Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η κρίση άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη της ανισότητας

Οι επιπτώσεις που είχε η κρίση στην ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών διαφέρουν σημαντικά. Πως επηρεάστηκαν οι ανεπτυγμένες χώρες. Η αντίθεση μεταξύ Βόρειας Ευρώπης και περιφέρειας. Η περίπτωση της Ελλάδας.

Πώς η κρίση άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη της ανισότητας
  • του Cardiff Garcia

Κατά την διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κατά την περίοδο που ακολούθησε, μια τάση που επηρεάζει την παγκόσμια εισοδηματική ανισότητα επιταχύνθηκε, ενώ μια άλλη, αντίθετη τάση, φαίνεται πως πάγωσε.

Η ανισότητα μεταξύ των κρατών συνέχισε να συρρικνώνεται, όπως συνέβαινε για δεκαετίες. Αυτό είναι λογικό: η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες υπέστη πιο βαθιά και πιο παρατεταμένη βουτιά από ότι στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος είχε αρχίσει ήδη να μειώνει με γρήγορο ρυθμό την ψαλίδα.

Η ανισότητα εντός της κάθε χώρας είναι ένα πιο πολύπλοκο ζήτημα. Μετά από μια μακρά περίοδο ανόδου, φαίνεται πως έχει αλλάξει πορεία ελαφρώς – και η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι προσωρινή. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε, αλλά η τάση αυτή ισχύει στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Όπως μπορείτε να δείτε στον τελικό πίνακα, οι αλλαγές στην ανισότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ των χωρών. Ενδεχομένως πιο εντυπωσιακή να είναι η αντίθεση ανάμεσα στην εμπειρία της Βόρειας Ευρώπης και την περιφέρεια.

Όπως φαίνεται στο τελευταίο διάγραμμα, με βάση στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης μια πτώση πάνω από 8% στο μέσο εισόδημα, με το εισόδημα του φτωχότερου 4ο% να υποχώρει ακόμα περισσότερο, κατά 10%. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σε πολλές από τις οποίες καταγράφηκε και άνοδος.  

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v