Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 10 2013

Ο FTSE και το intraday σήμα του δείκτη

Ανεβάζουμε σήμερα στοιχεία και διάγραμμα από την ομάδα της Fast Finance.

"Μετά από αρκετές συνεδριάσεις (από 308) πήραμε ένα αγοραστικό σήμα με τη διάσπαση του 273... Η αγορά σπάζοντας το 269 κατάφερε να σπάσει πτωτικό trend μετά από καιρό, ενώ η επιβεβαίωση ήρθε με τη διάσπαση του 273 δίνοντας στον δείκτη πολύ πιο γρήγορα τον πρώτο στόχο μας, ενώ ο f25 θα μπορούσε να δοκιμάσει τη ζώνη 290 έστω και σε δεύτερη φάση, που ουσιαστικά είναι η πολύ σημαντική μας αντίσταση στην παρούσα φάση και θα χρειαζόταν αρκετή προσοχή.

Το stop στο intraday πλέον μπαίνει στο 268, ενώ κοντινή στήριξη έχει το 276 και κύρια το επίπεδο 270. Το ότι πιθανολογήσαμε μία κίνηση στο 870-880, μετά τη διάσπαση του 840 στον δείκτη, ήταν σωστό, με τη διαφορά πως δεν περιμέναμε να συμβεί σε μία συνεδρίαση...

Σημαντικό είναι πως 10 πλέον επιλογές μας, που ουσιαστικά είναι πάνω από τις μισές μετά από πολλές συνεδριάσεις, έδωσαν σήμα αγοράς έχοντας διαφυλάξει κέρδη έγκαιρα ή δίνοντας και κέρδη σε αυτούς που ακολούθησαν και τη short κατάσταση με συμβόλαια.

Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε διαδικασία να βρούμε τα χαμηλά ή τα υψηλά σε ένα διάγραμμα. Σημασία έχει πάντα να διαφυλάττουμε κεφάλαιο αλλά και να ακολουθούμε τους κανόνες μας. Να πούμε δε πως μέσο όρο ήμασταν 30 συνεδριάσεις short και η αγορά πλέον μας έδωσε πρώτες μαζικές εισόδους σε αρκετούς τίτλους. Τώρα το volatility φυσικά θα συνεχίσει να υφίσταται, παρ' όλα αυτά το view μας πηγαίνει στους τίτλους που μας έδωσαν αγοραστικά σήματα (excel).

Ο ΟΤΕ πρώτος μας είχε προϊδεάσει από την προχτεσινή συνεδρίαση με αγοραστικό σήμα δίνοντας μέχρι και 10% κίνηση μέσα στη συνεδρίαση. Φυσικά, λόγω του μεγάλου volatility, τα ημερήσια stop στην παρούσα είναι σημαντικά χαμηλότερα, παρ' όλα αυτά αν δει κάποιος την πιο μεγάλη εικόνα θα καταλάβει πως οι τιμές είναι χαρακτηριστικά χαμηλά λόγω της αισθητής πτώσης.

Οδηγοί συνεχίζουν να είναι οι 3 σωματοφύλακες ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ μιας και συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ για τον τραπεζικό κλάδο, παρά τις μεγάλες αποδόσεις από το χτεσινό χαμηλό, είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε εικόνα.

Μεγαλύτερη βαρύτητα συνεχίζουμε να δίνουμε στην Alpha σε περίπτωση που κάποιος θέλει να έχει στο χαρτοφυλάκιό του μια τράπεζα επενδυτικά, απλώς να θυμάστε πως η ΑΜΚ θα δώσει το δικαίωμα κάποιος να πάρει ως και 10 φορές περισσότερα κομμάτια χώρια τα warrants.

Το πιο σημαντικό γεγονός που πιστεύουμε ότι επηρέασε την αγορά είναι η ανακοίνωση πως οι ανακεφαλαιοποιήσεις έχουν dead line στο τέλος του μήνα, ενώ μια θετική έκπληξη εκ μέρους της τρόικας ή μία ακόμα πιο θετική από την πλευρά της κυβέρνησης με ανακοίνωση απολύσεων, έστω και επίορκων, θα είναι υπέρ της αγοράς. Αρκεί να φανταστούμε πως είμαστε στον τέταρτο χρόνο κρίσης και το πρώτο που ζήτησε η τρόικα ήταν απολύσεις. Στα 3 αυτά χρόνια έγιναν απίστευτα λάθη, κινήσεις και φοροεπιδρομές, εκτός από απολύσεις...

Καλό θα ήταν το excel να το ακολουθούμε προσεκτικά πριν αποφασίσουμε να πράξουμε μιας και μας ορίζει την είσοδο αλλά και το ρίσκο με βάση το stop μας, το οποίο μας διευκολύνει ιδιαίτερα στις αποφάσεις. Αν τυχόν κάποιος θέλει έναν τίτλο, να τον δούμε πιο εμπεριστατωμένα, μη διστάσει να μας το ζητήσει με mail.

Σε αυτό το σημείο να πούμε πως τα ελληνικά ομόλογα κινήθηκαν τελείως διαφορετικά από τον Γ.Δ., καθώς φαίνεται πως είναι διορθωτική η κίνησή τους. Σε περίπτωση δε όπου το ελληνικό spread σπάσει τις 966 μονάδες, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ πολύ καλύτερα...

Όσον αναφορά τις αναμενόμενες αφίξεις 17 εκατομμυρίων τουριστών, δεν λέμε, καλό είναι το νέο, παρ' όλα αυτά από μόνο του δεν φτάνει ούτε για ζήτω. Φυσικά όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό θα βγουν από το τέλμα πολύ πιο γρήγορα ή τουλάχιστον θα πάρουν σοβαρές ανάσες. Όμως χρειάζονται και εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν επιτέλους επενδύσεις που ακόμα περιμένουν στη γωνία μέχρι να δουν μία ισορροπία στο δημόσιο και στους κανόνες τους όσο και στο φορολογικό.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμηθούμε το μηνιαίο διάγραμμα που είδαμε μία εβδομάδα πριν για να καταλάβουμε πως η αγορά πρέπει τον μήνα που τρέχει να κάνει τη διαφορά αν θέλει να μας πείσει για τη συνέχεια.

Όσο αναφορά τον πληθωρισμό, καταφέραμε και κάναμε ρεκόρ 45ετίας μιας και είχαμε να δούμε αρνητικό πληθωρισμό από το 1968..., με τα στοιχεία να μας δείχνουν -0,2%. Ο χαμηλός πληθωρισμός, και μάλιστα αρνητικός, από μόνος του δεν είναι και θετικό μιας και ουσιαστικά η μεγάλη ύφεση κάνει τη δουλειά της... Να φανταστούμε δε πως ουσιαστικά αν δεν είχαμε τους αυξημένους φόρους τι νούμερα θα γράφαμε.

Οι περισσότεροι προσπαθούν απλώς να πουλήσουν για να πάρουν ρευστότητα μιας και οι κάνουλες είναι κλειστές, με αποτέλεσμα τα όποια κέρδη να πηγαίνουν περίπατο. Αυτό δεν είναι υγεία για την αγορά αφού και μία επιχείρηση νόημα έχει να κερδίζει (όχι να κερδοσκοπεί) και όχι απλώς να προσπαθεί μόνο να επιβιώσει περιμένοντας καλύτερες μέρες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v