Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόση τόνωση μπορεί να προσφέρει η ΕΚΤ

Οι προσδοκίες για τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη και το μπρα ντε φερ Ντράγκι με τα γεράκια. Τι θα «ικανοποιήσει» την αγορά. Το κρίσιμο ρεκόρ στην αμερικανική αγορά ομολόγων.

Πόση τόνωση μπορεί να προσφέρει η ΕΚΤ
  • FT Reporters

Στην τελευταία συνάντηση του Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων χαλάρωσης καθώς παλεύει να ζωντανέψει την ανάπτυξη και να οδηγήσει υψηλότερα τον πεισματικά χαμηλό πληθωρισμό.

Οι αγορές αντέδρασαν ανάλογα, τιμολογώντας τη μείωση των επιτοκίων καθώς και την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που είχε ολοκληρώσει σταδιακά τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα διετή κρατικά ομόλογα, τα οποία είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητα» στις προσδοκίες για τα επιτόκια, είναι κάτω από το υφιστάμενο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ (-0,4%) σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Μάριο Ντράγκι, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, έχει μια δύσκολη δουλειά, να υπερβεί τις προσδοκίες της αγοράς, ιδιαίτερα λόγω των αμφιβολιών για την ανάγκη περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης που εξέφρασαν τις προηγούμενες ημέρες οι συνάδελφοί του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Κάποιοι αναλυτές, όμως, πιστεύουν ότι θα το κάνει.

«Περιμένουμε ένα επιθετικό πακέτο χαλάρωσης από την ΕΚΤ», δηλώνει η Priya Misra, επικεφαλής παγκόσμιων επιτοκίων στην TD Securities της Νέας Υόρκης. Η TD πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές, κατά 0,1% την Τετάρτη και ξανά στην πρώτη συνάντηση με την Christine Lagarde ως πρόεδρο τον Δεκέμβριο, ενώ θα ανακοινώσει νέες μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 40 δισ. ευρώ.

Αυτό θα είναι αρκετό για να οδηγήσει τις αποδόσεις ομολόγων ακόμα χαμηλότερα, σύμφωνα με την κα Misra, η οποία περιμένει ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα βρεθεί στα τέλη του χρόνου στο -0,8%, έναντι -0,61% σήμερα.

Ένα μικρότερο πακέτο αγορών θα μπορούσε να απογοητεύσει τους επενδυτές ομολόγων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της AXA Gilles Moëc πιστεύει ότι ο κ. Ντράγκι θα συμβιβαστεί με τους περισσότερο σκεπτικιστές συναδέλφους του και θα επιλέξει να προχωρήσει σε μηνιαίες αγορές 25 δισ. ευρώ για τους επόμενους έξι μήνες, δεδομένων ιδιαίτερα των αυξανόμενων ανησυχιών για την αποτελεσματικότητα μιας πιο επιθετικής χαλάρωσης.

Ενα πρόγραμμα αυτού του μεγέθους πιθανότατα θα επιτρέψει το να αποφύγει η ΕΚΤ το πολιτικά περίπλοκο βήμα της αύξησης του ορίου αναφορικά με το πόσα ομόλογα κάθε χώρας μπορεί να κατέχει και το οποίο σήμερα έχει τεθεί στο 33%.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι η ισορροπία είναι σωστή τώρα για ένα μπαζούκα», είπε ο κ. Moëc.

Tommy Stubbington

Θα συνεχιστεί η… πλημμύρα στις αμερικανικές αγορές ομολόγων;

Μετά από μια εβδομάδα ρεκόρ στις ΗΠΑ στις πωλήσεις ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, οι επενδυτές αναρωτιούνται για το εάν η αγορά μπορεί να αντέξει τον ταχύ ρυθμό εκδόσεων και τι μπορεί να σημαίνει η πλημμύρα χρέους για το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων.

Οι επενδυτές απορρόφησαν συνολικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας αξίας 74 δισ. δολαρίων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, επίπεδο-ρεκόρ τόσο σε αριθμό εκδόσεων όσο και σε συνολική αξία.

Το πλήθος των εκδόσεων έρχεται μετά από ένα παγκόσμιο ράλι στις τιμές των ομολόγων που έχει οδηγήσει τις τιμές τόσο υψηλά και τις αποδόσεις τόσο χαμηλά, που το συνολικό ποσό χρέους με αρνητικά επιτόκια, ανά τον κόσμο, έχει εκτιναχθεί σε περίπου 16 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ έχουν δελεάσει τους ξένους προσφέροντας σχετικά υψηλές αποδόσεις για το χρέος τους, σύμφωνα με τραπεζίτες και επενδυτές.

Αναλυτές της Bank of America σημειώνουν ότι πολλές από τις νέες πωλήσεις ομολόγων χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθεί άλλο χρέος, ενώ επιμηκύνθηκαν οι ωριμάνσεις, χωρίς να προστεθεί επιπλέον μόχλευση σε πολλές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός όγκος των ομολόγων δεν αυξάνει.

Εντούτοις, αναλυτές και τραπεζίτες περιμένουν να συνεχιστεί η φρενίτιδα πωλήσεων, σημειώνοντας ότι ο Σεπτέμβριος τείνει να είναι ο πιο «φορτωμένος» μήνας για την αγορά εταιρικών ομολόγων.

Joe Rennison

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v