Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To «ράλι των πάντων» στις αγορές και τα σενάρια

Ποιο είναι το βασικό σενάριο που εξηγεί την ταυτόχρονη άνοδο μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων. Που μπορεί να κάνουν λάθος οι αγορές στις εκτιμήσεις τους για το μέλλον και τι θα συμβεί ότι έρθει το πτωτικό γύρισμα.

Η τιμή σχεδόν κάθε χρηματοοικονομικού στοιχείου ανεβαίνει, και μάλιστα, ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει και το παραπάνω βίντεο. Αρκούν λίγα παραδείγματα: οι αμερικανικές μετοχές είναι σε επίπεδα ρεκόρ, τα ομόλογα σκουπίδια κάνουν ράλι. Στα εμπορεύματα χρυσός και ασήμι έδωσαν μεγάλες αποδόσεις, ενώ ακόμα και το πετρέλαιο ανεβαίνει παρότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα.

Το ερώτημα είναι πως εξηγείται αυτή η εικόνα. Η πιο δημοφιλής θεωρία είναι ότι οι κινήσεις της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για χαμηλή ανάπτυξη έχουν οδηγήσει τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων (σ.σ. προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) κάτω από το μηδέν. Μια συνέπεια είναι ότι το κόστος δανεισμού είναι αμελητέο. Ή πιο απλά, το χρήμα είναι δωρεάν. Ετσι, καμιά τιμή ενεργητικού δεν μπορεί να είναι υψηλή. Στο κάτω κάτω μπορείς να δανειστείς περισσότερα «δωρεάν χρήματα» και να πληρώσεις υψηλότερη τιμή.

Επιπρόσθετα, οι αγορές έχουν συμπεράνει ότι τα πραγματικά επιτόκια θα είναι χαμηλά ή ακόμα και αρνητικά για πάρα πολύ καιρό. Βέβαια, οι αγορές μπορεί να κάνουν λάθος σε ότι αφορά την εκτίμηση για το πόσο θα μείνουν εξαιρετικά χαμηλά τα επιτόκια. Μπορεί να κάνουν λάθος για την σχέση μεταξύ χαμηλών επιτοκίων και άλλων τιμών ενεργητικού.

Αυτό, όμως, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό τώρα είναι ότι σε μια πτώση η καλύτερη άμυνα για τους επενδυτές ήταν η διασπορά. Εχοντας ένα διαφορετικό καλάθι τοποθετήσεων κάποια εξ αυτών υπεραπέδιδαν (σε σχετική βάση τουλάχιστον).

Σήμερα, όμως, όλα ανεβαίνουν ταυτόχρονα εξ αιτίας ενός μόνο λόγου, όπως προαναφέρθηκε. Αν αυτή η θεωρία είναι σωστή όταν θα έρθει η πτώση δεν θα υπάρχει τίποτα για να κρυφτεί κανείς…

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v