Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βατικανό: Τζόγος σε παράγωγα της Hertz με χρήμα από φιλανθρωπίες!

Τα στοιχήματα έγιναν όταν υπεύθυνος ήταν ένας καρδινάλιος του οποίου τα δικαιώματα πλέον έχουν αφαιρεθεί καθώς υπήρξαν καταγγελίες για υπεξαίρεση. Τι στοίχημα «έπαιξε» η Καθολική Εκκλησία.

Βατικανό: Τζόγος σε παράγωγα της Hertz με χρήμα από φιλανθρωπίες!
  • των Miles Johnson (Ρώμη) και Robert Smith (Λονδίνο)

Το Βατικανό επένδυσε σε παράγωγα που στοιχηματίζουν επί του αξιόχρεου της αμερικανικής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, ορισμένες από τις δωρεές που προορίζονταν για τους φτωχούς και αυτούς που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν δει οι Financial Times.

Το 2018 ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως τα CDS «ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μιας οικονομίας με βάση την τύχη και τον τζόγο που βασίζεται στην αποτυχία των άλλων, κάτι που είναι απαράδεκτο από ηθικής απόψεως». Τα εργαλεία αυτά, ανέφερε, «είναι μια ωρολογιακή βόμβα».

Τρία χρόνια νωρίτερα, όμως, σύμφωνα με τα έγγραφα, μέρος ενός χαρτοφυλακίου ύψους 528 εκατ. ευρώ του Βατικανού που «προέρχονταν από δωρεές», αγόρασε δομημένους τίτλους που περιελάμβαναν CDS, στο πλαίσιο ενός στοιχήματος πως η Hertz δεν θα κηρύξει χρεοστάσιο επί των χρεών της μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας τον επόμενο μήνα, και έτσι η Αγία Έδρα τη «γλίτωσε» παρά τρίχα, και αποπληρώθηκε πλήρως.

Η επένδυση έγινε στη «σκοπιά» του Καρδινάλιου Giovanni Angelo Becciu, τα δικαιώματα του οποίου ως καρδινάλιου αφαιρέθηκαν από τον Πάπα τον περασμένο μήνα, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για «υπεξαίρεση».

Τα χρήματα επενδύθηκαν για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών του Βατικανού, την ισχυρή κεντρική διοίκηση της Αγίας Έδρας στην οποία ο καρδινάλιος Becciu ήταν δεύτερος τη τάξει από το 2011 ως το 2018. Το υπουργείο έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δωρεών που γίνονται στην Εκκλησία από Καθολικούς σε όλον τον κόσμο.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις πως ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος γνώριζε για την επένδυση σε τίτλους που συνδέονται με CDS, που έγιναν από εξωτερικό σύμβουλο για λογαριασμό του Υπουργείου και πήγαν κατ’ ευθείαν σε λογαριασμό του υπουργείου στην Ελβετία.

Παρόμοια trades CDS αποδείχθηκαν καταστροφικά για αρκετά hedge funds φέτος λόγω του κύματος των χρεοκοπιών αμερικανικών εταιρειών. Η CQS, το λονδρέζικο hedge fund που διαχειρίζεται ο δισεκατομμυριούχος trader Michael Hintze, είδε την αξία του κορυφαίου fund του να καταγράφει πτώση περίπου 50% την άνοιξη, μετά τις χρεοκοπίες εταιρειών περιλαμβανομένης της Hertz που οδήγησαν σε τεράστιες απώλειες τα παράγωγα υψηλού κινδύνου.

Άλλες επενδύσεις που έγιναν από managers για λογαριασμό του υπουργείου, οι οποίοι διορίστηκαν από τον καρδινάλιο Becciu, περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση της ταινίας του 2019 Rocketman –της βιογραφικής ταινίας για τον μουσικό Elton John- σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν δει οι FT.

Το υπουργείο αγόρασε επίσης πολλά πολυτελή οικιστικά ακίνητα στο Knightsbridge του Λονδίνου και τιτλοποιήσεις που απαρτίζονταν εν μέρει από χρέη του ιταλικού κράτους προς νοσοκομεία που ελέγχει το Βατικανό.

Τον περασμένο μήνα ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την παραίτηση του καρδινάλιου Becciu –απαλλάσσοντάς τον από την θέση του υπεύθυνου για την επίβλεψη της αγιοποίησης Καθολικών αγίων- ως αποτέλεσμα των καταγγελιών για τη διαχείριση του χρήματος του Βατικανού. Ο καρδινάλιος δεν έχει κατηγορηθεί επισήμως για κάποιο έγκλημα από το Βατικανό. Έχει πει πως δεν προέβη σε αδικοπραξία και δεσμεύτηκε να «καθαρίσει» το όνομά του. Ούτε ο Becciu, ούτε το Βατικανό απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό για την επένδυση στα παράγωγα.

Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Βατικανού που υπήρχαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία κατά τη διάρκεια της θητείας του καρδινάλιου Becciu μπήκαν στο «μικροσκόπιο» από πέρυσι, όταν η αστυνομία του Βατικανού έκανε έφοδο στα γραφεία του υπουργείου για να κατασχέσει έγγραφα που σχετίζονταν με μια συμφωνία για ακίνητο στο Λονδίνο.

Η επένδυση του υπουργείου στο κτήριο του Λονδίνου, γνωστού ως 60 Sloane Avenue, έγινε μέσω fund στο Λουξεμβούργο το 2014 στο πλαίσιο συμφωνίας που ενέκρινε προσωπικά ο καρδινάλιςο Becciu. Τον Ιούνιο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βατικανού ανέφερε πως εισαγγελείς της Αγίας Έδρας πιστεύουν πως η επένδυση προκάλεσε «τεράστιες ζημιές». 

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v