Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα: Στην πρίζα οι επενδυτές λόγω… καμπύλης

Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των treasuries στέλνει σήμα για πιθανή ύφεση. Το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τη Fed και οι συγκρίσεις με το 1998. Τι περιμένουν να δουν οι επενδυτές.

Ομόλογα: Στην πρίζα οι επενδυτές λόγω… καμπύλης
  • Του Joe Rennison

Σαν κερί που τρεμοσβήνει, η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του 3μηνου και του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου μεταβάλλεται διαρκώς από αρνητική σε θετική, τις τελευταίες εβδομάδες.

Την περασμένη Πέμπτη, η απόδοση του 3μηνου εντόκου ήταν για άλλη μια φορά υψηλότερη από το 10ετές, εν μέσω εκτεταμένου sell-off στις παγκόσμιες αγορές. Αλλά για τους επενδυτές, η ανησυχία γι' αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό δείκτη ύφεσης -έχει «κοκκινίσει» πριν από κάθε ύφεση στις ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια- δεν αφορά τις φευγαλέες εναλλαγές αλλά μια πιο σταθερή «αντιστροφή».

Οι επενδυτές παρακολουθούν πότε θα σβήσει το φως οριστικά. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Ο λόγος που έχει σημασία είναι απλός. Μια αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων καταδεικνύει ότι οι επενδυτές αναμένουν τα επιτόκια να είναι χαμηλότερα στο μέλλον από ό,τι είναι σήμερα. Γιατί τα επιτόκια κινούνται χαμηλότερα; Συνήθως επειδή τα μειώνει η Fed και αυτό συμβαίνει κυρίως όταν η οικονομία αγκομαχάει.

Η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του 3μηνου και του 10ετούς τίτλου είναι σημαντική επειδή είναι ο προτιμητέος δείκτης της Fed για τη λεγόμενη «καμπύλη των αποδόσεων», παραμερίζοντας άλλες συγκρίσεις όπως η διαφορά ανάμεσα στο διετές και το 10ετές ομόλογο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η διαφορά είναι κοντά στο μηδέν, υποχωρώντας για λίγο σε αρνητικό επίπεδο σε διάφορες περιστάσεις, για να γυρίσει και πάλι σε θετικό έδαφος. Προσώρας, η οικονομία των ΗΠΑ δεν έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.

«Η ισχύς του σήματος αυξάνεται όσο βαθύτερη και πιο παρατεταμένη είναι η αντιστροφή», λέει ο Τζον Χιλ, υπεύθυνος στρατηγικής για τα επιτόκια στην BMO Capital Markets. «Μια μικρή κίνηση προς τα κάτω είναι πολύ λιγότερο ανησυχητική από ό,τι μια των 20 ή 50 μονάδων βάσης. Προς στιγμήν, η αγορά προεξοφλεί ότι η διαφορά των αποδόσεων θα είναι κατά μέσο όρο ελάχιστη τα επόμενα 10 χρόνια».

Είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν. Τον Σεπτέμβριο του 1998 η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του 3μηνου και του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το μηδέν. Προτού η καμπύλη γίνει πιο αρνητική, η Fed μείωσε τα επιτόκια, χαλαρώνοντας τη νομισματική πολιτική και προσφέροντας στήριξη στις αγορές. Παράτεινε τον κύκλο μέχρι το τεχνολογικό κραχ το 2001.

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει και τώρα. Η πιθανότητα μιας μείωσης του επιτοκίου φέτος, με βάση την αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων, είναι πάνω από 70%. Περαιτέρω μειώσεις δεν αναμένονται ακόμα. Μία θα αρκούσε για να επεκτείνει τον τρέχοντα οικονομικό κύκλο και να κρατήσει το κερί να τρεμοσβήνει για λίγο ακόμα.

Αλλά η αισιοδοξία αυτή μπορεί να είναι αδικαιολόγητη. Το 1998, η κινητήρια δύναμη πίσω από την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων ήταν η κατάρρευση του fund Long Term Capital Management, η έκθεση του οποίου στη ρωσική χρεοκοπία πυροδότησε ευρύτερες απώλειες και στις υπόλοιπες επενδύσεις του, μέχρι η Fed να προχωρήσει στη διάσωσή του.

Αυτή τη φορά, δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη αιτία για να βουτήξουν οι αποδόσεις· η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο και ο αναιμικός πληθωρισμός είναι όλοι παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να βλέπω στον ορίζοντα το οποίο να δικαιολογεί μια σταθερή άνοδο των αποδόσεων» εκτιμάει η Σουμπάντρα Ρατζάπα, υπεύθυνη στρατηγικής για τα αμερικανικά επιτόκια στη Société Générale.«Από εδώ και στο εξής υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για χαμηλότερες αποδόσεις» προσθέτει.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v