Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι στις αγορές και γιατί τα hedge funds έχουν νεύρα

Πίσω από τα θετικά πρωτοσέλιδα και τα ρεκόρ σε Wall Street και Ευρώπη μπορεί να κρύβονται σημαντικά προβλήματα στις διεθνείς αγορές. Γιατί κάποιοι διαχειριστές φοβούνται την περίοδο ευφορίας και πώς πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές.

Το ράλι στις αγορές και γιατί τα hedge funds έχουν νεύρα
  • Laurence Fletcher (Λονδίνο)

Οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική, η αμερικανική οικονομία υπερβαίνει τις προσδοκίες και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μπορεί σύντομα να τελειώσει. Το outlook της αγοράς δείχνει ρόδινο για μια ακόμα φορά και η αισιοδοξία επέστρεψε. Όλα αυτά τα καλά νέα κάνουν κάποια hedge funds νευρικά.

Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε έλλειψη λόγων για να ανησυχεί κανείς, είτε επρόκειτο για την επιβραδύνουσα παγκόσμια οικονομία, είτε για τον εμπορικό πόλεμο, είτε για το Brexit. Πολλές από αυτές τις ανησυχίες σαρώθηκαν από μια πρόσφατη πλημμύρα καλών νέων που έδωσαν νέα πνοή στους ταύρους.

Εχουν ένα δίκιο. Η FED προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην μείωση επιτοκίων που ήθελε η αγορά, και έστειλε ένα αισιόδοξο τόνο για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Η ΕΚΤ έχει επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και, ενώ η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνει, τα κέρδη και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ισχυρά. Ακόμα και το θέμα του Brexit θα μπορούσε σύντομα να επιλυθεί.

Τα θετικά πρωτοσέλιδα βοήθησαν το πιο επικίνδυνο ενεργητικό, καθώς χρήμα ρέει προς τα μετοχικά αμοιβαία. Ο S&P 500 πέτυχε νέα ρεκόρ την τελευταία εβδομάδα και κερδίζει 22% φέτος. Ο Stoxx 600, ενώ είναι χαμηλότερα από την κορυφή του 2015, έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018. Η μεταβλητότητα στις μετοχές έχει καταρρεύσει.

Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούν τώρα οι επενδυτές είναι πόσα από τα καλά νέα έχουν ήδη τιμολογηθεί στις αγορές. «Ολοι είναι πολύ θετικοί», δήλωσε η Πίλαρ Γκόμεζ-Μπράβο διευθυντής σταθερού εισοδήματος στην MFS Investment Management προσθέτοντας ότι οι επενδυτές «ακόμα εν γένει προτιμούν να αυξάνουν την ζήτηση σε ήδη ακριβά ποιοτικά ονόματα από το να τολμήσουν σε άλλα που είναι μεγαλύτερη πρόκληση». Συμπλήρωσε πως είναι «αρκετά προσεκτική».

Ενώ οι αγορές «μπορεί να οδεύουν σε μια μίνι, βραχυπρόθεσμη, όαση για το επικίνδυνο ενεργητικό», δήλωσε ότι «το μομέντουμ μπορεί να μεταβληθεί γρήγορα». Οι αποτιμήσεις «δεν αφήνουν πολύ χώρο για αποζημίωση απέναντι στα εξελισσόμενα ρίσκα» σε γεωπολιτική, αποπαγκοσμιοποίηση ή στα βάρη χρέους, σημείωσε.

Υπάρχει «πολύ αισιοδοξία», δηλώνει ο Ρ. Σάλομονς, καθηγητής επενδυτικής θεωρίας και διαχείρισης ενεργητικού στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν. Εστιάζει σε «συμπεριφορές της αγοράς με σημάδια κλασσικού τέλους του κύκλου», στη μορφή της υπερδραστηριότητας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις και στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων χωρίς κέρδη.

Πίσω από τα πρωτοσέλιδα υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές δεν πρέπει να παρασυρθούν πολύ. Το τρίτο τρίμηνο οι αμερικανικές εταιρικές επενδύσεις συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν της τελευταίας τετραετίας. Ενώ η οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει ακόμα μέτρια ανάπτυξη, η μείωση του πληθωρισμού μόλις στο 0,7% δείχνει ότι έως τώρα η τόνωση της ΕΚΤ αποτυγχάνει να τον φέρει ξανά εντός στόχου. Το εταιρικό χρέος (εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα) στις ΗΠΑ είναι στο επίπεδο ρεκόρ του 47% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Oxford Economics.

Κάποια μεγάλα hedge funds πιστεύουν ότι έρχεται αναταραχή στις αγορές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτόνωση κάποιων μεγάλων trades και στην αποκάλυψη της υπερέκθεσης των επενδυτών, για παράδειγμα σε μετοχές με καλό μομέντουμ, σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ή σε πιο αμυντικούς τίτλους με απόδοση που λειτούργησε ως ανταγωνιστής των ομολόγων.

Ο Ρος Τέρνερ, ιδρυτής του hedge fund «Pelham Capital» έγραψε πρόσφατα στους επενδυτές στο 3 δισ. δολαρίων Long/Short μετοχικό κεφάλαιό του ότι τώρα έχει το μεγαλύτερο short χαρτοφυλάκιο της ιστορίας του, σύμφωνα με επιστολή που είδαν οι Financial Times. Ο κος Τέρνερ είπε ότι βρίσκει καλές ευκαιρίες σε αυτά τα αρνητικά στοιχήματα στον καταναλωτικό τομέα.

«Παρότι οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει, βλέπουμε δυνητικά σημαντικές δομικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια», έγγραψε.

Εν τω μεταξύ η Lansdowne Partners, ένα από τα μεγαλύτερα και με την περισσότερη επιρροή hedge funds στην Ευρώπη στοιχηματίζει σε μια μεγάλη αναταραχή στις αγορές που θα οδηγούσε σε πτώση των «βλακωδών» τιμών των ομολόγων, βίαια υποχώρηση των μετοχών τεχνολογίας και εν τέλει ανάκαμψη των φθηνών μετοχών αξίας.

Η Goldman Sachs έγραψε πρόσφατα σε πελάτες ότι το φετινό τέταρτο τρίμηνο είναι απίθανο να επαναληφθεί η αναταραχή στις αγορές που σημειώθηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Προειδοποίησε, όμως, παράλληλα, ότι πολλά hedge funds χτίζουν θέσεις σε μετοχές ανάπτυξης και μομέντουμ, παρά σε τίτλους αξίας.

Αυτό τα αφήνει εκτεθειμένα αν η σύντομη, αλλά επώδυνη, βουτιά στις μετοχές μομέντουμ όταν οι μετοχές αξίας έτρεχαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, γίνει περισσότερο μόνιμη. Κατά τον Οκτώβριο υπάρχουν σταδιακά σημάδια ότι οι μετοχές αξίας κερδίζουν έδαφος έναντι της ανάπτυξης.

«Ο Σεπτέμβριος είναι μια υπενθύμιση ότι η ανάπτυξη [και] το μομέντουμ οδήγησαν τις παγκόσμιες αγορές για μια εκτεταμένη περίοδο, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον», σημείωσε ο Νικ Γούντ, επικεφαλής ερευνών στην Quilter Cheviot.

Τα θετικά πρωτοσέλιδα μπορούν συχνά να κρύψουν μεγαλύτερα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η ευφορία δεν σημαίνει πάντα ότι έρχεται βουτιά, αλλά θα πρέπει να κάνει τους επενδυτές να ελέγξουν την έκθεσή τους.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v