Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβεται πίσω από το sell off στη Wall Street

Οι μνήμες από τη βουτιά του Φεβρουαρίου και οι ανησυχίες για το τέλος της 10ετούς bull market. Τι ρόλο έπαιξε η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα. Η εναλλαγή μετοχικών θέσεων, τα στοιχήματα στη μεταβλητότητα και ο ρόλος των… υπολογιστών.

Τι κρύβεται πίσω από το sell off στη Wall Street
  • του Robin Wigglesworth

Το sell off στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου οδήγησε στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της Wall Street από τον Φεβρουάριο και δημιούργησε κύματα ρευστοποιήσεων στις παγκόσμιες αγορές.

Η ισχυρή πτώση των αμερικανικών μετοχών είχε κάποιες αντανακλάσεις από τον Φεβρουάριο, οπότε ο S&P υπέφερε μια από τις γρηγορότερες διορθρώσεις του κατά 10%, εγείροντας ερωτήματα για το εάν το σχεδόν 10ετές bull market είναι σε κίνδυνο. Ενώ δεν φαίνεται άμεσος καταλύτης για το ξεπούλημα, υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που κινούνται στην παρούσα χρηματιστηριακή αναταραχή.

Η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα

Χωρίς αμφιβολία, η πλησιέστερη αιτία για την αντιστροφή της κίνησης στις χρηματιστηριακές αγορές. Η υποχώρηση των ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα προκλήθηκε από την άνοδο της αισιοδοξίας για την οικονομία, αλλά η δριμύτητα της αντίδρασης -η απόδοση στο 10ετές treasury έφτασε σε υψηλό επτά ετών, στο 3,25%- ήταν αρκετή για να αναστατώσει τις αγορές μετοχών.

Τα ομόλογα παρέμειναν υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι σε αυτή την έκταση. Αναλυτές και επενδυτές λένε ότι οι αποδόσεις δεν είναι αρκετά υψηλές, ώστε να τους ανησυχούν αδικαιολόγητα, και οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων ήταν σχετικά ήπιες, μέχρι που η πτώση των μετοχών χειροτέρεψε το απόγευμα της Τετάρτης.

Η βιαιότητα της πτώσης παρακίνησε τους επενδυτές να στραφούν στη σχετική ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ήταν 3,17% στο Λονδίνο.

«Υψηλότερα επιτόκια τυπικά σημαίνουν πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να πιέσουν την ανάπτυξη καθώς προχωρούμε και οι αγορές μετοχών αντιδρούν σε αυτό», δήλωσε ο Charlie Ripley, υψηλόβαθμο στέλεχος στρατηγικής ανάλυσης στην Allianz Investment Management.

Ετσι, τα αυξημένα επιτόκια ίσως έθεσαν τη βάση για το sell off, αλλά πιθανότατα δεν μπορούν να επωμιστούν την ευθύνη για την αγριότητά του.

Βραχυπρόθεσμα στοιχήματα στη μεταβλητότητα

Η αναταραχή του Φεβρουαρίου πυροδότησε επίσης αυξήσεις αποδόσεων αλλά επιδεινώθηκε από την κατάρρευση δύο ETNs (Exchange-traded notes) τα οποία στοιχημάτιζαν ότι οι αγορές θα παραμείνουν γαλήνιες μέσω πολύπλοκων συμβολαίων παραγώγων που ονομάζονται Vix Futures.

Όταν η μεταβλητότητα εκτοξεύτηκε, αυτά τα funds και άλλοι traders που σορτάριζαν τη μεταβλητότητα έγιναν κομματάκια και οδήγησαν τη μεταβλητότητα ακόμα υψηλότερα καθώς κινήθηκαν για να καλύψουν τις θέσεις τους. Αυτό μεταφέρθηκε στη χρηματιστηριακή αγορά μέσω των futures του S&P και προκάλεσε περαιτέρω υποχώρηση.

Μια ανάλογη δυναμική ίσως επανεμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα. Στοιχεία από την Commodity Futures Trading Commission υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές για μια ακόμα φορά σορτάρουν τον Vix στο μεγαλύτερο βαθμό από τον περασμένο Ιανουάριο και ο δείκτης μεταβλητότητας της CBOE εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

«Το sell off της χθεσινής νύχτας στις ΗΠΑ τάραξε το κλίμα και επανέφερε μνήμες από ανάλογες συνεδριάσεις στην αρχή της χρονιάς», δήλωσε ο Medha Samant, διευθυντής επενδύσεων στις ασιατικές αγορές, στη Fidelity International.

Ωστόσο ένα από τα ETNs που προκάλεσε τη βουτιά του Φεβρουαρίου είναι «νεκρό» και το άλλο σκιά του εαυτού του. Οι traders παραγώγων λένε ότι συνολικά η αγορά δεν είναι το κουβάρι που ήταν στις αρχές της χρονιάς.

Η εναλλαγή μετοχών

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα ήταν η αιφνίδια αντιστροφή κερδισμένων και χαμένων. Μετοχές που είχαν μείνει πίσω στο ράλι του 2018 απέδωσαν πολύ καλύτερα, ενώ μεγάλες απώλειες είχαν τίτλοι και κλάδοι με υψηλά κέρδη.

