Ο Τραμπ γράφει νέα σελίδα στην παγκοσμιοποίηση

Η προσπάθεια επιβολής διμερών συμφωνιών κινητοποιεί τα αμυντικά αντανακλαστικά του υπόλοιπου πλανήτη. Η στρατηγική που μπορεί να βάλει στο περιθώριο τις ΗΠΑ και να γυρίσει μπούμερανγκ για τον πλανητάρχη.

Αποφασισμένος να ανατρέψει τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία επιβάλλοντας δασμούς. Δημιουργούνται, όπως εξηγείται στο παραπάνω βίντεο φόβοι ότι βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους της παγκοσμιοποίησης και στην επιστροφή στις κλειστές εθνικές οικονομίες. Τελευταία φορά που υπήρξε ανάλογη τάση ο πλανήτης οδηγήθηκε σε Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά το 1945 οι ΗΠΑ είχαν κομβικό ρόλο στη διαφύλαξη της ειρήνης και της ευημερίας. Τι θα γίνει αν η υπερδύναμη αποβάλει το βάρος της ηγεσίας στα παγκόσμια πράγματα;

Ισως λιγότερα απ’ όσο φοβόμαστε. Ο ρόλος της οικονομίας των ΗΠΑ δεν είναι τόσο κυρίαρχος όσο παλιά καθώς έχουν αναδυθεί ΕΕ, Κίνα και Ιαπωνία. Τα ανοικτά σύνορα τις έχουν ωφελήσει και γι’ αυτό προωθούν την μεταξύ τους συνεργασία, ενώ επεξεργάζονται κινήσεις για να αντιμετωπίσουν το «σαμποτάζ» του Τραμπ στους εμπορικούς κανόνες. Ηδη Ιαπωνία και ΕΕ υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που υπήρξε ποτέ. Καλύπτει το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Τραμπ ξέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και γι’ αυτό ακολουθεί τη στρατηγική των διμερών συμφωνιών, αλλά με τον υπόλοιπο κόσμο ενωμένο η στρατηγική «πάσχει».

Αυτή η λογική της «περισσότερης παγκοσμιοποίησης» μεταξύ των υπολοίπων πλευρών είναι ασπίδα απέναντι στις πολιτικές του πλανητάρχη αλλά και όπλο, καθώς πλήττει αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές. Ουσιαστικά περνάμε σε μια νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης για τον υπόλοιπο κόσμο...


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v