Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια hedge funds πλούτισαν και ποια έχασαν στην πανδημία

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων στα hedge funds. Που κινήθηκαν οι αποδόσεις για το top-10 του κλάδου. Τα ονόματα αυτών που «κατάφεραν» φέτος να χάσουν... δισεκατομμύρια.

Ποια hedge funds πλούτισαν και ποια έχασαν στην πανδημία
  • του Laurence Fletcher (Λονδίνο)

Η κρίση της Covid-19 έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο χάσμα της τελευταίας δεκαετίας στις επιδόσεις μεταξύ των κορυφαίων και των χειρότερων hedge funds, με τα τεράστια κέρδη που παρήγαγαν αρκετοί managers να βοηθούν στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο.

Οι αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές στις αρχές του 2020, τις οποίες ακολούθησε το τεράστιο ράλι ανάκαμψης, άνοιξαν ευκαιρίες που είχαμε να δούμε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. Αλλά το ίδιο κύμα αστάθειας, έκανε επίσης αρκετά από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου να «στραβοπατήσουν».

Το κορυφαίο 10% των hedge funds κατέγραψε μέση απόδοση 49% στους 12 μήνες που έληξαν τον Νοέμβριο, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της HFR. Την ίδια ώρα, όμως, το χάσμα μεταξύ του ανώτατου και του κατώτατου δεκατημορίου διευρύνθηκε στις 68,9 ποσοστιαίες μονάδες, που είναι η μεγαλύτερη διαφορά των τελευταίων 11 ετών.

Όπως επισήμανε ο Andrew Beer, διευθυντικό στέλεχος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Dynamic Beta Investments, πολλά hedge funds το 2020 «είχαν την καλύτερη χρονιά τους από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση».

Τέτοιες επιδόσεις θυμίζουν περισσότερο τη «χρυσή εποχή» των hedge funds, προτού η κρίση προκαλέσει κύματα μέτρων τόνωσης από κεντρικές τράπεζες που άμβλυναν την αστάθεια, όπως ανέφεραν αρκετοί συμμετέχοντες στον κλάδο. Οι ισχυρές επιδόσεις των κορυφαίων funds πυροδότησαν ένα νέο επενδυτικό ενδιαφέρον μετά από χρόνια «χλιαρών» αποδόσεων, σημείωναν.

«Τα hedge funds έχουν γίνει πάλι επενδύσιμα», ανέφερε ένας επενδυτής hedge fund. Ένα άλλος επενδυτής περιέγραψε ένα «τείχος χρήματος που προσπαθεί να μπει στα hedge funds» το επόμενο έτος, αλλά πρόσθεσε πως ορισμένοι μπορεί να δυσκολευτούν να τοποθετήσουν κεφάλαια στους διαχειριστές που θέλουν.

Οι νικητές

Ο Bill Ackman της Pershing Square, ο Andrew Law της Caxton Associates και ο Boaz Weinstein της Saba Capital είναι μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων από τις διακυμάνσεις της αγοράς φέτος. Για τους managers που είχαν τοποθετηθεί σωστά, τις απότομες πτώσεις ακολούθησαν ακόμα μεγαλύτερες ανακάμψεις ορισμένων assets, δίνοντας ευκαιρίες για να βγάλουν χρήμα που σπανίως εμφανίστηκαν στην γενικότερα ήρεμη δεκαετία στην οποία κυριάρχησαν οι αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες.

Τα στοιχήματα «κατεύθυνσης», την ώρα που οι επενδυτές ξεφορτώνονταν τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου για να αποκτήσουν τίτλους που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ήταν ορισμένα από τα πιο κερδοφόρα trades. Η Caxton του κ. Law έβγαλε κέρδος-ρεκόρ 40%, με ώθηση από τα στοιχήματα σε κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με έναν επενδυτή, ενώ η Brevan Howard κέρδισε 24%.

To fund Mandarin Offshore του Lan Wang Simonds είχε απόδοση σχεδόν 28%, καθώς ενισχύθηκε από στοιχήματα σε τεχνολογικές μετοχές και από τα «μαξιλάρια» που δημιούργησε έναντι των αναταράξεων του Μαρτίου στην αγορά. Το Skye Global του πρώην αναλυτή της Third Point, Jamie Sterne, κέρδισε 63,8%, επίσης με τη βοήθεια στοιχημάτων σε τεχνολογικές μετοχές, σύμφωνα με τα νούμερα που έστειλε στους επενδυτές, ενώ το bullish στοίχημα του Daniel Loeb για τις αμερικανικές εκλογές τον βοήθησε να βγάλει ένα γρήγορο κέρδος 400 εκατ. δολαρίων και μια απόδοση 19,1% φέτος.

