Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως η κρίση διέγραψε 323 χρόνια νομισματικής πολιτικής

Τα επιτόκια δεν είχαν πέσει ποτέ σε τόσο χαμηλά επίπεδα, γράφει ο Martin Wolf. Η μεγάλη αλλαγή με τον πληθωρισμό και το άγνωστο μέλλον.

Πως η κρίση διέγραψε 323 χρόνια νομισματικής πολιτικής

H Tράπεζα της Αγγλίας ιδρύθηκε πριν από 323 χρόνια, τον Ιούλιο του 1694, κατ’ εντολή του βασιλιά Γουίλιαμ του Γ’. Είναι η δεύτερη γηραιότερη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, μετά την Sveriges Riksbank της Σουηδίας, που ιδρύθηκε το 1668.

Η Τράπεζα της Αγγλίας στήριξε τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου και σταθεροποίησε το βρετανικό χρηματοοικονομικό σύστημα κατά τη διάρκεια των πολέμων με την Γαλλία της επανάστασης και του Ναπολέοντα, των δύο παγκοσμίων πολέμων και της Μεγάλης Ύφεσης. Σε όλη αυτή την περίοδο, η Τράπεζα χορηγούσε δάνεια στις εμπορικές τράπεζες.

Πριν το 2009, η Τράπεζα δεν είχε μειώσει ποτέ το επιτόκιο δανεισμού κάτω από το 2%. Αλλά στη συνέχεια το μείωσε στο 1,5%, στο 0,5% το Μάρτιο του 2009 και στο 0,25% τον Αύγουστο το 2016.

Αυτή η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την τεράστια επέκταση του ισολογισμού της Τράπεζας, η οποία περιλαμβάνει £435 δισ. σε χρεόγραφα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και £10 δισ. σε εταιρικά ομόλογα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της παρατεταμένα χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ο φόβος δεν ήταν ποτέ αυτός της αύξησης του πληθωρισμού, αλλά μάλλον ο αντίθετος. Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν πραγματικά διαφορετικά. Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον; Κανείς δεν ξέρει.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v