Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα hedge funds σορτάρουν τους κερδισμένους της πανδημίας

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων στοιχηματίζουν ότι τα κέρδη εταιρειών που άνθησαν στα lockdown θα ξεφουσκώσουν όταν επιστρέψει η κανονικότητα. Που αναζητούν τα θύματα τους για σορτάρισμα. To στοίχημα με τις φαρμακευτικές.

Tα hedge funds σορτάρουν τους κερδισμένους της πανδημίας
  • Του Laurence Fletcher

Ορισμένα hedge funds στοιχηματίζουν ότι οι καλύτερες ημέρες στην αγορά μετοχών για τους κερδισμένους της πανδημίας έχουν παρέλθει.

Οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πληροφορικής, των ειδών γυμναστικής, τoυ λιανικού εμπορίου τροφίμων και της υγείας εκτινάχτηκαν όταν η πανδημία ανάγκασε χώρες να μπουν σε lockdown νωρίτερα φέτος. Πολλές έλαβαν ώθηση από προσδοκίες ότι οι αλλαγές που επέφερε η Covid-19 στις καταναλωτικές συνήθειες θα οδηγούσαν σε ισχυρότερη, μακροχρόνια αύξηση κερδών, μολονότι κάποιες εταιρείες ήταν μέχρι πρότινος ζημιογόνες.

Aλλά κάποιoι διαχειριστές κεφαλαίων στοιχηματίζουν τώρα ενάντια στις μετοχές αυτές, με την πεποίθηση ότι η ώθηση στα εταιρικά κέρδη θα εξασθενήσει γρηγορότερα από ότι εκτιμούν πολλοί επενδυτές. «Έχουμε αρχίσει να σορτάρουμε όσους ωφελήθηκαν υπέρ του δέοντος από την πανδημία, εταιρείες που πιστεύουμε ότι η τρέχουσα τροχιά των κερδών απλά δεν είναι βιώσιμη» ανέφερε ο Τιμ Κάμπελ, συνιδρυτής και CIO στην επενδυτική Capital Partners στη Σιγκαπούρη, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό 215 εκατ. δολαρίων.

Ο κ. Κάμπελ αναφέρθηκε στους κατασκευαστές PC και laptop, οι οποίοι πριν την πανδημία είχαν μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη αλλά «κατέγραψαν τρία φανταστικά τρίμηνα ανάπτυξης» φέτος με τους υπαλλήλους και τους μαθητές να είναι αναγκασμένοι να εργαστούν από το σπίτι. «Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχήματα από hedge funds αφορά τον τομέα του IT, με νέες θέσεις σορτ, σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της Goldman Sachs προς τους πελάτες το οποίο έχουν δει η Financial Times.

Aλλά η τεχνολογία δεν είναι το μοναδικό πεδίο για κυνήγι. Ο κ. Κάμπελ αναζητά πιθανά θύματα για σορτάρισμα σε εταιρείες που παράγουν από αντισηπτικά, εξοπλισμό γυμναστικής για το σπίτι μέχρι καλάμια ψαρέματος και καρούλια.

Οι επενδυτές έχουν περάσει την πανδημία κυνηγώντας τους κερδισμένους της Covid-19 και κάνοντας θετικά στοιχήματα για τις μετοχές τους, ειδικά μετά την ανάκαμψη της αγοράς μετοχών το 2020. Οι θέσεις σορτ – ο δανεισμός μιας μετοχής και η πώληση της με την ελπίδα να αγοραστεί αργότερα σε χαμηλότερη τιμή – μπορεί να οδηγήσει θεωρητικά σε απεριόριστες απώλειες.

Όσοι αμφιβάλουν υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί η πραγματική αξία τέτοιων μετοχών σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού και τεράστιων ενέσεων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες που προσφέρουν στήριξη στις μετοχές ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κάμψης.

Τα hedge fund έχουν αποκομίσει κέρδη από θέσεις σορτ σε εταιρείες όπως αλυσίδες κινηματογράφων, εμπορικά καταστήματα και αεροπορικές, στοιχηματίζοντας ότι τα κέρδη τους θα δεχθούν σφυροκόπημα από τα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, τα στοιχήματα αυτά φαίνονται λιγότερο ελκυστικά μετά από μεγάλες πτώσεις στις τιμές ή μετά την παρέμβαση των κυβερνήσεων για την παροχή στήριξης στις εταιρείες – αναγκάζοντας τα fund να αναζητήσουν άλλους στόχους.