Οι ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές μετοχές ήταν στο περιθώριο των επενδύσεων από διαχειριστές κεφαλαίων καθώς η οικονομική ανάπτυξη απείχε από το να είναι λαμπρή. Με την αμερικανική οικονομία τώρα να ενισχύεται, κάποιοι επενδυτές εμφανίζονται να αλλάζουν θέσεις σε φθηνότερες μετοχές αξίας, που θα επωφεληθούν από τη βελτίωση.

Εν τω μεταξύ οι αποδόσεις των ομολόγων συνήθως χρησιμοποιούνται για να προεξοφλήσουν τη μελλοντική αξία των χρηματικών ροών. Οσο χαμηλότερες είναι τόσο καλύτερο για ενεργητικό με μακρά διάρκεια, όπως τα 30ετή treasury ή μετοχές που είναι (στη θεωρία) παντοτινοί (perpetual) τίτλοι.

Δεδομένης της έλλειψης μερισμάτων και υψηλότερων αποτιμήσεων, πολλές τεχνολογικές μετοχές είναι αναμφίβολα το μακρύτερης διάρκειας ενεργητικό στον κόσμο, «είναι απολύτως λογικό ότι εντέλει θα υποκύψουν στα αυξανόμενα επιτόκια», σημειώνουν στρατηγικοί αναλυτές στη Morgan Stanley.

Η εικόνα της παγκόσμιας ανάπτυξης

Η έκταση των επαίνων του προέδρου της Fed Jay Powell την προηγούμενη εβδομάδα εξέπληξε κάποιους, αλλά η υπεραπόδοση της αμερικανικής οικονομίας ήταν ένα από τα «κλειδιά» για την τάση των αγορών φέτος. Ωστόσο, προέκυψε ενώ ο υπόλοιπος κόσμος επιβράδυνε.

Ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, υπέδειξε τον αυξανόμενο προστατευτισμό ως «βασική πηγή αβεβαιότητας» για την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ πρόσφατες έρευνες και στοιχεία από τη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν υποχώρηση της εμπιστοσύνης και επιβραδυνόμενες εξαγωγές. Το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα έκοψε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες, τόσο για φέτος όσο και για το 2019.

«Για το μεγαλύτερο μέρος του 2018, η αμερικανική αγορά αγνόησε τη στροφή στον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο και οι αγορές μετοχών δεν επηρεάστηκαν καθώς οι τίτλοι και τα νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν υπό πίεση», σημειώνει ο Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής στη Société Générale. «Αυτή την εβδομάδα είδαμε τον S&P και τον Nasdaq να δίνουν προσοχή σε αυτά που συμβαίνουν».

Ενώ οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν του sell off, η ενέργεια ήταν ο τέταρτος χειρότερος κλάδος σε απόδοση καθώς η τιμή του πετρελαίου κατρακύλησε. Το brent υποχώρησε 2,2% την Τετάρτη και ήταν 1,2% χαμηλότερα σήμερα το πρωί στο Λονδίνο.

«Συστηματικές» στρατηγικές

Υπάρχουν πολλές επενδυτικές στρατηγικές που καταστρώνονται από υπολογιστές και συστηματικά ζυγίζουν την έκθεσή τους με βάση τη μεταβλητότητα. Ετσι, όταν οι αγορές γίνονται σπασμωδικές, πωλούν και όταν οι αναταραχή σβήνει, αγοράζουν.

Το πόσο γρήγορα αντιδρούν στη μεταβλητότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική και fund managers του είδους υποστηρίζουν ότι αντιδρούν ελάχιστα σε βραχυπρόθεσμες εκρήξεις μεταβλητότητας. Κάποιοι αναλυτές και επενδυτές ωστόσο αντιτείνουν ότι σε κάθε περίπτωση παροξύνουν τόσο τις βυθίσεις όσο και τα ράλι.

Οι τρεις κύριοι τύποι είναι τα funds ισορρόπησης ρίσκου (parity), τα «commodity trading advisers», ένα είδος hedge fund που παρακολουθεί την τάση και οι μεταβλητές προσόδου (variable annuity) ασφαλιστικοί λογαριασμοί με ένα συγκεκριμένο στόχο μεταβλητότητας. Οι αριθμοί ποικίλλουν, αλλά αναλυτές υπολογίζουν το συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτά τα funds τείνουν να κινούνται την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί το sell off έδειξε να επιταχύνεται όσο πλησιάζαμε προς το κουδούνι της λήξης.

Όμως τα ETFs και άλλοι επενδυτές επίσης προσαρμόζουν θέσεις στο τέλος της ημέρας, κάτι που συγκεντρώνει τις συναλλαγές σε ένα μικρό παράθυρο και ενθαρρύνει άλλους επενδυτές να κάνουν το ίδιο. Ετσι η βύθιση στο τέλος της ημέρας δεν είναι απαραίτητα απόδειξη ότι τα παραπάνω funds επέτειναν την αναταραχή.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v