Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα παράδοξα της αγοράς εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ

Το ρεκόρ στις εκδόσεις εταιρικού χρέους στις ΗΠΑ και γιατί αυτό δεν αποτελεί «καλό νέο» για τις επενδύσεις. Πώς προτιμούν να αξιοποιήσουν τους πόρους οι επιχειρήσεις.

Προ ημερών οι εταιρείες στις ΗΠΑ έκαναν νέο εβδομαδιαίο ρεκόρ σε πωλήσεις χρέους, θυμίζει η Brooke Fox στο παραπάνω βίντεο. Αν όμως νομίζετε ότι αυτό σημαίνει περισσότερες επενδύσεις για την οικονομία πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Η εξέλιξη σχετίζεται με το ότι υποχώρησαν τα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κάτι που επέτρεψε στις εταιρείες να δανειστούν με χαμηλό κόστος. Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν γιατί να αγοράσουν οι επενδυτές χρέος με μικρές αποδόσεις. Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Όταν σε άλλες αγορές υπάρχουν αρνητικά επιτόκια ακόμα και μια μικρή, αλλά θετική, απόδοση δεν δείχνει τόσο κακή επιλογή.

Υπάρχουν δυο αξιοσημείωτα στοιχεία. Το πρώτο ότι δεν υπήρξε κάποια πολύ μεγάλη έκδοση ομολόγου που οδήγησε στο ρεκόρ. Πολλές εταιρείες είδαν την ευκαιρία και έσπευσαν να την εκμεταλλευτούν. Το δεύτερο σχετίζεται με τη χρήση των εσόδων. Ενώ το σύνηθες είναι να κατευθύνονται για επενδύσεις η στόχευση αυτή τη φορά είναι διαφορετική: η αποπληρωμή προηγούμενου χρέους, δηλαδή η αναδιάρθρωση των οφειλών έτσι ώστε να πρέπει να έχουν μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης.

Αυτό πιθανά να σημαίνει ότι η συνολική μόχλευση του ιδιωτικού τομέα δεν αυξάνει αν και κάποιοι ανησυχούν για μια «φούσκα» χρέους που θα σκάσει σε περίπτωση ύφεσης. Αν και δεν σημαίνει ότι η εκτίμηση αυτή είναι λάθος, η αγορά χρέους υψηλής απόδοσης είναι η πρώτη που θα δώσει σήμα.

Και αυτό γιατί περιλαμβάνει εταιρείες που ήδη δυσκολεύονται να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v