H Andurand Commodities του Pierre Andurand, έβγαλε 64,6% και το fund Discretionary Enhanced, που μπορεί να αναλαμβάνει περισσότερο ρίσκο, κέρδισε 152% μετά την πρόβλεψη για αρνητικό γύρισμα στις τιμές του πετρελαίου, ενώ η Delbrook Capital εκτινάχθηκε κατά 109%, με τη βοήθεια στοιχημάτων σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο του χρυσού.

Η Element Capital του δισεκατομμυριούχου Jeffrey Talpin, που διαθέτει assets 17 δισ. δολαρίων και η οποία προέβλεπε επίμονα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19, κέρδισε 15%. Το Kite Lake, Event Driven fund του Massi Khadjenouri είχε απόδοση 7,1%. Το Millennium Management του Izzi Englander, με assets 48,5 δισ. δολάρια, κέρδισε 23,3%, ενώ το Verition Fund Management έβγαλε 26,5%.

Εξαιρετικά κερδοφόρα ήταν και η αγορά προστασίας έναντι του sell-off. Ο κ. Weinstein της Saba έβγαλε κέρδος από ένα καλά χρονισμένο στοίχημα ενάντια σε junk bonds, καθώς και από το trading λανθασμένων τιμολογήσεων σε συναλλαγές, κερδίζοντας 70,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν στους επενδυτές. Η Pershing Square Holdings του κ. Ackman έβγαλε 65%, μετά από ένα κέρδος 2,6 δισ. δολαρίων που είχε από ασφάλιση που καλύπτει τον κίνδυνο αθέτησης δανείων, ενώ το ύψους 2 δισ. δολαρίων Kohinoor fund της 36 South, που αγοράζει προστασία option, έχει κερδίσει περίπου 73% , παρά τις κάποιες απώλειες που είχε τον Μάρτιο.

Αρκετά quant funds (σ.σ. το trading που κάνουν βασίζεται σε αλγόριθμους), επίσης κατάφεραν να υπεραποδόσουν σε μια γενικότερα ζοφερή χρονιά για την επενδυτικής στρατηγική. Το BlueTrend fund της Systematica, που διαχειρίζεται η Leda Braga, έχει κερδίσει 7,6% φέτος.

Η Qube Research & Technologies, ένα hedge fund 3 δισ. δολαρίων που προέκυψε από την Credit Suisse πριν από σχεδόν τρία χρόνια, απολαμβάνει την ισχυρότερη χρονιά στην ιστορία της, όπως ανέφερε πηγή με γνώση των επιδόσεων της. Και, παρά το ότι αρκετά funds χάνουν χρήματα με το trading αγορών OTC, όπου κάποιες φορές «στέρεψε» η ρευστότητα, το ACAR fund της Gresham Investment Management κέρδισε 8,5%.

Οι χαμένοι

Η φετινή αστάθεια «έπιασε» και ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου. Ο δισεκατομμυριούχος Michael Hintze υπέστη απώλεια 1,4 δισ. δολαρίων, λόγω κακών στοιχημάτων σε δομημένους τίτλους, που έκανε το fund-ναυαρχίδα του, η Directional Opportunities. Κέρδισε σχεδόν 9% τον Νοέμβριο, μειώνοντας τις φετινές του απώλειες γύρω στο 36%, σύμφωνα με επενδυτική ενημέρωση που έχουν δει οι Financial Times.

O Sir Michael έγραψε πρόσφατα σε επιστολή του προς τους επενδυτές πως ήταν «αναμφισβήτητα η πιο ταραχώδης χρονιά στις χρηματαγορές εδώ και μια γενιά». Ο ίδιος επανατοποθέτησε την CQS για να αποκομίσει κέρδος από νέες ευκαιρίες και ενίσχυσε την ανώτατη διοίκηση της εταιρείας.

Η Winton Group του David Harding, που πήρε μια αμφιλεγόμενη απόφαση πριν από αρκετά χρόνια να απομακρυνθεί από το είδος του trading με βάση τους υπολογιστές που ο κ. Harding βοήθησε να αναπτυχθεί τη δεκαετία του 1980, υπέστη πτώση 22% στο βασικό της fund.

Και στις ΗΠΑ, η Renaissance Technologies του Jim Simons, που θεωρείται ευρύτερα ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες hedge fund παγκοσμίως, έχασε 33,3% στο fund Institutional Diversified Alpha και 22% στο fund Institutional Equities. Η Bridgewater του Ray Dalio επλήγη, με το fund-ναυαρχίδα Pure Alpha να υποχωρεί κατά περισσότερο από 10%, αν και το fund All Weather κατέγραψε κέρδη. Το fund Investor της Voleon υποχωρεί κατά 8%, ενώ αμετάβλητο είναι το fund Institutional.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v