Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσπαση του Facebook ζητάει συνιδρυτής του

Δριμύ κατηγορώ κατά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ εξαπέλυσε με άρθρο του στους NYT συνιδρυτής του Facebook. Τον επικρίνει για ασύδοτη συμπεριφορά που βάζει σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Τι απαντάει εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου.

Διάσπαση του Facebook ζητάει συνιδρυτής του
  • της Hannah Murphy

Ένας από τους συνιδρυτές του Facebook ζητάει τη διάσπαση του κοινωνικού δικτύου από τις ρυθμιστικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι η «ανεξέλεγκτη ισχύς» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει δημιουργήσει ένα μονοπώλιο και του έχει δώσει «μονομερή έλεγχο στον δημόσιο λόγο».

O Κρις Χιουζ, ένας από τους πρώτους εργαζομένους του κοινωνικού δικτύου, ανέφερε την Πέμπτη ότι η επιδίωξη του κ. Ζούκερμπεργκ να κυριαρχήσει στην αγορά έχει «εξαλείψει τον ανταγωνισμό από την κατηγορία της κοινωνικής δικτύωσης». Επέκρινε επίσης τον συνιδρυτή του για κακή εταιρική διακυβέρνηση.

Σε ένα άρθρο γνώμης 6.000 περίπου λέξεων στους New York Times, ο κ. Χιούζ κάλεσε την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ και το υπουργείο Δικαιοσύνης να «ακυρώσουν» τις εξαγορές του Instagram και του WhatsApp από το Facebook και να απαγορεύσουν μελλοντικές συγχωνεύσεις για «αρκετά χρόνια».

Απηύθυνε επίσης έκκληση για τη δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής υπηρεσίας για τη ρύθμιση των τεχνολογικών εταιρειών, η οποία θα έχει ως προτεραιότητα το ζήτημα της ιδιωτικότητας.

«Η επιρροή του Μαρκ είναι τρομακτική, πολύ μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου στον ιδιωτικό τομέα ή στην κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Χιουζ. «Είμαι θυμωμένος γιατί η επικέντρωση του στην ανάπτυξη τον οδήγησε να θυσιάσει την ασφάλεια και την ευπρέπεια για περισσότερα κλικ».

Δημοκρατικοί γερουσιαστές μεταξύ των οποίων η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο Ρίσταρντ Μπλούμενθαλ έχουν απευθύνει και αυτή έκκληση για τη διάσπαση του Facebook, καθώς το κοινωνικό δίκτυο επιχειρεί να αντιμετωπίσει νομικές και ρυθμιστικές προκλήσεις που σχετίζονται με ανησυχίες για την προστασία δεδομένων.

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την FTC για έναν διακανονισμό σχετικά με το σκάνδαλο Cambridge Analytica και την παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ενώ οι όροι της διαπραγμάτευσης δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, το Facebook έχει διαμηνύσει ότι αναμένει να πληρώσει πρόστιμο μεταξύ $3 δισ. και $5 δισ.

Αλλά και πάλι, οι διαφημιστές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα: η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 26% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω της διαφήμισης. Οι μετοχές έχουν ενισχυθεί πάνω από 40% από την αρχή του έτους, στα 188 δολάρια.

O κ. Ζούκερμπεργκ ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι το Facebook είναι ανοιχτό σε πιο αυστηρές ρυθμίσεις. Υποσχέθηκε επίσης να μετατοπίσει την εταιρεία προς ένα μέλλον «επικεντρωμένο στην ιδιωτικότητα», συγχωνεύοντας τις υπηρεσίες μηνυμάτων των τριών του εφαρμογών σε ένα ενιαίο σύστημα. Αλλά επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι η κίνηση αποσκοπεί εν μέρει να την προστατεύσει από μια διάσπαση της από τις ρυθμιστικές αρχές.

Την Πέμπτη, ο κ. Χιουζ, ο οποίος δεν εργάζεται στο Facebook εδώ και μια δεκαετία, υποστήριξε ότι η διάσπαση της εταιρείας θα επιτρέψει στους ανταγωνιστές να «ανθήσουν» και θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει και τους μετόχους, επικαλούμενος τη διάσπαση των AT&T και Standard Oil.

O κ. Χιούζ έφυγε από το Facebook το 2007 για να εργαστεί στην προεδρική καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα. Το 2012, αγόρασε τη New Republic, αλλά πούλησε το αριστερόστροφο πολιτικό περιοδικό μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, παραδεχόμενος ότι απέτυχε στην αποστολή του να το μετατρέψει σε ένα ψηφιακό μέσο.

Στο άρθρο του στους New York Times την Πέμπη, ο κ. Χιούζ άσκησε ακόμα κριτική στην «ανεξέλεγκτη» εξουσία του κ. Ζούκερμπεργκ, επισημαίνοντας ότι ελέγχει περίπου το 60% των δικαιωμάτων ψήφου του Facebook. Περιέγραψε το διοικητικό συμβούλιο περισσότερο «ως μια επιτροπή συμβούλων παρά ως έναν επιτηρητή».

Η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με αντιδράσεις από κάποιους ακτιβιστές μετόχους λίγο πριν την ετήσια γενική συνέλευση στο τέλος του μήνα, συμπεριλαμβανομένων και προτάσεων για τη μείωση των δικαιωμάτων ψήφου του κ. Ζούκερμπεργκ.

O κ. Χιούζ, ο οποίος δημοσίευσε ένα βιβλίο πέρυσι στο οποίο τασσόταν υπέρ ενός εγγυημένου εισοδήματος στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι ρευστοποίησε όλες τις μετοχές του Facebook το 2012.

Ο Νικ Κλεγκ, υπεύθυνος επικοινωνίας του Facebook δήλωσε: «Το Facebook αποδέχεται ότι με την επιτυχία έρχεται και η λογοδοσία. Αλλά δεν ενισχύεις τη λογοδοσία ζητώντας τη διάσπαση μιας επιτυχημένης αμερικανικής εταιρείας. Η λογοδοσία των τεχνολογικών εταιρειών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της προσεκτικής εισαγωγής νέων κανονισμών για το ίντερνετ» πρόσθεσε. «Αυτό ακριβώς έχει ζητήσει ο κ. Ζούκερμπεργκ».

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v