Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα του πληθωρισμού έφερε κέρδη στα hegde funds

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που πόνταραν σε επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων βλέπουν τη στρατηγική τους να αποδίδει. Πώς άλλαξε τα δεδομένα η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων. Ο ρόλος της Fed και τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης.

Το στοίχημα του πληθωρισμού έφερε κέρδη στα hegde funds
  • Του Laurence Fletcher

To στοίχημα των hedge funds ότι το πακέτο τόνωσης του $1,9 τρισ. του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των πληθωριστικών μεγεθών αρχίζει να αποδίδει, με αρκετά μεγάλα ονόματα να καταγράφουν μεγάλα κέρδη στην αρχή του 2021.

Μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων μεταξύ των οποίων οι Caxton Associates, Odey Asset Management και QMA Wadhwani έχουν επιτύχει μεγάλες αποδόσεις, καθώς οι προσδοκίες για πιο απότομη αύξηση των τιμών οδηγούν τις τιμές των ομολόγων σε βουτιά.

«Τα hedge funds προειδοποιούν εδώ και έξι μήνες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από ότι αναμενόταν», δήλωσε ο Άντριου Μπίαρ, στέλεχος στην Dynamic Beta Investments, της οποίας η στρατηγική DBMF κατέγραψε απόδοση 4,4% τον περασμένο μήνα, λαμβάνοντας ώθηση από τα στοιχήματα ενάντια στα 30ετή treasuries. «Ο Φεβρουάριος έδειξε πόσοι λίγοι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι για μια απότομη άνοδο στα επιτόκια».

Οι τιμές των ομολόγων, τα οποία βρίσκονταν σε μια 40ετή bull market, έχουν βουτήξει τις τελευταίες εβδομάδες με την προσδοκία ότι η αθρόα νομισματική και δημοσιονομική τόνωση θα οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ η οποία θα αναγκάσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια πιο σύντομα από ότι αναμενόταν.

Σε αυτό συνέβαλαν και οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για τη μεταποίηση, καθώς και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μακροπρόθεσμα treasuries, με ωριμάνσεις από 10 έτη και πάνω, έχουν καταγράψει απώλειες 10% από την αρχή του 2021 όσον αφορά τις συνολικές αποδόσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις πτώσεις στις τιμές και τις πληρωμές τόκων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Barclays.

Εν τω μεταξύ, το 5ετες επιτόκιο «νεκρού σημείου», μια μέτρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ξεπέρασε το 2,5% την Τετάρτη για πρώτη φορά από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. «Μπορεί να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια αποκατάσταση των πληθωριστικών μεγεθών» έγραψε ο CEO της Caxton Άντριου Λο τον Δεκέμβριο σε γράμμα προς τους επενδυτές που έχουν δει οι Financial Times. Πρόσθεσε ότι θα είναι πιθανότατα «ένα από τα θέματα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών».

Το στοίχημα αυτό απέδωσε: Η Caxton, η οποία την περασμένη χρονιά σημείωσε τις υψηλότερες αποδόσεις στην ιστορία της, έχει κερδίσει φέτος 7,5% στο Μacro fund, το οποίο διαχειρίζεται ο Λο, και 4,5% στο κύριο fund της, σύμφωνα με έναν επενδυτή.

Εν τω μεταξύ, το European fund της Odey, το οποίο διαχειρίζεται ο ιδρυτής Κρίσπιν Όντεϊ, κέρδισε 38,4% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν δει οι FT, ανεβάζοντας τα φετινά κέρδη στο 51,1%. Το fund έχει πραγματοποιήσει μεγάλα στοιχήματα ενάντια στα βρετανικά και ιαπωνικά κρατικά ομόλογα.