Ο Άντριου Στις, chief cross asset strategist στη Morgan Stanley, ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για υπερτιμημένες μετοχές βρισκόταν στους τομείς της τεχνολογίας και των συναφών μετοχών. «Αυτή η χρονιά θα είναι η κορυφαία χρονιά για να εργάζεται κανείς από το σπίτι, οπότε θα είναι η κορυφαία χρονιά για ανάπτυξη και κέρδη για εταιρείες που θα επωφεληθούν από αυτό» επισήμανε. «Αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ένα εμβόλιο και η αγορά πιστεύει ότι το 2021 φαίνεται πιο φυσιολογικό, οι επενδυτές μπορεί να σκεφτούν “ας πουλήσω τώρα εταιρείες όπου είναι τώρα στο καλύτερο σημείο και ας αγοράσω εταιρείες με πιο κυκλικά κέρδη"» πρόσθεσε.

Ένας άλλος στόχος για τους σορτάκηδες ήταν η γερμανική εταιρεία διανομής γευμάτων HelloFresh. H μετοχή ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καταγράφοντας κέρδη πάνω από 150% φέτος με ώθηση από την άνοδο της ζήτησης από καταναλωτές που έμειναν κολλημένοι στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η εταιρεία κατέγραψε προ φόρων ζημία το 2018 και το 2019, αλλά εμφάνισε κέρδη 172,1 εκατ. ευρώ το πρώτο μισό του έτους και ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι βλέπει «εξαιρετική» ανάπτυξη.

Η αξία των στοιχημάτων ενάντια στην εταιρεία, όπως μετρήθηκαν από τον δανεισμό μετοχών, αυξήθηκαν από λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαϊου σε περισσότερα από 170 εκατ. ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου, έχοντας πρόσκαιρα ανέβει πάνω από τα 230 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με την IHS Markit.

Η Hello Fresh αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η Tiger Management, η οποία έχει τη μεγαλύτερη θέση σορτ, πραγματοποίησε το στοίχημα στα τέλη Μαϊου, ενώ η Lone Pine Capital και η Palestra Capital απέκτησαν θέσεις πιο πρόσφατα, αναλαμβάνοντας ένα από τα μεγαλύτερα σορτ στοιχήματα στην ιστορία τους, σύμφωνα με την Breakout Point.

Και στον τομέα της υγείας, κάποια funds έχουν βάλει στο στόχαστρο κάποιους από τους πιο προβεβλημένους κερδισμένους της αμερικανικής αγοράς: εταιρείες που εξελίσσουν εμβόλια, οι μετοχές των οποίων εκτινάχτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Μπάρι Νόρις, CIO στην Argonaut Capital, έχει αρχίσει να σορτάρει μετοχές όπως η Novavax, η οποία έχει εκτοξευτεί ως και 2.900% φέτος, καθώς και η Moderna και η Inovio Pharmaceuticals, οι οποίες έχουν ενισχυθεί πάνω από 280%. Tα συνολικά στοιχήματα των hedge funds κατά της Moderna, για παράδειγμα, είχαν διακυμάνσεις φέτος, ανεβαίνοντας από λιγότερο από 5% των μετοχών τον Μάιο σε περισσότερο από 9% των Αύγουστο, και τώρα βρίσκονται στο 6,7%, σύμφωνα με την IHS Markit.

Ο κ. Νόρις ανέφερε ότι τα εμβόλια ήταν «εξαιρετικά πειραματικά» και ότι, καθώς ο αριθμός των ασθενών στις δοκιμές αυξάνεται, «είναι αναπόφευκτο ότι θα ανακαλυφθούν σημαντικές αρνητικές παρενέργειες».

«Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι, δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού έχει συμπτώματα από τον κορωνοϊό και ένα ακόμα μικρότερο διατρέχει κίνδυνο να πεθάνει, κατά πόσον αξίζει να πάρουμε τα ρίσκα του μαζικού εμβολιασμού αντί να βελτιώσουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v