Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ιταλικά ομόλογα και η... επιλεκτική ακοή των επενδυτών

Το ράλι στα ιταλικά ομόλογα μπορεί να κρύβει παγίδες για τους επενδυτές. Οι αντικρουόμενες δηλώσεις Σαλβίνι και Ντι Μάιο. Η πρόκληση των NPLs και το τέλος του QE από την ΕΚΤ.

Τα ιταλικά ομόλογα και η... επιλεκτική ακοή των επενδυτών
  • του Michael Mackenzie

Η αγορά κρατικών ιταλικών ομολόγων αρχίζει να θυμίζει παιχνίδι πόκερ στα καζίνο του Λας Βέγκας. Αφού πρώτα ανησύχησαν ότι ο προϋπολογισμός του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας θα προκαλούσε τις Βρυξέλλες με μια αύξηση των δαπανών, οι επενδυτές βλέπουν τώρα ως πιο πιθανό το ενδεχόμενο οι λαϊκιστές να μην οδηγηθούν τελικά σε σύγκρουση.

Οι δηλώσεις αυτή την εβδομάδα από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ματέο Σαλβίνι ότι ο προϋπολογισμός θα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. κατάφεραν να οδηγήσουν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 2,9%. Πρόκειται για μια σημαντική πτώση, αν σκεφτεί κανείς ότι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στο 3,23% πριν από την υποβάθμιση του ιταλικού outlook από τη Fitch.

Mε τις ισορροπίες εντός του συνασπισμού να μην είναι ξεκάθαρες, η αγορά ομολόγων στοιχηματίζει πως αυτός που πρέπει να ακούσει είναι ο κ. Σαλβίνι, ο επικεφαλής της Λέγκας. Ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και κυβερνητικός εταίρος της Λέγκας, έστειλε διαφορετικό σήμα το Σαββατοκύριακο, όταν είπε στο Reuters ότι «δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να ακούμε τους οίκους αξιολόγησης και να καθησυχάσουμε τις αγορές και μετά να μαχαιρώνουμε πισώπλατα τους Ιταλούς».

Αλλά αυτή η «επιλεκτική ακοή» από τους επενδυτές ομολόγων είναι επικίνδυνη, προειδοποιεί ο Νιλ Μέλορ, αναλυτής της BNY Mellon, ο οποίος επισημαίνει ότι «το κοινό στοιχείο στον συνασπισμό των δύο ετερόκλητων πολιτικών κομμάτων είναι η συμφωνία για τα προβλήματα των ορίων της Ε.Ε. στο έλλειμμα». «Παρά τη μεταστροφή που σημειώθηκε με τον προϋπολογισμό, οι πιέσεις αναμένεται να αυξηθούν» προσθέτει.

Η στάσιμη ιταλική οικονομία δεν μπορεί να βοηθήσει έναν τραπεζικό τομέα που είναι υπερφορτωμένος με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ η κατάρρευση της γέφυρας στην Τζένοα την περασμένη εβδομάδα αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση να τονώσει τις δαπάνες. Δεδομένου ότι το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ, μια τέτοια κίνηση από τη Ρώμη θα έβαζε τέλος σε οποιοδήποτε ράλι στις τιμές των ομολόγων.

Η Pictet, η εταιρεία wealth management, προειδοποίησε την Τετάρτη πως η «η πιθανότητα η ιταλική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια επιθετική δημοσιονομική στάση (με έναν στόχο για το έλλειμμα στο 3% ή και υψηλότερα) δεν πρέπει να υποτιμηθεί». Μια υπέρβαση του 3% «πιθανότατα θα πυροδοτούσε μεγαλύτερη αντιπαράθεση με την Ε.Ε., με μια αρνητική αντίδραση από τις αγορές που θα εκτροχίαζε τη δυναμική του χρέους».

Η κυβέρνηση είναι ήδη αντιμέτωπη με τη σοβαρή πρόκληση της πώλησης περίπου 63 δισ. ευρώ σε χρέος πριν από το τέλος του έτους για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ως το τέλος του έτους. Επιπλέον, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βάλει τέλος στις αγορές ομολόγων ως το τέλος του έτους δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις.

Αυτό εξηγεί γιατί η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου παραμένει αρκετά αυξημένη σε σχέση με του γερμανικού, κατά 2,55 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι ένα risk premium που δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης.

Το χαμηλό που έπιασε το spread τον Απρίλιο στη 1,1 ποσοστιαία μονάδα αποτελεί μια υπενθύμιση στους επενδυτές ότι το παρελθόν είναι... μια διαφορετική χώρα.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v