Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορεί το Libra να αντικαταστήσει το... δολάριο;

Η προσπάθεια του Facebook να δημιουργήσει το δικό του stablecoin και γιατί έχει σημάνει συναγερμό στους κεντρικούς τραπεζίτες. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και το μεγάλο ερώτημα του ποιος τελικά πρέπει να ελέγχει το... χρήμα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες συνηθίζουν να συγκεντρώνονται και να συζητούν τα θέματα που τους απασχολούν. Στη φετινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ένα από τα βασικά θέματα ήταν το σχέδιο του Facebook να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα στηρίζεται σε υφιστάμενο ενεργητικό, όπως το δολάριο και το ευρώ.

Όπως σημειώνει το παραπάνω βίντεο, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πίστευαν ότι θα χρειαστεί να ασχοληθούν με θέματα όπως τα ψηφιακά νομίσματα, αλλά τώρα θα πρέπει να το κάνουν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Σουηδίας δηλώνει ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι κάτι νέο για τον ίδιο, καθώς η χώρα κινείται ταχύτατα στο δρόμο της εγκατάλειψης των μετρητών και γι’ αυτό έχει πολλούς λόγους να εξετάζει τέτοια θέματα.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να εξεταστεί το ζήτημα. Πρώτον το εύρος που έχει το Facebook, γεγονός που δημιουργεί φόβους και οδήγησε τις ΗΠΑ να καλέσουν τον ιδρυτή του να καταθέσει στο Κογκρέσο για το θέμα. Εκεί ο Μ. Ζουντεμπεργκ υποστήριξε ότι το Libra θα στηρίζεται κυρίως στο δολάριο και αυτό θα βοηθήσει να επεκταθεί η παγκόσμια οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται κατ’ αρχάς την επίπτωση που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο stablecoin σε μικρές οικονομίες, καθώς δημιουργεί τον κίνδυνο αύξησης της «δολαριοποίησης» και της απώλειας του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής.

Το βασικό ζήτημα, πάντως, είναι ποιος αποφασίζει «τι είναι το χρήμα». Τα κράτη δεν είναι διατεθειμένα να παραδώσουν τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος σε μια ιδιωτική εταιρεία.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v