O κορωνοϊός «καίει» και τα χέρια των short sellers

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις αγορές λόγω της πανδημίας, μόνο «παράδεισος» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για επενδυτές που ποντάρουν στην πτώση των αξιών. Οι νέες προκλήσεις για τα hedge funds.

O κορωνοϊός «καίει» και τα χέρια των short sellers
  • του Laurence Fletcher (Λονδίνο)

Τα hedge funds εδώ και χρόνια ήθελαν να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς. Το τρέχον χαοτικό περιβάλλον, όμως, δεν ήταν ακριβώς αυτό που είχαν κατά νου.

Πολλοί managers δυσκολεύτηκαν σε μια δεκαετία στην οποία κυριαρχούσε η ποσοτική χαλάρωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ωθούσε τις αγορές ακόμα υψηλότερα. Το ότι μπορούσαν να στοιχηματίσουν σε μείωση των τιμών (το εργαλείο-σήμα κατατεθέν των hedge funds) ήταν μάλλον άχρηστο όταν οι χαμηλού κόστους index trackers πρόσφεραν πολύ καλύτερες αποδόσεις.

Όμως εκείνη η περίοδος της ηρεμίας τέλειωσε βίαια με την μεγαλύτερη κάθοδο σε bear market στην ιστορία. Ερχόμενες αντιμέτωπες με τους φόβους για οικονομική σφαγή λόγω του κορωνοϊού, οι κεντρικές τράπεζες ανακαλύπτουν πως οι μέθοδοι στις οποίες βασίστηκαν για χρόνια, τώρα δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση.

Δεν θα ήταν αυτή η στιγμή για να «λάμψουν» τα hedge funds; Όχι ακριβώς. Τα equity hedge funds έχουν καταγράψει πτώση σχεδόν 15% από την αρχή του έτους μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της HFR. Είναι καλύτερα από το -26% του S&P 500, όμως και πάλι δεν είναι καλό.

Τα long-short equity hedge funds είχαν τις χειρότερες αποδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ την Πέμπτη, όπως ανέφερε σε σημείωμά της προς πελάτες η Goldman Sachs, το οποίο είδαν και οι Financial Times. Αυτό είναι εν μέρει η «κληρονομιά» μιας τόσο μακροχρόνιας bull market, που δελέασε πολλά funds να στοιχηματίσουν σε άνοδο των τίτλων υψηλότερου κινδύνου, υπό τον φόβο μήπως χάσουν κέρδη.

Όμως, ενώ το short selling μπορεί τώρα να είναι μια δελεαστική τακτική, είναι επικίνδυνο να πέσουν με τα μούτρα στις αγορές που εμφανίζουν τόσο ακραίες διακυμάνσεις.

Κατ’ αρχήν, είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς νικητές –ή μάλλον χαμένους. Περύσι, η Lansdowne Partners, που κάποτε θεωρούνταν στις επενδύσεις σε μετοχές ως κάτι αντίστοιχο του «κανόνα του χρυσού», είπε στους επενδυτές πως τα στοιχήματα short της είχαν από το 2008 να ξεπεράσουν αθροιστικά τα κέρδη των αγορών.  

Σημασία έχει και ο χρόνος. Τα δεδομένα του IHS Markit δείχνουν πως τα hedge funds σορτάριζαν περίπου το 0,64% της κεφαλαιοποίησης του FTSE 100 στο τέλος Ιανουαρίου, λίγο πριν αρχίσει να πέφτει ο δείκτης. Το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο απ’ ότι σε οποιαδήποτε στιγμή του περασμένου έτους, όταν η αγορά κινούνταν κυρίως ανοδικά.

Τα τεράστια ημερήσια ράλι, όπως αυτά της Τρίτης και της Παρασκευής την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί επίσης να είναι ακριβά. Τώρα που οι αγορές είναι τόσο ζοφερές, ακόμα και η παραμικρή νύξη καλών ειδήσεων για την επιβράδυνση της επιδημίας ή για πρόοδο στην εύρεση εμβολίου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε γιγαντιαία ανάκαμψη.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι όταν ένα κομμάτι τις αγοράς ξεπουλά γρήγορα και οι επενδυτές σπεύδουν σε κάποιο άλλο κομμάτι της αγοράς, όπως φάνηκε στο ‘tech tantrum’ του 2017 ή κατά την περυσινή βουτιά στις μετοχές με μεγάλη δυναμική. Τέτοιες κινήσεις μπορούν να φέρνουν ανατροπές στους managers που νόμιζαν πως είχαν ισορροπήσει τα στοιχήματά τους επί της ανόδου και της πτώσης των τιμών.

«Το ρίσκο μετακινείται επειδή οι αγορές μετακινούνται τόσο πολύ», ανέφερε ο Mikael Spangberg, διευθύνων σύμβουλος της Brummer Multi-Strategy, ενός fund of funds που προσπαθεί αν περιορίσει την έκθεσή του στις απότομες διακυμάνσεις.

Η μακρά, εκνευριστική δεκαετία για τα hedge funds τελείωσε. Όμως η νέα εποχή φέρνει μαζί της πολύ διαφορετικές προκλήσεις.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v