Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτική αύξηση στο κόστος ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η άνοδος των τιμών επιταχύνθηκε μετά το ράλι που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, καθώς η ΕΕ προωθεί τα σχέδια της για αντιμετώπιση των υψηλών εκπομπών αερίων. Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν την τιμή να φτάνει έως και τα 100 δολάρια/τόνο φέτος.

Εκρηκτική αύξηση στο κόστος ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση
  • του David Sheppard

Η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη εκτινάχθηκε για πρώτη φορά πάνω από τα 38 δολάρια ο τόνος, καθώς οι traders σπεύδουν να εξασφαλίσουν προμήθειες δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 13% αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ράλι από τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η άνοδος σημειώθηκε κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη, μετά από δημοπρασία στην Πολωνία στην οποία οι εταιρείες πλήρωσαν premium στο επίπεδο της αγοράς.

Την Πέμπτη, οι ενδοημερήσιες τιμές άνθρακα άγγιξαν το επίπεδο ρεκόρ των 38,08 δολαρίων ο τόνος, για να υποχωρήσουν λίγο αργότερα και πάλι κάτω από τα 37 δολάρια.

Τα κέρδη αυτής της εβδομάδας σηματοδοτούν μια επιτάχυνση του κόστους της απελευθέρωσης ενός τόνου CO2, που έχει ήδη εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η ΕΕ ενισχύει τις δεσμεύσεις της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η τιμή του άνθρακα έχει σκαρφαλώσει κατά περίπου 60% από τις αρχές Νοεμβρίου.

«Οι ταύροι έχουν πάρει και πάλι το πάνω χέρι», ανέφερε ο Tom Lord της εταιρείας συμβούλων Redshaw Advisors. Αναλυτές υποστηρίζουν πως η δύναμη της κίνησης της Τρίτης και Τετάρτης πιθανότατα ήταν αυτοεκπληρούμενη, αφού οι traders που στοιχημάτιζαν ενάντια στην τιμή αναγκάστηκαν να σπεύσουν για να επαναγοράσουν θέσεις.

Μια αυξανόμενη ομάδα traders, που περιλαμβάνει hedge funds, τράπεζες και εταιρείες κοινής ωφέλειας, έχουν πει πως περιμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η ΕΕ θα αυστηροποιεί τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων –μια στροφή που με την πάροδο του χρόνου θα κάνει πιο ανταγωνιστικές έναντι των ορυκτών καυσίμων τις εναλλακτικές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι βιομηχανίες που μολύνουν βαριά το περιβάλλον και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας παίρνουν κάθε χρόνο έναν ορισμένο αριθμό δικαιωμάτων που μπορούν να πουλήσουν αν καταφέρουν να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές ρύπων, ή να αγοράσουν εάν μολύνουν περισσότερο του αναμενόμενου.

Ορισμένοι traders προειδοποιούν πως η αγορά άνθρακα κινδυνεύει να γίνει ένα στοίχημα-μονόδρομος και προβλέπουν πως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ (ETS) μπορεί να φτάσει τα 50 δολάρια ανά τόνο ή και υψηλότερα τα επόμενα χρόνια.

Εμπόδια μπορεί να υπάρξουν αν οι Βρυξέλλες αισθανθούν πως πρέπει να μειώσουν τα κόστη για τις επιχειρήσεις, και να προσθέσουν περισσότερα δικαιώματα στην αγορά. οι τιμές του ETS της ΕΕ μπορεί να είναι ευμετάβλητες, καθώς υποχώρησαν κατά περίπου 25% στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, προτού σημειωθεί το πρόσφατο ράλι.

Οι προμήθειες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη έχουν ήδη προσαρμοστεί από το 2017, υπό την πίεση του ράλι του ETS της ΕΕ που ώθησε τις τιμές από τα περίπου 7 ευρώ στα 30 ευρώ ανά τόνο.

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως η ταχύτητα της πρόσφατης ανόδου μπορεί να ωθήσει ορισμένους βιομηχανικούς αγοραστές να κάνουν πίσω από την αγορά προσωρινά, ελπίζοντας πως οι τιμές θα υποχωρήσουν και πάλι.

Η αγορά πέρασε μια δεκαετή πτώση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας όπως ήταν φυσικό μείωσε τις εκπομπές ρύπων, αφήνοντας ένα μεγάλο πλεόνασμα δικαιωμάτων και πιέζοντας τις τιμές.

Η προοπτική για αύξηση των τιμών του άνθρακα της ΕΕ έχει προσελκύσει την προσοχή traders εκτός του κλάδου. Ο Pierre Andurand, ένας από τους διασημότερους managers πετρελαϊκών hedge funds, δοκίμασε να μπει στην αγορά, όπως αποκάλυψαν πέρυσι οι FT.

Αυτήν την εβδομάδα, αναλυτής στο fund του δήλωσε στο Bloomberg πως πιστεύει ότι η τιμή του ETS της ΕΕ μπορεί να εκτιναχθεί στα 100 δολάρια ανά τόνο φέτος.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v