Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι υπολογιστές που έγιναν... μπαμπούλας για τις αγορές

Η πτώση του S&P 500 κατά 3% τη Δευτέρα διογκώθηκε από τις κινήσεις fund που στοιχηματίζουν με βάση τη μεταβλητότητα. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα ETF και οι απότομες διακυμάνσεις του δείκτη «φόβου».

Οι υπολογιστές που έγιναν... μπαμπούλας για τις αγορές
  • Του Richard Henderson

Οι επενδυτικές στρατηγικές που ελέγχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προχωρούν αυτόματα σε πωλήσεις όταν προκαλούνται αναταραχές στην αγορά διόγκωσαν τις απότομες διακυμάνσεις στη χρηματιστηριακή αγορά αυτή την εβδομάδα, ξεφορτώνοντας αμερικανικές μετοχές αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με αναλυτές.

Τα γνωστά ως «volatility-targeting» funds τα οποία διαχειρίζονται περίπου $400 δισ. ενεργητικό έχουν «φορτώσει» μετοχές φέτος, καθώς οι αγορές έχουν ηρεμήσει μετά το δραματικό φινάλε του 2018. Αλλά η νέα αναταραχή σημαίνει ότι ήταν προγραμματισμένα να πουλήσουν $50 δισ. ως το τέλος της Τετάρτης, σύμφωνα με υπολογισμούς της Wells Fargo.

«Όταν η μεταβλητότητα ενισχύεται, τα συστηματικά funds επανεξισορροπούν τα χαρτοφυλάκια τους ώστε να έχουν μικρότερη έκθεση σε στοιχεία ενεργητικού με υψηλότερο ρίσκο, όπως οι μετοχές» δήλωσε υπεύθυνος στρατηγικής για τα παράγωγα μετοχών στη Wells Fargo.

Oι αυτοματοποιημένες, ευαίσθητες στη μεταβλητότητα στρατηγικές έχουν γίνει ο «μπαμπούλας» τα τελευταία χρόνια, με πολλούς αναλυτές και διαχειριστές ενεργητικού να τις κατηγορούν ότι διογκώνουν τις διακυμάνσεις στις αγορές.

O νέος γύρος αυτοματοποιημένων πωλήσεων συνέβη σε μια κρίσιμη περίοδο για την αμερικανική αγορά μετοχών, η οποία είναι αντιμέτωπη με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, τους νέους δασμούς στα κινεζικά αγαθά και την επιφυλακτική αντίδραση της αγοράς στις μειώσεις επιτοκίων της περασμένης εβδομάδας.

Υπάρχουν διάφορα είδη fund και στρατηγικών trading τα οποία έχουν σαν στόχο ένα συγκεκριμένο επίπεδο μεταβλητότητας και ανεβάζουν ή κατεβάζουν την έκθεση τους στις μετοχές ανάλογα με το μέγεθος των διακυμάνσεων στην αγορά. Χρησιμοποιούν κυρίως χρηματοοικονομικά προϊόντα που μπορούν να ρευστοποιηθούν εύκολα όπως συμβόλαια futures και ETF.

Tα volatility targeting funds ή τα managed volatility funds, τα διαχειρίζονται κυρίως ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο των διάφορων ετήσιων επιδομάτων που δίνουν. Συνήθως κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με άλλες επενδυτικές στρατηγικές που στοιχηματίζουν με βάση τη μεταβλητότητα όπως τα hedge funds που παρακολουθούν τις τάσεις και τα λεγόμενα «risk parity» funds, αν και αυτά τείνουν να κινούνται πιο αργά.

Συνολικά διαχειρίζονται ενεργητικό $1 τρισ. το οποίο μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εκρηκτικές ανόδους και τις βουτιές της αγοράς, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές. Η πτώση του S&P 500 κατά 3% τη Δευτέρα – η χειρότερη συνεδρίαση φέτος για την αγορά μετοχών – διογκώθηκε από μια ομάδα αυτών των funds που αντέδρασαν στο sell-off, υποστήριξαν αναλυτές και traders.

«Οι συστηματικές ροές ήταν μεγάλο κομμάτι της συναλλακτικής δραστηριότητας τη Δευτέρα» ανέφερε ο Μάικλ Λιούις, επικεφαλής trading αμερικανικών μετοχών στη Barclays. «Όταν βλέπεις τη χρηματιστηριακή αγορά να πηγαίνει απότομα χαμηλότερα, αυτό καταδεικνύει συστηματικές, ποσοτικές πωλήσεις, το οποίο είναι πιθανότατα αυτό που είδαμε τη Δευτέρα».

Ο κ. Λιούις υπογράμμισε τον αυξημένο όγκο συναλλαγών στα ETF, τα οποία είναι δημοφιλή επενδυτικά οχήματα για συστηματικά funds ώστε να αποκτήσουν έκθεση στην αγορά αμερικανικών μετοχών. Tα ETF αντιστοιχούσαν περίπου στο 37% του όγκου συναλλαγών στην αγορά μετοχών τη Δευτέρα, από περίπου 28% σε μια τυπική συνεδρίαση, σύμφωνα με στοιχεία της Barclays.

Οι στρατηγικές που παρακολουθούν τη μεταβλητότητα έχουν «φορτώσει» αμερικανικές μετοχές καθώς η μεταβλητότητα υποχώρησε φέτος. Ο δείκτης VΙΧ της CBOE, γνωστός ως «δείκτης φόβου» βούτηξε από τις 23 μονάδες στην αρχή της χρονιάς στις 12 μονάδες στα μέσα Ιουλίου.

Ο τελευταίος γύρος πωλήσεων οδήγησε τον δείκτη στις 23 μονάδες το βράδυ της Τετάρτης, ένα επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει παρατεταμένες πωλήσεις από τα volatility targeting funds, υποστήριξε ο Πάραγκ Θάτε, υπεύθυνος στρατηγικής στη Deutsche Bank.

«Αυτό που βλέπουμε τις δύο ή τρεις τελευταίες εβδομάδες είναι μια αποσύνδεση ανάμεσα στα συστηματικά funds που αύξησαν την έκθεσή τους στις μετοχές και τα επιλεκτικά funds που την μείωσαν» σημείωσε ο κ. Θάτε.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v