Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτόγνωρη στροφή των επενδυτών στα κρατικά ομόλογα

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί, ακολουθώντας την Ευρώπη και την Κίνα. Βαρύ το πλήγμα στις μετοχές τεχνολογίας και ενέργειας. Τι δείχνουν οι ροές κεφαλαίων στα funds.

Πρωτόγνωρη στροφή των επενδυτών στα κρατικά ομόλογα
  • Του Adam Samson

Οι επενδυτές πραγματοποίησαν αυτό το μήνα τη μεγαλύτερη στροφή στα ομόλογα που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με δημοφιλή έρευνα που έδειξε, ακόμα, ότι τα στοιχήματα στις παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για το οικονομικό outlook.

H καθαρή underweight θέση των παγκόσμιων επενδυτών στα ομόλογα βούτηξε 23 ποσοστιαίες μονάδες το Δεκέμβριο στο 35%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη από την Bank of America Merrill Lynch. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβολή στην ιστορία της συγκεκριμένης έρευνας, η οποία φέρνει την underweight θέση στο χαμηλότερο επίπεδο από το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Τα κρατικά ομόλογα έχουν πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι τον τελευταίο μήνα εν μέσω προσδοκιών ότι η αμερικανική οικονομία, η οποία έχει λάβει ώθηση από τις περικοπές φόρων, θα χάσει τελικά την ορμητικότητα της όπως συνέβη στην Ευρώπη και στην Κίνα. Η βελτίωση της επίδοσης των κρατικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες έρχεται σε αντίθεση με την πορεία τους το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, όταν η άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ και οι προβλέψεις για μείωση της νομισματικής τόνωσης στην Ευρώπη έπληξαν την αγορά.

«Οι επενδυτές είναι τρομερά απαισιόδοξοι» δήλωσε ο Μάικλ Χάρτνετ, CIO της Bofa Merill, ο οποίος διεξήγαγε δημοσκόπηση σε fund manager με υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας $694 δισ.

Η απόκλιση από ένα ιστορικό μοτιβό που καθιστούσε τον τελευταίο μήνα του έτους τον καλύτερο για τις μετοχές, αποτέλεσε μια πληγή για τις αγορές αυτόν τον Δεκέμβριο. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών έχει σημειώσει πτώση περίπου 6%, με τον S&P 500, τον δείκτη αναφοράς για τις μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, να έχει κινηθεί περίπου 8% χαμηλότερα.

Η κατανομή στις μετοχές έχει υποχωρήσει στο 16% overweight, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν ενεργειακές και τεχνολογικές μετοχές για χάρη πιο αμυντικών τομέων όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Οι εταιρείες στους δύο αυτούς τομείς συνήθως πληρώνουν μεγάλα μερίσματα.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τις ροές κεφαλαίων στα funds. Πάνω από $115 δισ. τοποθετήθηκαν σε funds της αγοράς χρήματος, τα οποία θεωρούνται χαμηλού ρίσκου, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έκθεση της EPFR. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί.

Η ισχυρή εναλλαγή από τις μετοχές στα ομόλογα έχει προκαλέσει και υψηλότερη μεταβλητότητα. Ο δείκτης μεταβλητότητας της Cboe, ένας από τους πιο δημοφιλείς δείκτης μέτρησης της προσδοκόμενης αναταραχής στη Wall Street, έχει σκαρφαλώσει πάνω από τις 24 μονάδες, επίπεδο διπλάσιο από αυτό που καταγράφθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο S&P 500 είχε σημείωσε τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 2011.

Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και απέναντι στην εταιρική αγορά ομολόγων, η οποία τελευταία δείχνει περισσότερα σημάδια πίεσης. Το spread ή το premium που απαιτείται για την αγορά εταιρικής πίστωσης, έχει διευρυνθεί, ενώ η ζήτηση για νέες εκδόσεις χρέους στην αμερικανική αγορά «junk» εταιρικών ομολόγων έχει αποδυναμωθεί.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v