Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί η πορεία των αγορών το 2019

Τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ και ο «μπαλαντέρ» του κινέζικου νομίσματος. Πώς θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές αγορές στο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και ποιο είναι το πραγματικό ερώτημα για τις αμερικανικές μετοχές.

Πού θα κριθεί η πορεία των αγορών το 2019
  • FT reporters

Ενας «τιμωρητικός» Δεκέμβριος συμπλήρωσε μια χρονιά που επενδυτές θα ήθελαν να ξεχάσουν, καθώς σχεδόν όλες οι επενδυτικές κατηγορίες υποχώρησαν. Η μεταβλητότητα που σημάδεψε το 2018 θέτει κάποια κρίσιμα αινίγματα που αντιμετωπίζουν οι αγορές το 2019.

Είναι η αμερικανική αγορά ομολόγων υπερβολικά απαισιόδοξη;

Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου είναι χωρίς αμφιβολία το επιτόκιο που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή και παρακολουθείται περισσότερο ανά τον κόσμο. Η αναταραχή των αγορών το 2018 δείχνει ότι οι επενδυτές είναι έντονα «ευαίσθητοι» στις κινήσεις του.

Καθώς έκλεισε η χρονιά η αξίας 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά έστησε ένα ράλι, συμπιέζοντας τις αποδόσεις, καθώς οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος άρχισαν να προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα εξέλθει από τα υψηλά που προκάλεσε η τόνωση.

Παρά τη βίαιη κίνηση προς τα κάτω των αποδόσεων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η οποία έστειλε την απόδοση του 10ετους έως το 2,72% (σ.σ. σήμερα στο 2,64%), οι αναλυτές, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Bloomberg, κατά μέσο όρο περιμένουν την απόδοση να διαμορφωθεί στο τέλος της φετινής χρονιάς στο 3,44%. Για όσους πιστεύουν ότι η απαισιοδοξία που κατέλαβε τις αγορές προς τα τέλη της περσινής χρονιάς είναι υπερβολική, είναι μια πρόβλεψη που ίσως απλά δείχνει λογική.

Αν ξεδιπλωθεί αυτό το σενάριο, είναι πιθανό να ενεργοποιήσει περαιτέρω το δολάριο, καθώς περισσότερα κεφάλαια θα κυνηγήσουν τις υψηλότερες αποδόσεις που θα είναι διαθέσιμες σε αμερικανικό ενεργητικό, και να χτυπηθούν οι αγορές μετοχών και ομολόγων των αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο, οι προβλέψεις των στρατηγικών αναλυτών της Wall Street για τις τιμές των ομολόγων αποδείχθηκαν σταθερά πολύ απαισιόδοξες τα τελευταία χρόνια.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η αγορά ομολόγων σωστά περιμένει μια πολύ πιο νωθρή αμερικανική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι μετά από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, η FED μπορεί να ολοκλήρωσε. Γι’ αυτούς η πιο πιεστική ερώτηση είναι αν θα αντιστραφεί η καμπύλη των αμερικανικών επιτοκίων, ένας ιστορικά αξιόπιστος δείκτης μιας ύφεσης που προκύπτει όταν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις ομολόγων ανεβαίνουν υψηλότερα από αυτές των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων.

«Δεν περιμένουμε η καμπύλη να αντιστραφεί το 2019, αν μη τι άλλο καθώς η FED πιθανότατα θεωρεί την επίπεδη καμπύλη ως σημάδι προειδοποίησης», σημειώνουν αναλυτές της Credit Suisse. Η συνάντηση των επικεφαλής της FED στα τέλη Ιανουαρίου θα είναι ένας κρίσιμος σταθμός στις αρχές της χρονιάς.

Πώς θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές αγορές το τέλος του QE;

Ενώ η αμερικανική αγορά ομολόγων θα κάνει πολλά για να καθοριστεί η κατεύθυνση για άλλα κρατικά ομόλογα, οι προοπτικές του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους θα διαμορφωθούν, επίσης, από την απόφαση της ΕΚΤ να τελειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε το 2015.

Καθώς οι αγορές της ΕΚΤ βοήθησαν να συμπιεστούν οι αποδόσεις, η απουσία ενός τόσο μεγάλου αγοραστή θα μπορούσε λογικά να ασκήσει κάποια ανοδική πίεση. Ορισμένοι, όμως, είναι επιφυλακτικοί για το ότι οι αποδόσεις σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα αυξηθούν σημαντικά.

Αρχικά η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα έσοδα από τις ωριμάνσεις τίτλων που κατέχει ήδη, κάτι που σημαίνει ότι το χαρτοφυλάκιό της θα παραμείνει στο σημερινό ύψος των περίπου 2,6 τρισ. ευρώ. Η εν πολλοίς ισορροπημένη δημοσιονομική θέση σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες του πυρήνα, ειδικά στη Γερμανία, προσφέρει μια ακόμα αντισταθμιστική δύναμη στην έλλειψη της ΕΚΤ καθώς θα υπάρξει περιορισμένη νέα προσφορά χρέους που θα πρέπει να απορροφήσουν οι επενδυτές.

«Συνολικά το πρόγραμμα επανεπένδυσης θα παραμείνει υποστηρικτικό για τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς το θέμα της περιορισμένης προσφοράς δεν θα λυθεί σύντομα για τα ομόλογα του πυρήνα» δήλωσε ο Michael Grady, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Aviva Investors.

