Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα της ανάκαμψης κρύβει ρίσκα για τους επενδυτές

Διάψευση των προσδοκιών για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2020 μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική διόρθωση τις χρηματιστηριακές αγορές. Γιατί είναι κομβική η επίδοση της κινεζικής οικονομίας. Τα σινιάλα από τα ομόλογα.

Το στοίχημα της ανάκαμψης κρύβει ρίσκα για τους επενδυτές
  • Του Michael Mackenzie

Την τελευταία δεκαετία η Wall Street έχει ενισχυθεί με εντυπωσιακά ταχύ ρυθμό σε σχέση με άλλες αγορές, με τις αμερικανικές μετοχές να βρίσκονται 190% υψηλότερα.

Οι χρηματιστές αναμένουν τώρα ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο, με ώθηση από την ανάκαμψη στο επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις του εμπορικού πολέμου και της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Στον απόηχο της πρόσφατης εμπορικής ανακωχής ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, οι επενδυτές πρέπει να αξιολογήσουν το μέγεθος της όποιας ανάκαμψης και κατά πόσον θα μεταφραστεί σε ισχυρότερη αύξηση των εταιρικών κερδών, έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη μακροπρόθεσμη επίδοση των μετοχών.

Η βουτιά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων την τελευταία δεκαετία σημαίνει ότι οι μετοχές παραμένουν βασική πηγή εισοδήματος για τους επενδυτές, όπως και το εταιρικό χρέος. Η προσέγγιση αυτή επικουρείται από τη διόγκωση των ισολογισμών και τη χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Όσον αφορά το κατά πόσον η δημοσιονομική πολιτική οδηγεί υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων, πολλοί επικαλούνται την εμπειρία της Ιαπωνίας όπου οι μεγάλες δαπάνες δεν κατάφεραν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης MSCI All-World μόλις πρόσφατα ξεπέρασε το υψηλό που είχε σημειώσει στις αρχές Ιανουαρίου του 2018. Αυτό δείχνει πως ο σφοδρός διετής εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, σε συνδυασμό με το βρετανικό πολιτικό δράμα, άφησε τις παγκόσμιες μετοχές στάσιμες. Αλλά αυτή δεν είναι ολόκληρη η εικόνα.

O S&P 500 έχει αυξηθεί πάνω από 10% από το υψηλό του 2018, αντανακλώντας την κυριαρχία των τεχνολογικών του κολοσσών. Ακολουθεί η Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να έχει ξεπεράσει το ρεκόρ του 2015, ενώ ο δείκτης MSCI Emerging Market κινείται περίπου 15% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από δύο χρόνια.

Ο λόγος τιμής/κερδών του S&P 500 βρίσκεται στο 18,2, περίπου 15% πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Αντίθετα, στις χρηματιστηριακές αγορές εκτός ΗΠΑ ο δείκτης αυτός βρίσκεται αρκετά κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Η διαφορά αυτή ανάμεσα σε γεωγραφικές περιοχές εξηγεί γιατί πολλοί πιστεύουν στην περιστροφή (rotation) από τις αμερικανικές μετοχές προς φθηνότερες περιοχές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι αναδυόμενες χώρες. Μια παγκόσμια ανάκαμψη η οποία ευνοεί τον αναδυόμενο κόσμο με ταυτόχρονη επιβράδυνση της δραστηριότητας στις ΗΠΑ θα ήταν ένας λόγος για μια τέτοια κίνηση. Άλλοι αναμένουν ότι η δημοσιονομική τόνωση στην Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και την ευρωζώνη, μπορεί να προσφέρει μια τόνωση τη στιγμή που οι ΗΠΑ θα είναι επικεντρωμένες στις εκλογικές κούρσες για την προεδρία και το Κογκρέσο.