Η επενδυτική εταιρεία έγραψε πρόσφατα σε πελάτες για να πει πως αναμένει πληθωρισμό 10 με 15% φέτος. Aυτό υπερβαίνει κατά πολύ τις προβλέψεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οποίοι κατά μέσο όρο αναμένουν ότι οι καταναλωτικές τιμές θα αυξηθούν 2,3% φέτος. Η Brevan Howard, εταιρεία την οποία ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Άλαν Χάουαρντ και διοικεί ο Άρον Λάντι, κέρδισε περίπου 3,4% φέτος ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Η εταιρεία έχει κάνει τοποθετήσεις με το βλέμμα στην άνοδο των αποδόσεων, ανέφερε πρόσωπο που γνωρίζει τη στρατηγική της. Οι Brevan, Caxton και Odey αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Hedge funds όπως η Caxton και η Brevan Howard σημείωσαν μεγάλα κέρδη πέρυσι από στοιχήματα σε βουτιά των αποδόσεων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μείωναν τα επιτόκια και οι επενδυτές στρέφονταν στα ασφαλή καταφύγια. Τέτοια funds έχουν τώρα βάλει αντίθετα στοιχήματα, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, με τις ανησυχίες να αυξάνονται μεταξύ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων ότι τα ομόλογα έχουν φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Οι χαμηλές αποδόσεις από τις επενδύσεις στα ομόλογα είναι «ένα προδιαγραμμένο ατύχημα» η Elliott Management του Πολ Σίνγκερ σε πρόσφατο γράμμα προς τους επενδυτές που έχουν δει οι Financial Times. Ο Γουόρεν Μπάφετ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι «τα ομόλογα δεν είναι το ιδανικό μέρος για να βρίσκεται κανείς αυτές τις ημέρες».

Kάποια funds έχουν δοκιμάσει τις λεγόμενες θέσεις «αυξημένης κλίσης της καμπύλης των αποδόσεων», στοιχήματα ότι η διαφορά στις αποδόσεις του 2ετους και του 10ετους ομολόγου θα διευρυνθεί. Οι υψηλότερες αποδόσεις σημαίνουν και χαμηλότερες τιμές. Οι θέσεις αυτές έχουν αποδειχθεί κερδοφόρες φέτος, καθώς η διαφορά αυτή ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών αυτόν τον μήνα.

Άλλοι διαχειριστές έχουν αποκομίσει κέρδη από στοιχήματα σε μετοχές οι οποίες αναμένεται να έχουν καλή επίδοση σε περίπτωση αύξησης του πληθωρισμού. Ο Τζέιμς Χάνμπουρι της Odey κέρδισε πάνω από 20% στο fund του Brook Absolute Return τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με νούμερα που στάλθηκαν στους επενδυτές. Έγραψε τον Ιανουάριο ότι έχει τοποθετηθεί για άνοδο του πληθωρισμού λόγω της προόδου στο μέτωπο των εμβολίων και των ελλείψεων προμηθειών σε πολλές βιομηχανίες, σύμφωνα με γράμμα στους επενδυτές.

Τα αλγοριθμικά fund έχουν επίσης αποκομίσει κέρδη τόσο από το sell-off στα ομόλογα, όσο και από τις τιμές στα εμπορεύματα, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει άλμα καθώς οι επενδυτές αναζητούν αντιστάθμιση στον κίνδυνο του πληθωρισμού.

Ο Σούσιλ Γουαντγουάνι, πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε στους Financial Times ότι αναμένει να αυξηθεί σημαντικά φέτος ο πληθωρισμός, με ώθηση από τις τιμές των εμπορευμάτων, τη δημοσιονομική τόνωση και την συσσωρευμένη ζήτηση. «Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων τον Φεβρουάριο αντανακλούσε την αντίδραση τους στις κινήσεις των μετοχών και των εμπορευμάτων» σημείωσε. Το fund του κέρδισε περίπου 8,5% τον περασμένο μήνα, με βοήθεια από στοιχήματα ενάντια στα ομόλογα, θέσεις «αυξημένης κλίσης της καμπύλης των αποδόσεων» και τοποθετήσει στα εμπορεύματα.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε και η GSA Capital Partners με έδρα το Λονδίνο, της οποίας το Trend fund κέρδισε 5,3% τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας τα φετινά κέρδη στο 4,2%, με στοιχήματα στην άνοδο των εμπορευμάτων και την πτώση των ομολόγων, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή.

Με τα ομόλογα να ανακάμπτουν τις τελευταίες μέρες, κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίου, όπως ο Γουντγουάνι, προειδοποιούν ότι οι τιμές μπορεί να έχουν κινηθεί «πάρα πολύ και πολύ γρήγορα». Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι η ανοχή της Fed στον υψηλό πληθωρισμό σημαίνει ότι οι τιμές των ομολόγων μπορούν να υποχωρήσουν περαιτέρω. Ο Κάμραν Μογκντάχαμ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας μακροοικονομικών στην Partners Capital, δήλωσε ότι μειώνει τις θέσεις του σε ομόλογα λόγων των «αυξανόμενων πληθωριστικών κινδύνων».

«Έχει κινηθεί πολύ σε μικρό χρονικό διάστημα» ανέφερε ο επικεφαλής ενός μεγάλου hedge fund. «Αλλά το trade υφίσταται ακόμα».

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v