Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι επενδύσεις σε ασήμι μπορεί να αποδειχτούν... χρυσάφι

Το μέταλλο δεν ήταν ποτέ τόσο φθηνό σε σχέση με τον χρυσό και αυτό κάνει πολλούς επενδυτές να στοιχηματίζουν σε ράλι τους επόμενους 12 μήνες. Oι προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης για βιομηχανική χρήση.

Γιατί οι επενδύσεις σε ασήμι μπορεί να αποδειχτούν... χρυσάφι
  • Του Henry Sanderson

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το ασήμι θα κάνει ράλι, μετά τη διεύρυνση της διαφοράς της τιμής του με αυτήν του χρυσού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών αιώνων.

Τον Μάρτιο η τιμή μιας ουγκιάς χρυσού ήταν 125 ακριβότερη από την αντίστοιχη ποσότητα ασημιού, ένα ρεκόρ που φτάνει τουλάχιστον ως το 1687, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε ο Ρος Νόρμαν, βετεράνος trader χρυσού.

Αλλά από τότε η διαφορά στην τιμή έχει συρρικνωθεί, με τον χρυσό να είναι 113 φορές πιο ακριβός και οι αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερα κέρδη για το ασήμι, καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν από τα σοκ των περιοριστικών μέτρων και η ζήτηση επιστρέφει για χρήση του μετάλλου σε ηλεκτρονικές συσκευές και ηλιακά πάνελ.

«Όσο περισσότερο διαρκεί η καλή επίδοση του χρυσού τόσο περισσότεροι επενδυτές θα λένε "το ασήμι είναι πραγματικά φθηνό"» ανέφερε ο Γκραντ Μπίσλεϊ, διαχειριστής ενεργητικού στη Highbury Capital στο Τορόντο.

«Δεν είναι το πιο σύνθετο επιχείρημα αλλά είναι αλήθεια. Καθώς ο κερδοσκοπικός πυρετός αυξάνεται οι μικροεπενδυτές παρασύρονται. Και όταν ο ενθουσιασμός τους χτυπήσει κόκκινο είσαι κοντά στην κορυφή του ράλι» πρόσθεσε.

Η τιμή του ασημιού υποχώρησε σε χαμηλό 11 ετών στα 11,62 δολάρια ανά ουγκιά στα μέσα Μαρτίου, αλλά έκτοτε το μέταλλο έχει ανακάμψει και διαπραγματεύεται στα 15 δολάρια ανά ουγκιά καθώς οι συμμετοχές στα ETF που επενδύουν στο ασήμι έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 675 εκατομμυρίων ουγκιών αυτόν τον μήνα. Αναλυτές της Bank of America προβλέπουν ότι το ασήμι μπορεί να σκαρφαλώσει στα 20 δολάρια τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η ανάπτυξη θα ανακάμπτει. Μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, το ασήμι πραγματοποίησε ράλι 440% για να φτάσει στα 48,44 δολάρια ανά ουγκιά το 2011.

Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά 11% φέτος στα 1.690 δολάρια ανά ουγκιά, λαμβάνοντας ώθηση από την επενδυτική ζήτηση για παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια. Οι συμμετοχές σε ETF που επενδύουν στον χρυσό κατέγραψαν επταπλάσια άνοδο το πρώτο τρίμηνο στο επίπεδο ρεκόρ των 3.185 τόνων τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Το πρόσφατο ράλι στο πολύτιμο μέταλλο ήταν σημάδι «βαθιάς ανησυχίας για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα» δήλωσε ο κ. Νόρμαν. Στην εποχή του Μεγάλου Αλέξανδρου ο λόγος χρυσού/ασημιού ήταν 12 προς 1 και μια επιγραφή στον ναό Καρνάκ στην αρχαία Αίγυπτο αναφέρει ότι ήταν 13,3 προς 1. «Το καθεστώς του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου έρχεται στο προσκήνιο» σημείωσε. «Λογικά θα ανέμενε κανείς να ακολουθήσει και το ασήμι» πρόσθεσε.