Οι επενδυτές που κοιτάνε τις γενικά πιο φθηνές αποτιμήσεις των μετοχών των αναδυόμενων χωρών πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και η δημοσιονομική τόνωση κατά το 2019 έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

H ισχυρή επίδοση των ομολόγων των αναδυόμενων χωρών τόσο σε αμερικανικό δολάριο όσο και σε τοπικό νόμισμα την περασμένη χρονιά αντανακλά πόσες πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού.

«Οι μετοχές στην Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές θα είναι μεταξύ αυτών που θα ωφεληθούν περισσότερο από μια παγκόσμια μεταποιητική ανάκαμψη και μια ανακωχή στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας» υποστηρίζει η BlackRock. «Και οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων, πλην της Κίνας, αναμένεται να συνεχίσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τις μετοχές».

Η επίδοση της κινεζικής οικονομίας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για το επενδυτικό κλίμα, ειδικά στην Ασία. Μια αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που διατηρεί σταθερό το ρενμίνμπι και μια περίοδο αδυναμίας του δολαρίου οδήγησαν στο παρελθόν σε ράλι των μετοχών των αναδυόμενων αγορών, όπως είδαμε το 2017.

Ένα άλλο εμπόδιο το οποίο έχει κρατήσει χαμηλά το επενδυτικό κλίμα ήταν η απροθυμία του Πεκίνου να προχωρήσει σε ισχυρή τόνωση μέσω νέου χρέους που στο παρελθόν είχε δώσει ώθηση στην παγκόσμια δραστηριότητα. Επιπλέον, η μετάβαση της Κίνας προς μια οικονομία προσανατολισμένη στην εγχώρια κατανάλωση είναι κακό νέο για τους γείτονές της.

«Η αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας αποτελεί ένα σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα επειδή μια Κίνα προσανατολισμένη στην κατανάλωση δεν ευνοεί τις αναδυόμενες αγορές» υποστηρίζουν οικονομολόγοι στη Citi οι οποίοι πιστεύουν ότι η «δυνητική ανάπτυξη στις αναδυόμενες υποχωρεί». «Ενώ οι αναδυόμενες έχουν περιθώριο να απαντήσουν με πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους είναι ήδη υψηλά» προσθέτουν.

Tην επίδοση των μετοχών των αναδυόμενων το 2019 επηρέασαν αρνητικά και οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα, το οποίο αντανακλά το δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον και στέλνει προειδοποιητικό σήμα ότι πολλές οικονομίες συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με πιστωτικές πιέσεις. Από τη στιγμή που οι τράπεζες αντιστοιχούν στο 25% της στάθμισης του δείκτη MSCI EM, είναι μια κατηγορία που πρέπει να κινηθεί υψηλότερα διαφορετικά θα παρασύρει χαμηλότερα το σύνολο της αγοράς.

Τούτο αντανακλά μια ακόμα σημαντική πτυχή για το 2020: πως οι επενδυτές διαχειρίζονται τις αποκλίσεις στις αποτιμήσεις των μετοχών εν μέσω μιας ασταθούς οικονομικής ανάκαμψης.

Οι τιμές των μετοχών αντανακλούν προσδοκίες για έναν παρατεταμένο οικονομικό κύκλο ο οποίος θα επαναφέρει τους διψήφιους ρυθμούς αύξησης των εταιρικών κερδών και τα ισχυρά εταιρικά περιθώρια τους ερχόμενους μήνες.

Αυτή είναι σίγουρα η προσδοκία μεταξύ των αναλυτών για τις πολυεθνικές εταιρείες του S&P 500, όπου η απόσταση ανάμεσα στις αποτιμήσεις και τα κέρδη φαίνεται τραβηγμένη.

Αναλυτές της JP Morgan υπογραμμίζουν τι διακυβεύεται για τους επενδυτές: «Ενώ είναι φυσιολογικό για τις αγορές να αναμένουν την επόμενη φάση του επιχειρηματικού κύκλου, η σημερινή άνοδος είναι τόσο μεγάλη που αν τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία δεν αλλάξουν πρέπει να αναμένεται πτώση 10%».

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v