Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To Iσραήλ έκανε τα εμβόλια και τώρα κάνει... πάρτι

Μια τελείως διαφορετική εικόνα βιώνει η χώρα που βρέθηκε μακράν πιο μπροστά στους εμβολιασμούς. Η αλλαγή στην ψυχολογία και τα ασφυκτικά γεμάτα μαγαζιά. Οι προειδοποιήσεις ειδικών κατά της... υπερβολής.

To Iσραήλ έκανε τα εμβόλια και τώρα κάνει... πάρτι
  • Του Mehul Srivastava

Χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό και με ελάχιστη προσπάθεια επιβολής αυτών που έχουν απομείνει, το Ισραήλ βγαίνει με ορμητική ταχύτητα από την πανδημία. Παντού στους δρόμους γίνονται πάρτι, τα παιδιά έχουν ξεχυθεί στις παιδικές χαρές και οι παραλίες έχουν γεμίσει ασφυκτικά με οικογένειες.

Με τη μεγάλη πλειονότητα του ενήλικου πληθυσμού να έχει ήδη ανοσοποιηθεί και πολλά επιπλέον εκατομμύρια να έχουν λάβει την πρώτη δόση, η χώρα αποφάσισε ορθώς να στοιχηματίσει τις τύχες της στο εμβόλιο. Oι νέες μολύνσεις έχουν υποχωρήσει στο 3% όσων κάνουν τεστ, τα νοσοκομεία αδειάζουν και οι επιδημιολόγοι είναι επιφυλακτικά αισιόδοξοι. Αν οι νέες μεταλλάξεις δεν εξαπλωθούν, το Ισραήλ μπορεί να είναι η πρώτη χώρα που θα τιθασεύσει την πανδημία και θα ανοίξει πλήρως την οικονομία.

Έναν μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αγκάλιασα τη νέα κανονικότητα και προσκάλεσα 30 εμβολιασμένους φίλους σε ένα πάρτι δίχως μάσκες στο σπίτι μου. Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα τα εστιατόρια είναι τίγκα, τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ ασφυκτιούν από κόσμο που ξεφαντώνει και οι μάσκες, οι οποίες είναι ακόμα υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους, εξαφανίζονται με γοργούς ρυθμούς.

«Είναι σαν καταιγίδα μετά από ξηρασία» είπε ο Ντάνιελ Λίπσιτζ, 27 χρονών, πίνοντας την μπίρα του ένα απόγευμα Σαββάτου σε ένα κατάμεστο μπαρ στην Τζάφα. «Όχι, είναι σαν σεξ μετά από παραμονή σε ερημικό νησί», πρόσθεσε η φίλη του η Νόα, η οποία ζήτησε να γράψουμε το επώνυμό της ως «Party Animal».

«Ακόμα και η γιαγιά μου διοργανώνει πάρτι», τόνισε.

Αν παραβλέψουμε την αρχική μέθη, τότε το Ισραήλ αποτελεί ένα πείραμα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η ζωή μετά την πανδημία. Για την ώρα, κάποιοι περιορισμοί παραμένουν -δεν επιτρέπονται πάνω από 20 άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους, για παράδειγμα, αν και ο κανόνας αυτός τηρείται ελάχιστα. Έχει επίσης ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα επιστρέψουν οι Ισραηλινοί που έχουν εγκλωβιστεί εδώ και μήνες στο εξωτερικό.

Aλλά υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η χώρα δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμα με την Covid-19. Ο συντελεστής R, το ιερό δισκοπότηρο των επιδημιολόγων την τελευταία χρονιά, κινείται ακόμα ελάχιστα κάτω από το 1, καθώς ένα ξέσπασμα κρουσμάτων βασανίζει κοινότητες που ήταν επιφυλακτικές απέναντι στο εμβόλιο. Περιλαμβάνουν την αραβο-ισραηλινή κοινότητα και την κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραιών -οι οποίες δέχθηκαν σφοδρό χτύπημα από την πανδημία- αλλά και μια ομάδα κοσμικών αρνητών των εμβολίων.

«Βάλτε το εμβόλιο στον κ@λο σας» φώναξε ένας σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τζάφα.

Άλλοι είναι λιγότερο απόλυτοι και πιο ανοιχτοί να δελεαστούν από τα κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση. Σε αυτά περιλαμβάνεται το σχέδιο για ένα «πράσινο διαβατήριο», το οποίο θα μπορεί να φέρει κάποιος στο κινητό του τηλέφωνο και θα ελέγχεται στους χώρους ψυχαγωγίας. Αν το σχέδιο εφαρμοστεί πλήρως, τότε όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταλήξουν να ζουν μια ζωή τόσο περιορισμένη όσο και κατά τη διάρκεια των lockdown.

«Ίσως αν δεν μπορώ να δουλέψω ως DJ σε νυχτερινά κέντρα χωρίς το πράσινο διαβατήριο, να κάνω το εμβόλιο», λέει ένας από τους δύσπιστους όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το όνομά του.

Χωρίς να το διακηρύξει ανοιχτά, η πολιτική της κυβέρνησης είναι να παρακολουθεί τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αντί τις συνολικές νέες μολύνσεις. Αν οι νέοι κολλήσουν τον κορωνοϊό επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο, αλλά παραμείνουν εκτός νοσοκομείου, είναι μια έκβαση που μπορεί να την αντέξει το κράτος.

Το πιο δελεαστικό καρότο που έχει κουνήσει η κυβέρνηση είναι η υπόσχεση για ταξίδια χωρίς καραντίνα. Ακόμα και Ισραηλινοί πολίτες δεν ήταν σε θέση να επιστρέψουν στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Από αυτή την εβδομάδα, θα επιτρέπεται η άφιξη ως και 3.000 την ημέρα -από μόλις 200 την εβδομάδα-, εφόσον λάβουν έγκριση από το υπουργείο Υγείας.

Τα σχέδια που είναι υπό συζήτηση αναπαράγουν την επιτυχία της Αυστραλίας και κάποιων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας στον περιορισμό των μολύνσεων από το εξωτερικό, με την επιβολή αναγκαστικής καραντίνας σε ξενοδοχείο ή στο σπίτι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι στο χέρι.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αφήσει τελικά όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν στο Ισραήλ ελεύθερα, ίσως και χωρίς καραντίνα κατά την επιστροφή. Είναι ένα ρίσκο, σύμφωνα με τον Νάχμαν Ας, τον επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα, ο οποίος πιστεύει ότι χωρίς προσεκτική παρακολούθηση, όπως με ηλεκτρονικά βραχιόλια, το Ισραήλ μπορεί πολύ γρήγορα να αποτελέσει θήραμα των νέων στελεχών του ιού.

Αλλά για την ώρα, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να φύγει κανείς από τη χώρα. Το πάρτι γίνεται εδώ.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v