Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το άλμα επιτοκίων λόγω εμβολίου και οι επιπτώσεις στις αγορές

Οι επενδυτές επανεξετάζουν τις τοποθετήσεις τους με βάση τα νέα δεδομένα. Τα ερωτήματα από την απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και γιατί ορισμένοι θεωρούν υπερβολική την αντίδραση της αγοράς.

Το άλμα επιτοκίων λόγω εμβολίου και οι επιπτώσεις στις αγορές
  • των Colby Smith (Νέα Υόρκη), Joe Rennison (Λονδίνο) και Robin Wigglesworth (Όσλο)

Η ανακοίνωση της Pfizer πως το εμβόλιό της κατά της Covid-19 είναι κατά 90% αποτελεσματικό στην αποτροπή του ιού που βρίσκεται πίσω από την παγκόσμια πανδημία, χαιρετίστηκε από ορισμένους αναλυτές ως εξέλιξη που «αλλάζει το παιχνίδι» για την παγκόσμια οικονομία.

Το άλμα στα μακροπρόθεσμα επιτόκια που σημειώθηκε μετά την είδηση, θα μπορούσε επίσης να «αλλάξει το παιχνίδι», τόσο για την οικονομία όσο και για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και πίστεως.

Οι επενδυτές άρχισαν αμέσως να «ξεσκονίζουν» το «reflation trade» (στοίχημα αναθέρμανσης που θεωρητικά ευνοεί τις μετοχές) που πολλοί κυνηγούσαν πριν τις προεδρικές εκλογές και το οποίο είχε μπει «στην αναμονή» μετά τη διαφαινόμενη αποτυχία των Δημοκρατικών να ελέγξουν τη Γερουσία, βάζοντας εμπόδια στην ατζέντα του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν και στις προοπτικές για ένα επιθετικό πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Η απόδοση του 10ετούς treasury έφτασε έως το 0,97%, επίπεδο που είχε να δει από τον Μάρτιο, ενώ την Παρασκευή κινούνταν γύρω στο 0,82%. Οι αποδόσεις των 30ετών treasuries αυξήθηκαν κατά 0,13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,74% σε κάποια στιγμή. «Αυτή ήταν η στιγμή του εμβολίου που περίμεναν οι αγορές επιτοκίων», έγραψαν αναλυτές σε σημείωμα της ING.

«Ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 90% είναι μια ακόμα μορφή τόνωσης την οποία πρέπει να συνυπολογίσεις», ανέφερε ο Bob Michele, chief investment officer της JPMorgan Asset Management. Όπως ανέφερε, θα μπορούσε να εκτοξεύσει την απόδοση του 10ετούς treasury γύρω στο 1,25%.

Αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις αγορές, για τις οποίες ήδη υπήρχε προμήνυμα από τις κινήσεις της Δευτέρας και οι οποίες μπορεί να συνεχίσουν να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Ένα πρώιμο ερώτημα έχει να κάνει με το πόσο βλαπτική μπορεί να είναι μια μεγάλη άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων για την αποτίμηση των τεχνολογικών μετοχών. Ενώ η ευρύτερη αγορά ενισχυόταν σημαντικά τη Δευτέρα, ωστόσο ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 κατέγραφε απώλειες 2,2%, με ορισμένες από τις «καυτές» μετοχές «δυναμικής», όπως αυτές των Zoom Video Communications, PayPal και Netflix να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων.  

Οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων «γυάλισαν τη λάμψη» των μετοχών ανάπτυξης φέτος. Όσο πιο χαμηλές είναι οι αποδόσεις τόσο περισσότερο πρόθυμοι θα πρέπει να είναι οι επενδυτές να πληρώσουν για μετοχές με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με τα περισσότερα μοντέλα αποτίμησης.

Με τις μετοχές «ανάπτυξης» να έχουν πέσει ξαφνικά σε δυσμένεια, οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι τη Δευτέρα ήταν οι λεγόμενες μετοχές «αξίας», φθηνοί τίτλοι που βρίσκονται συχνά σε οικονομικά ευαίσθητους κλάδους που έχουν πληγεί και τους οποίους απέφευγαν φέτος οι επενδυτές.

Ο δείκτης Russell 1000 Value, που αντιμετωπίζει δυσκολίες εδώ και μια δεκαετία, έκανε άλμα 4%.  

