Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι «ταύροι» των hedge funds και ο κίνδυνος sell-off

Οι πιέσεις που δέχονται οι μετοχές εντείνουν τους φόβους για επικείμενο τέλος της 10ετούς bull market. Η οπτική των «ταύρων» και ο κίνδυνος μαζικών πωλήσεων μετοχών από ένα ισχυρό σοκ. Ο ρόλος των managed futures funds.

Oι «ταύροι» των hedge funds και ο κίνδυνος sell-off
  • Του Laurence Fletcher

Αν οι επενδυτές χρειάζονταν μια υπενθύμιση ότι οι χρηματιστηριακές αγορές μπορούν να αλλάξουν ξαφνικά κατεύθυνση, τότε οι τελευταίες ημέρες αποτέλεσαν ένα χρήσιμο μάθημα.

Ο δείκτης S&P 500, ο οποίος έφτασε σε νέο υψηλό προς το τέλος του περασμένου μήνα, υποχώρησε περίπου 5% αυτόν τον μήνα, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 4%.

Η υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει περαιτέρω δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, μια πτώση στο ρενμίνμπι η οποία απειλεί να οξύνει τον εμπορικό πόλεμο και η επιφυλακτικότητα που δείχνει η Fed σε νέες μειώσεις επιτοκίων έχουν ασκήσει πιέσεις στις μετοχές.

Η bull market στην αμερικανική αγορά μετοχών είναι πλέον δέκα ετών, το οποίο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι πλησιάζουμε στο τέλος της.

Οι ταύροι, ωστόσο, έχουν βρει παρηγοριά στην πεποίθηση ότι πολλοί πιθανοί αγοραστές μετοχών δεν έχουν επενδύσει όλα τα κεφάλια τους -υπάρχει ακόμα αρκετό ρευστό διαθέσιμο, το οποίο περιμένει για να γίνουν αγορές μετοχών μόλις βουτήξουν οι μετοχές.

Το επιχείρημα έχει κάποια βάση. Το ποσοστό ρευστού των funds βρίσκεται στο 5,2%, αρκετά υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 4,6%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, ακόμα και αν υποχώρησε από το 5,6% στο οποίο βρισκόταν τον περασμένο μήνα για να γίνουν αγορές ενεργητικού υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές.

Oι «ταύροι» μπορούν επίσης να επισημάνουν ότι τα sell-off, όποτε συνέβησαν, δεν αποδείχτηκαν μακροχρόνια. Ακόμα και η βουτιά του τέταρτου τριμήνου της περασμένης χρονιάς αντισταθμίστηκε από το φετινό ράλι.

Αλλά μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους επενδυτές από τις τοποθετήσεις ορισμένων hedge funds όπου οι συναλλαγές γίνονται μέσω υπολογιστών. Μια βασική στρατηγική των γνωστών ως managed futures funds, με υπό διαχείριση ενεργητικό πάνω από $300 δισ., σύμφωνα με την HFR, ακολουθεί τις τάσεις στις παγκόσμιες αγορές. Μια παρατεταμένη ανοδική τάση με χαμηλή μεταβλητότητα, όπως φαίνεται στις μετοχές φέτος, είναι πιθανό να προσελκύσει μεγαλύτερες θέσεις από «ταύρους».

Όπως καταδεικνύει σημείωμα της Morgan Stanley, τα funds αυτά αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στο πρόσφατο ράλι φτάνοντας σε επίπεδα αντίστοιχα με τα υψηλά του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2018. Και στις δύο περιπτώσεις, ακολούθησαν μεγάλες πτώσεις.

Αν η τάση στην αγορά γυρίσει από ανοδική σε καθοδική, τότε τα funds αυτά θα μειώσουν τις θέσεις τους και θα αρχίσουν να ποντάρουν σε χαμηλότερες τιμές. Η επιθετική στάση τους «δημιουργεί τον κίνδυνο ένα σοκ να πυροδοτήσει μαζικές πωλήσεις στην κοινότητα αυτή» προειδοποιεί η Morgan Stanley.

«Όταν υπάρξει το γύρισμα που θα πυροδοτήσει τα managed futures funds να πουλήσουν, είναι πιθανό να υπάρξει μεγάλη βουτιά στις μετοχές επειδή η μέση τάση στις μετοχές είναι τώρα long» επισημαίνει ο Ρόμπερτ Ντούγκαν, μέτοχος στην SkyBridge Capital, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό $9,6 δισ. και επενδύει σε hedge funds.

Tα managed futures funds μπορούν να μετατραπούν γρήγορα από αγοραστές σε πωλητές. Οι επενδυτές ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι τα sell-off μπορεί να αποκτήσουν γρήγορα μια δική τους δυναμική.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v