Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πάνω-κάτω στην τιμή διώχνουν τους θεσμικούς από το Βitcoin

Οι έντονες διακυμάνσεις στην τιμή των κρυπτονομισμάτων και η ενίσχυση των ελέγχων από τις εποπτικές αρχές δημιουργούν ανησυχίες στους διαχειριστές κεφαλαίων. Η συσχέτιση με τις κινήσεις μετοχών και χρυσού. Ο ρόλος της... μαρίδας.

Τα πάνω-κάτω στην τιμή διώχνουν τους θεσμικούς από το Βitcoin
  • των Michael Mackenzie και Madison Darbyshire (Νέα Υόρκη)

H πρόσφατη μεταβλητότητα στην τιμή του Βitcoin, την οποία πυροδότησε ο Έλον Μασκ της Tesla, έχει προκαλέσει νέες αμφιβολίες μεταξύ των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίου για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων ως κατηγορίας ενεργητικού.

UBS Wealth Management, Pimco, T Rowe Price και Glenmede Investment Management ήταν μεταξύ των εταιρειών που εξέφρασαν επιφυλάξεις τις τελευταίες ημέρες για τις προοπτικές των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.

Oι αναταράξεις προκλήθηκαν μετά την ανακοίνωση της Tesla ότι δεν θα δέχεται πληρωμές σε Βitcoin για τα ηλεκτρικά της οχήματα, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, και ο Μασκ αναφέρθηκε αστειευόμενος στο Dogecoin, ένα ανταγωνιστικό κρυπτονόμισμα, ως «απάτη», κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στην εκπομπή Saturday Night Live.

«Η στάση μας με τους πελάτες είναι να μείνουν μακριά με κάθε κόστος», δήλωσε ο Τζέισον Πράιντ, CIO της Glenmede. «Δεν πιστεύω ότι η Fed και οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές είναι υπέρμαχοι της τρέχουσας δομής της αγοράς για τα κρυπτονομίσματα», σημείωσε.

Ο Ρομπ Σαρπς, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων στην T Row Price, δήλωσε στους Financial Times: «Tα κρυπτονομίσματα έχουν αντίκτυπο στις αγορές κεφαλαίου και εμείς είμαστε ειδικοί στις αγορές κεφαλαίου. Εντέλει, οι εντολές που μας δίνουν οι πελάτες μας δεν συμβαδίζουν με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός κερδοσκοπίας στον τομέα αυτό».

Το τελευταίο κύμα αναταραχής πυροδοτήθηκε όταν ο Μασκ φάνηκε να υπονοεί στο Twitter ότι η Telsa έχει ή θα πουλήσει το μερίδιο που απέκτησε σε Βitcoin. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία «δεν έχει πουλήσει Βitcoin».

Αναμφισβήτητα, το Βitcoin έχει γίνει πιο δημοφιλές μεταξύ των επενδυτών τα τελευταία χρόνια και οι συναλλαγές με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν κερδίσει έδαφος. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν επίσης αν θα εγκρίνουν ETF για κρυπτονομίσματα. Αλλά οι διαχειριστές κεφαλαίου λένε πως υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια ότι τα κρυπτονομίσματα δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες ότι θα έχουν λιγότερες διακυμάνσεις με τον καιρό ή θα προσφέρουν στους επενδυτές αντιστάθμιση κινδύνου έναντι αναταραχών στις μετοχές ή του πληθωρισμού.

«Η μεταβλητότητα στα κρυπτονομίσματα είναι εξωφρενικά υψηλή και βλέπουμε συχνά ότι όταν γίνεται sell off στις μετοχές, το ίδιο συμβαίνει και στο Βitcoin, το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμο για τη διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου», ανέφερε ο Πράιντ.

Ο Νίκολας Τζόνσον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου εμπορευμάτων στην Pimco, άσκησε κριτική στους υπέρμαχους του Βitcoin που το εκθειάζουν ως ασφαλές καταφύγιο από τον πληθωρισμό μετά το ράλι των κρυπτονομισμάτων, ύστερα από τη βουτιά του χρυσού.

