΑΠ, τα 18,80 για ΕΕΕΚ, τα 2,90 για τη ΒΙΟΧΚ, το 1,32 για τη ΣΩΛΚ, περίπου 4 για τον ΟΤΕ και τα 4,50 για τη ΔΕΗ.

Τελικές τιμές το μόνο που μπορώ να... δω αυτήν τη στιγμή είναι το 0,80 της ΣΩΛΚ (πρώτο καθοδικό «πόδι»).

Γενικά, έχει έρθει η ώρα να πιστοποιήσει στην πράξη ο FTASE 25 ότι έχει ήδη σημειώσει τα ιστορικά χαμηλά του, γεγονός που σημαίνει πολύ αντίξοες και ακραίες χρηματιστηριακά συνθήκες. Τέτοιες που θα είναι δύσκολο για την πλειονότητα των μικροεπενδυτών να τοποθετηθούν, όπως πάντα...

(*)Σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση και την ανάλυση-κείμενο που μας έστειλε ο Ιωάννης Δεληγιάννης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v