Περίπου η μισή ζήτηση για ασήμι προέρχεται από τον βιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοκινητοβιομηχανίας και του τομέα της ηλιακής ενέργειας, το οποίο την καθιστά πιο ευάλωτη στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού. Τα έργα στην ηλιακή ενέργεια καθυστερούν, ενώ οι εφοδιαστικές αλυσίδες στον τομέα των ηλεκτρονικών έχουν δεχθεί πλήγμα από την πιο αδύναμη καταναλωτική ζήτηση.

Αναλυτές στην Metals Focus προβλέπουν ότι η βιομηχανική ζήτηση για ασήμι θα βουτήξει κατά 7% φέτος, με μειώσεις να καταγράφονται σε όλες τις βιομηχανίες. Αυτό δύσκολα θα αντισταθμιστεί από το κλείσιμο ορυχείων ασημιού στο Μεξικό, το Περού και την Αργεντινή, που θα αφήσει πλεόνασμα 14,7 εκατ. ουγκιών φέτος, προβλέπουν.

Σύμφωνα με την Σούκι Κούπερ, αναλύτρια στη Standard Chartered, το ασήμι συνήθως χρειάζεται ισχυρή ζήτηση τόσο από επενδυτές, όσο και από βιομηχανίες για να υπεραποδώσει. Αυτό μπορεί να μην συμβεί αργότερα φέτος, σημείωσε. Ωστόσο, για πολλούς επενδυτές το ασήμι είναι πολύ φθηνό, ακόμα και μετά την επιβράδυνση της οικονομίας λόγω της Covid-19. Ο Ίαν Γουίλιαμς, πρόεδρος του fund Charteris Treasury Portfolio Managers δήλωσε ότι το ασήμι είναι το ίδιο καλό με τον χρυσό ως αντιστάθμιση κινδύνου έναντι του πληθωρισμού.

«Μπορεί κανείς να πάει 3.000 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού – το ασήμι δεν ήταν ποτέ τόσο φθηνό σε σχέση με τον χρυσό» τόνισε. «Δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να το δικαιολογεί αυτό» πρόσθεσε.

Τα ορυχεία ασημιού έχουν περισσότερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τα ορυχεία χρυσού σε περίπτωση ανόδου της τιμής, σύμφωνα με τον κ. Μπίσλεϊ. Πολλά ορυχεία χρειάζονται μια τιμή μόλις 17 δολαρίων για να καλύψουν τα έξοδά τους, σημείωσε. «Όταν το ασήμι αρχίσει πραγματικά να απογειώνεται, η απόδοση ενός παραγωγού ασημιού έναντι ενός παραγωγού χρυσού είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη» τόνισε.

Από τους μεγαλύτερους κερδισμένους στον τομέα ως ώρα είναι First Majestic Silver, μια εξορυκτική με έδρα το Τορόντο που η μετοχή της σημείωσε άλμα 29% τον περασμένο μήνα, περίπου διπλάσια από τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη του Καναδά.

Τον περασμένο μήνα, ο Καναδός δισεκατομμυριούχος Έρικ Σπροτ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη προσωπική του επένδυση στο ασήμι, αγοράζοντας μερίδιο 60 εκατ. καναδικών δολαρίων στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο MAG Silver.

Oι οπαδοί του ασημιού σημειώνουν ότι το μέταλλο χρησιμοποιείται σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας στις οποίες θα αυξηθεί η ζήτηση όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα ηλιακά πάνελ. Χρησιμοποιείται επίσης σε υποδομές για την τεχνολογία 5G και σε ραντάρ αυτόνομων οχημάτων.

Εμφανίζονται επίσης νέες χρήσεις: τον Μάρτιο η Samsung ανακοίνωσε νέα μπαταρία ιόντων λιθίου που χρησιμοποιεί ένα λεπτό στρώμα υλικού από άνθρακα αντί από γραφίτη.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v