«Αυτή η ιδέα ότι τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν ως ασφαλή καταφύγια από τον πληθωρισμό είναι περίεργη», σημείωσε. «Τα στοιχεία ενεργητικού που προστατεύουν από τον πληθωρισμό υποαπόδωσαν τα τελευταία χρόνια ενώ τα κρυπτονομίσματα τα πήγαν πολύ καλά. Ο κόσμος αναζητά έναν λόγο για να δικαιολογήσει την άνοδο των κρυπτονομισμάτων», πρόσθεσε.

Οι φόβοι γύρω από τα κρυπτονομίσματα διογκώθηκαν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, όταν εποπτική αρχή στις ΗΠΑ προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η συμμετοχή σε mutual funds με έκθεση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με βάση το Βitcoin «είναι μια εξαιρετικά κερδοσκοπική επένδυση» και προειδοποίησε τα mutual funds ότι θα παρακολουθεί στενά την εμπλοκή τους με το κρυπτονόμισμα.

Το Τμήμα Διαχείρισης Επενδύσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανέφερε: «Η επένδυση στην αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Βitcoin πρέπει να πραγματοποιείται από mutual funds με κατάλληλες στρατηγικές που στηρίζουν αυτού του είδους την επένδυση και δημοσιοποιούν τους κινδύνους».

«Αναμένουμε πιο αυστηρή πολιτική και εποπτικούς ελέγχους στη συνέχεια για τα κρυπτονομίσματα καθώς θα γίνονται πιο ευρέως αποδεκτά», τόνισε η UBS Wealth Management, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα στην τιμή που ακολούθησε την ανακοίνωση της Tesla «αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, αν αποκτήσουν έκθεση στα κρυπτονομίσματα».

Ο Τομ Τζέσοπ, επικεφαλής ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού στη Fidelity, η οποία είναι μέχρι στιγμής πιο ανοιχτή στην αποδοχή των κρυπτονομισμάτων, προειδοποίησε εντούτοις ότι οι επενδύσεις αυτές είναι ακόμα στα πρώτα στάδια εξέλιξης. «Αναφερόμαστε στο Βitcoin ως μια υποσχόμενη αποθήκευση αξίας και είναι ακόμα στην αρχή όσον αφορά την εξέλιξή του λόγω της ακραίας μεταβλητότητας» σημείωσε. «Κάποιοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν τη μεταβλητότητα καθώς βλέπουν το Βitcoin ως μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία».

Η Fidelity παρέχει μια υπηρεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 100 θεσμικούς επενδυτές όπως hedge funds και family offices να αγοράζουν κρυπτονομίσματα και τους προσφέρει υπηρεσίες επιτροπείας. Η Fidelity έχει ένα μικρό fund, το οποίο επενδύει σε ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού για πελάτες και έχει υποβάλει αίτημα στη SEC για να λανσάρει ETF για Βitcoin.

Ακόμα και αν οι διαχειριστές κεφαλαίων αποφεύγουν τα κρυπτονομίσματα, οι διακυμάνσεις στις τιμές τους προκαλούν ανησυχία στα funds, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης δύναμης των επενδυτών λιανικής να προκαλέσουν μεταβλητότητα στην αγορά μετοχών. Πρόκειται για το λεγόμενο «φαινόμενο υποκατάστασης».

«Το να παρακολουθούν τι κάνουν οι επενδυτές λιανικής είναι εξίσου σημαντικό με τις ροές ομολόγων για τους διαχειριστές κεφαλαίων», υποστήριξε ο Βιράτζ Πατέλ, αναλυτής στη Vanda Research. «Ρωτάνε αν οι millennials αγοράζουν Βitcoin. Σημαίνει αυτό ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικές μετοχές υψηλής απόδοσης;».

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v