Για τους επενδυτές ευρωπαϊκού σταθερού εισοδήματος πολλά θα εξαρτηθούν από την επίδοση της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία απογοήτευσε την περασμένη χρονιά μετά από μια ευχάριστη ανοδική έκπληξη το 2017.
Αν οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, ένα ακατάστατο Brexit ή μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της ιταλικής λαϊκιστικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών διαψεύσουν τις προσδοκίες των οικονομολόγων για ένα ριμπάουντ, τότε γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να βρεθούν καταλύτες για μια κίνηση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο μια νωθρή οικονομία στην ευρωζώνη μπορεί δυνητικά να τροφοδοτήσει διαφορετική δυναμική σε χώρες, όπως η Ιταλία, που πρέπει να πωλήσουν σημαντικές ποσότητες νέου χρέους, έχοντας βρεθεί σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς αναφορικά με τα σχέδιά της για τις δαπάνες.

Οι επενδυτές στα ομόλογα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο, στις οποίες οι ψηφοφόροι στηρίζουν κόμματα που πιέζουν για επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές. «Οι κεντρώοι πολιτική παλεύουν να κερδίσουν τα λαϊκιστικά κόμματα», είπε η Karen Ward της JPMorgan Asset Management.

Θα υπάρξει ένα τελευταίο «ζήτω» στις αγορές;

Η περασμένη χρονιά χαρακτηρίστηκε από ένα ράλι και μια σχεδόν κατάρρευση. Καθώς ξεκίνησε το 2019 βασική ερώτηση για τους επενδυτές είναι το εάν οι αμερικανικές μετοχές είδαν την κορυφή τους γι’ αυτόν τον οικονομικό κύκλο. Ακόμα και αν η απάντηση είναι «ναι», τίθεται το ερώτημα αν οι αγορές θα δουν μια αναλαμπή το πρώτο τρίμηνο η οποία θα είναι επώδυνο να χαθεί από τους διαχειριστές.

Οι στρατηγικοί αναλυτές μετοχών στην Barclays λένε ότι βλέπουν δυο σενάρια. Το καλό είναι «ένα τελευταίο «ζήτω» [για τις μετοχές] το οποίο θα ακολουθήσει ένα αναπόφευκτο sell off, καθώς η ύφεση θα χτυπήσει μετά από δυο χρόνια» αλλά «υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο με βάση το οποίο οι μετοχές είδαν ήδη την κορυφή τους και θα συνεχίσουν να υποχωρούν όπως ιστορικά κάνουν ένα χρόνο πριν ξεκινήσει η ύφεση».

Τα μακροοικονομικά ρίσκα είναι πολλαπλά και πολύ γνωστά: Η FED φρενάρει την οικονομία αυξάνοντας πολύ τα επιτόκια, η προσωρινή ανακωχή μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον καταρρέει ή χαμηλότερη ανάπτυξη εκτός ΗΠΑ απομυζά τα επιχειρηματικά κέρδη.

Ο David Donabedian επικεφαλής επενδύσεων στην CIBC Private Wealth Management τα παραπάνω θα αποδειχθούν σημαντικά αν επηρεάσουν αυτό που πραγματικά μετρά: την αύξηση των εταιρικών κερδών. Οι αναλυτές της Wall Street περιμένουν τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 να αυξηθούν 8,3% το 2019 (μέτρηση με κέρδη ανά μετοχή), χαμηλότερα από το αναμενόμενο 20,5% του 2018, σύμφωνα με την FactSet.

Για αναλυτές, όπως αυτοί της JPMorgan, για παράδειγμα, μια τέτοια τάξη αύξησης κερδών θα βοηθήσει να ανέβει ο S&P 500 κατά 15% το 2019, καθώς οι φόβοι για κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας θα αποδειχθούν υπερβολικοί.

Μια παρόμοια συζήτηση εξελίσσεται στην αγορά εταιρικών ομολόγων, όπου οι επενδυτές τόσο στην επενδυτική βαθμίδα, όσο και στα ομόλογα υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ είχαν ζημιές για το 2018. Κάποιοι διαχειριστές βλέπουν ήδη ευκαιρίες.

«Είναι μια ουσιώδης αύξηση στις αποδόσεις», λέει ο Ed Perks, επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας στον τομέα λύσεων πολλαπλού ενεργητικού της Franklin Templeton. «Αν προσυπογράφετε την ιδέα ότι το σκηνικό παραμένει ευνοϊκό για τα εταιρικά θεμελιώδη, είναι αρκετά ελκυστικές».

Θα επεκταθεί η ολίσθηση του γεν;

Η απόδοση του κινεζικού νομίσματος παραμένει μπαλαντέρ για τους ανά τον κόσμο επενδυτές. Αυτοί που πιστεύουν ότι τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ υπερβάλουν για την οικονομία, εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα αφήσει εν τέλει το γουάν να υποχωρήσει περαιτέρω το 2019.

Ο Raymond Ma, διαχειριστής στην Fidelity International είπε ότι η πιθανότητα αυτή θα αφήσει την κινεζική αγορά μετοχών -η οποία είχε την χειρότερη απόδοση το 2018 μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων- στα όρια.

Το εάν ΗΠΑ και Κίνα μπορούν να βρουν μια συμφωνία για το εμπόριο θα είναι επίσης κεντρικό στοιχείο για την μοίρα του γουάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η ευρύτερη πεποίθηση μεταξύ των αναλυτών νομισμάτων είναι ότι το δολάριο θα χάσει δύναμη το 2019, καθώς η νομισματική πολιτική αρχίζει να στρέφεται υπέρ άλλων νομισμάτων, όπως το ευρώ, αρκετοί δεν περιμένουν αυτή η αδυναμία να φανεί έναντι του κινεζικού νομίσματος.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v