Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολη χρονιά για μετοχές-ομόλογα ΗΠΑ βλέπει ο Μπ. Γκρος

Παρά τα ρεκόρ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι προβλέψεις του γνωστού επενδυτή είναι δυσοίωνες. Ο ρόλος των φορολογικών μέτρων και η στάση των κεντρικών τραπεζών. Ποιες μετοχές προτείνει ως αμυντικές τοποθετήσεις.

Δύσκολη χρονιά για μετοχές-ομόλογα ΗΠΑ βλέπει ο Μπ. Γκρος
  • Jennifer Ablan (Νέα Υόρκη)

Ο Μπιλ Γκρος, ο διάσημος επενδυτής που μετέτρεψε την Pimco σε έναν διαχειριστή κεφαλαίων 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προειδοποιήσει ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν δυσκολότερες στιγμές το 2020, καθώς η δημοσιονομική και νομισματική τόνωση χάνει «ορμή».

Αμφότερα έτρεξαν σε επίπεδα-ρεκόρ φέτος, καθώς τα εταιρικά περιθώρια κέρδους έχουν εν πολλοίς κρατήσει τα οφέλη που είχαν μετά τις μειώσεις φόρου το 2017 και η FED επαναβεβαίωσε τη δέσμευση για νομισματική διευκόλυνση, δίνοντας μεγάλη ώθηση στις αγορές σταθερού εισοδήματος και «ισιώνοντας» τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά.

Ο 75χρονος κος Γκρος, όμως, είπε στους Financial Times ότι τα κέρδη την επόμενη χρονιά θα έρθουν πολύ πιο δύσκολα, σημειώνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο είναι επιφυλακτικές για τις συνέπειες των επίμονα χαμηλών επιτοκίων στις αποταμιεύσεις προσώπων και θεσμών.

Ο πρόεδρος της FED Τζ. Πάουελ έχει κόψει τρεις φορές τα επιτόκια από τον Ιούλιο αλλά έκανε περισσότερο «γερακίσιες» τοποθετήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποιώντας επανειλημμένα ενάντια στην ιδέα ότι θα χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα αρνητικά επιτόκια ως εργαλείο για να αντιμετωπίσει μελλοντική οικονομική αδυναμία.

Οι μετοχές στις ΗΠΑ θα είναι «σταθερές ή 10% χαμηλότερα» το 2020, είπε ο κος Γκρος, ενώ η απόδοση του 10ετούς treasury θα τελειώσει τη χρονιά στο 1,75%, ελαφρά υψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο κος Γκρος σημείωσε ότι τα διεγερτικά αποτελέσματα από τη φορολογική μεταρρύθμιση έχουν περάσει πλήρως στο σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια. «Για να διατηρηθεί το 1% ώθησης που προσέφερε στην οικονομία… τα ελλείμματα πρέπει να επεκταθούν κατά ένα επιπλέον τρισεκατομμύριο δολάρια ή διαφορετικά, η οικονομία επεκτείνεται κατά 1% λιγότερο», υποστήριξε.

Ο κος Γκρος, που στράφηκε στις επενδύσεις αφότου υπηρέτησε ως αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού και ήταν μεταξύ των συνιδρυτών της Pacific Investment Management Co το 1971, τυγχάνει μεγάλης αποδοχής στους επενδυτικούς κύκλους καθώς προσέλκυσε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Η θητεία του στην Pimco έληξε απότομα και με πικρίες τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν και εκδιώχθηκε.

Ο κος Γκρος άντεξε μερικά δύσκολα στην Janus Henderson Group, στην οποία εντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Αποσύρθηκε νωρίτερα φέτος, αλλά παρακολουθείται ακόμα για τις απόψεις του αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές. Εχει μια περιουσία 1,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Τον περασμένο μήνα ανέβασε στο διαδίκτυο το πρώτο του επενδυτικό outlook, μετά την παραίτησή του τον Μάρτιο, λέγοντας πως οι επενδυτές θα πρέπει να καταφύγουν σε μετοχές που υπόσχονται σίγουρες πληρωμές μερισμάτων, δεδομένου του δυσκολότερου οικονομικού υπόβαθρου.

Επεκτάθηκε σε αυτό το θέμα στους Financial Times, λέγοντας ότι ο τομέας που προτιμά για το 2020 είναι οι μετοχές φυσικού αερίου, όπως η Energy Transfer, ένας διαχειριστής αγωγών με έδρα το Ντάλας και η MPLX, ένα όχημα που σχηματίστηκε από τη Marathon Petroleum. «Εχουν αποδόσεις 10-15% και αμυντικές τιμές, εξαιτίας των απωλειών 20-30% φέτος», είπε. Προσέθεσε ότι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα πρέπει να παράξουν «ασταθείς ευκαιρίες» στον κλάδο υγείας.

Το πολιτικό περιβάλλον είναι «ασταθές», υποστήριξε καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ «συνεχίζει τις σχιζοφρενείς μέρα με τη μέρα ρουτίνες του» και οι Δημοκρατικοί «αμφιταλαντεύονται μεταξύ κεντρώων και υπερφιλελεύθερων υποψηφίων».

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v