Για τον Jonathan Golub, επικεφαλής αναλυτή αμερικανικών μετοχών της Credit Suisse, το ερώτημα που βρίσκεται στο μυαλό των επενδυτών αυτή τη στιγμή είναι πόσο θα διαρκέσει η στροφή από τις εταιρείες ανάπτυξης προς τις μετοχές αξίας.

«Μακροπρόθεσμα, αυτές οι αναπτυξιακές είναι καλύτερες εταιρείες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περίοδοι όπου οι μετοχές αξίας εμφανίζουν ισχυρές επιδόσεις», είπε. «Ωστόσο, όσες είχαμε πρόσφατα ‘υπέκυψαν’ χωρίς να προβάλουν αντίσταση».

Θεωρεί πως οι επενδυτές μπορεί αυτή τη φορά να ευνοήσουν τις μετοχές αξίας για αρκετές εβδομάδες ή και για μήνες, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πού θα πάνε οι αποδόσεις των treasuries από εδώ και στο εξής. «Για να συνεχιστεί το rotation στην αξία, χρειάζεσαι τα επιτόκια να πάνε υψηλότερα», σημείωσε.

Ο κ. Michele υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι απίθανο να αφήσει τις αποδόσεις των treasuries να κάνουν άλμα, δεδομένης της δυνητικής οικονομικής ζημιάς.

«Μπορεί να πάει όσο μακριά είναι πρόθυμη η Fed να το αφήσει να πάει», είπε. «Δεν θα το αφήσουν να παρατραβηχτεί, διότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη».

Το τίναγμα στην αγορά των treasuries απειλεί επίσης να αυξήσει τα κόστη δανεισμού για την εταιρική Αμερική.

Τα ομόλογα των εταιρειών blue chip κατέγραψαν σημαντική πτώση σε όρους τιμής τη Δευτέρα, με το ETF ομολόγων LQD να βυθίζεται 0,8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα ομόλογα με υψηλές αποδόσεις, όμως, έκαναν άλμα καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη θα είναι καλή για την πιστοληπτική ικανότητα των καταχρεωμένων επιχειρήσεων -περιλαμβανομένων αυτών στους κλάδους των ταξιδίων και της αναψυχής, που έχουν αναγκαστεί να δανειστούν για να επιβιώσουν της πανδημίας.

Η έκδοση εταιρικού χρέους συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό τη Δευτέρα, με τους «πεινασμένους για αποδόσεις» επενδυτές να «μαζεύουν» τις πωλήσεις χρέους από εννέα εταιρείες επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συμφωνίες.

Ο φαρμακευτικός όμιλος Bristol-Myers Squibb έριξε στην αγορά ομόλογα 7 δισ. δολαρίων, έξι διαφορετικών λήξεων, και το δεκαετές ομόλογό του είχε μεγάλη ζήτηση, κάτι που έδωσε στην εταιρεία τη δυνατότητα να μειώσει το επιτόκιο που πρόσφερε από ένα spread 0,8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντίστοιχου Treasury στις 0,55 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η αγορά συνεχίζει να λειτουργεί εξαιρετικά καλά», σύμφωνα με τον Jim Shepard, που διαχειρίζεται το τμήμα έκδοσης ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας στη Mizuho στη Νέα Υόρκη. «Υπάρχουν τόνοι ρευστού στην αγορά».

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν πως οι επενδυτές μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά στην ανακοίνωση της Pfizer, που, όπως επισημαίνουν, θα έπρεπε να είναι αναμενόμενα και πως δεν είναι και το τελευταίο κεφάλαιο σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της Covid-19. Αρκετές εταιρείες ανάπτυξης φαρμάκων προσπαθούν να δείξουν υποσχόμενα αποτελέσματα στις προχωρημένες δοκιμές εμβολίου, ενώ θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει ευρέως διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

«Αν κοιτάξεις τις αλλαγές που έχουμε δει στις αγορές σήμερα, είναι σαν να έχουν τελειώσει όλα και σαν να μην υπήρξε ποτέ η πανδημία», σχολίασε ο Luca Paolini, chief strategist της Pictet Asset Management. «Αλλά δεδομένου ότι η προηγούμενη ήταν μια τόσο μακρά εβδομάδα, η αντίδραση φαίνεται λίγο ακραία. Δεν είναι ότι δεν υπήρχε και πριν η προοπτική ενός εμβολίου».

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v