Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές φεύγουν από τα αμερικανικά… σκουπίδια

Eκροές $6,5 δισ. έχουν καταγράψει από τις αρχές Μαίου τα funds που επενδύουν σε ομόλογα υψηλής απόδοσης. Οι φόβοι για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, τα σήματα για ύφεση και ο κίνδυνος επώδυνης διόρθωσης στις αγορές.

Οι επενδυτές φεύγουν από τα αμερικανικά… σκουπίδια
  • Του Joe Rennison

Οι επενδυτές τράβηξαν κεφάλαια από τα αμερικανικά funds που επενδύουν σε ομόλογα «σκουπίδια» (junk) για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς βαθαίνουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, ωθούμενες από τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο της χώρας με την Κίνα.

Τα funds που επενδύσουν στα αμερικανικά ομόλογα «σκουπίδια» υπέστησαν εκροές 2,8 δισ. ευρώ την εβδομάδα που τελειώνει στις 29 Μαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global, ανεβάζοντας τις εκροές που ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου στα 6,5 δισ. ευρώ.

Είναι το μακρύτερο σερί εκροών για τη συγκεκριμένη επενδυτική επιλογή μετά την βαθιά πτώση στις τιμές μετοχών και ομολόγων τον Δεκέμβριο.

Οι συζητήσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον διακόπηκαν με άσχημο τρόπο τον περασμένο μήνα, κλιμακώνοντας την επιβολή δασμών μεταξύ των δυο χωρών και τροφοδοτώντας τους επενδυτικούς φόβους αναφορικά με την επιβραδυνόμενη παγκόσμια ανάπτυξη.

Την Πέμπτη, ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί εφόσον χρειαστεί να «υπερδιπλασιάσουν» δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, βοηθώντας να υποχωρήσει η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου πέντε μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 2,21%.

Το μέσο premium ή «spread» μεταξύ των treasuries και των αποδόσεων υψηλής απόδοσης έχει εκτιναχτεί κατά 68 μονάδες βάσης τον Μάιο, στο 4,5%, αντανακλώντας την εκτίμηση των επενδυτών για άνοδο του ρίσκου. Η αγορά αμερικανικών ομολόγων «σκουπιδιών» οδεύει στον πρώτο μήνα αρνητικών αποδόσεων τη φετινή χρονιά και τη χειρότερη από τον Δεκέμβριο.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία εκεί έξω σχετικά με το πότε θα εμφανιστεί η επόμενη ύφεση» ανέφερε ο Τζακ Μάνλεϊ, υπεύθυνος στρατηγικής στην JPMorgan Asset Management. «Η εμπορική κόντρα απλά έριξε λάδι στη φωτιά».

Αλλά και πάλι ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι η αντίδραση των αγορές εταιρικού χρέους στις ανησυχίες για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι υποτονική σχετικά με αυτήν στην αγορά των treasuries, όπου οι αποδόσεις έχουν βουτήξει.

Οι αποδόσεις των ομολόγων «σκουπιδιών» βρίσκονται ακόμα χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία σκαρφάλωσαν στον τελευταίο γύρο αναταραχής τον περασμένο Δεκέμβριο και αρκετά μακριά από αυτά στα οποία ανήλθαν μετά την κρίση στον ενεργειακό τομέα το 2016.

«Στην αγορά εταιρικού χρέους δεν έχουμε δει τις κινήσεις που έχουμε δει σε αυτήν των treasuries» σημείωσε η Βικτώρια Φερνάντεζ, υπεύθυνη στρατηγικής στην Crossmark Global Investments. Tα εταιρικά κέρδη και τα οικονομία στοιχεία συνεχίζουν να στηρίζουν τις εταιρείες που είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους, σημείωσε, οπότε οι επενδυτές εταιρικού χρέους άργησαν να αποτιμήσουν τα εμπορικά ζητήματα. «Όπως οι περισσότεροι άλλοι επενδυτές είναι σε κατάσταση αναμονής για να δουν τι θα συμβεί με τους δασμούς».

Άλλοι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο. «Πιστεύω ότι κάποιοι έχουν εφησυχάσει» ανέφερε η Κάθι Τζόουνς, υπεύθυνη στρατηγικής στo Schwab Center for Financial Research.

H Pimco ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπάρχουν σημαντικά ρίσκα στον ορίζοντα, φοβούμενη ότι οι επιχειρήσεις θα έρθουν δυσκολευτούν με τα υψηλά χρέη καθώς η αμερικανική οικονομία θα επιβραδύνεται.

«Το ενδεχόμενο υπερβολικής ανόδου στις αγορές και επώδυνης διόρθωσης είναι ένα από τα βασικά ρίσκα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε» έγραψαν οι Χοακίμ Φελς, Άντριου Μπολς και Νταν Ίβαστιν στην τελευταία έκθεση του διαχειριστική ομολόγων.

Μεγάλες εκροές υπέστησαν και τα funds που επενδύουν σε αμερικανικές μετοχές την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR. Περίπου $8,2 δισ. αποσύρθηκαν από funds αμερικανικών μετοχών, διαγράφοντας τις εισροές $6,4 δισ. της περασμένης εβδομάδας. Οι επενδυτές απέσυραν επιπλέον $1,8 δισ. από funds που επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v