Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές μοιάζουν πια με video game

Ενα από τα ισχυρότερα ράλι στην ιστορία των μετοχών έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, με οδηγό το χρήμα λιανικής. Το παιχνίδι με τα options, οι ανησυχίες των επενδυτών και τα αχαρτογράφητα νερά στις παγκόσμιες αγορές.

Οι αγορές μοιάζουν πια με video game
  • Robin Wigglesworth, Katie Martin και George Steer

Ο φόβος «μη μείνεις απέξω» έχει συνεπάρει τις παγκόσμιες αγορές, ανεβάζοντας τα πάντα, από μετοχές έως κρυπτονομίσματα σε ιστορικά υψηλά και αναγκάζει ακόμα και ένθερμες «αρκούδες» να πετάξουν λευκή πετσέτα.

Οι αμερικανικές μετοχές είναι στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας ροής χρήματος προς τις μετοχές, η οποία έχει σχεδόν διπλασιάσει τον δείκτη MSCI All-World μετά το ναδίρ που βρέθηκε με το ξέσπασμα του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020, ένα από πιο ισχυρά ράλι για τις ανά τον κόσμο μετοχές στην ιστορία.

Ο S&P 500 στη Wall Street αυτή την εβδομάδα έκλεισε το μεγαλύτερο σερί ιστορικών υψηλών από το 1964, πριν υποχωρήσει ελαφρά, σύμφωνα με την Bank of America. Εν τω μεταξύ πολύ κερδοσκοπικά ψηφιακά ενεργητικά, όπως το Βitcoin, το Εthereum και «meme coins» όπως το Shiba Inu κινήθηκαν υψηλότερα, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση των crypto σε περίπου 3 τρισ. δολάρια, έναντι λιγότερων από 500 δισ. τέτοιο καιρό πέρυσι.

«Η αγορά έχει γίνει βιντεοπαιχνίδι», δηλώνει ο Peter van Dooijeweert, διευθύνων σύμβουλος στη Man Group, τον μεγαλύτερο εισηγμένο διαχειριστή hedge fund.

Αναλυτές και επενδυτές λένε ότι σημαντικός παράγοντας για το ράλι υπήρξε η πλημμυρίδα μέτρων τόνωσης που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες για να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία από το χτύπημα της πανδημίας και να εξασφαλίσουν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

Αυτό οδήγησε ενεργητικό χαμηλού ρίσκου, όπως τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, να προσφέρουν μηδαμινές αποδόσεις και σε πολλές περιπτώσεις, αποδόσεις που είναι βαθιά αρνητικές, αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός που ανεβαίνει.

Αναλυτές και επενδυτές λένε ότι η ανοδική κίνηση της αγοράς «υπερτροφοδοτήθηκε» από μια έκρηξη του trading «λιανικής» που ξεκίνησε όταν πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν πέρυσι σοβαρά περιοριστικά μέτρα, αλλά συνεχίστηκε και καθώς οι οικονομίες επανεκκίνησαν. Και τα σημάδια ευφορίας πολλαπλασιάζονται.

Στις 5 Νοεμβρίου, ρεκόρ options, αξίας 2,6 τρισ. δολαρίων (παράγωγα που επιτρέπουν στους επενδυτές να κάνουν μεγεθυμένα στοιχήματα υπέρ ή κατά μετοχών μέσω δανεισμού) άλλαξαν χέρια στις ΗΠΑ, ο υψηλότερος όγκος συναλλαγών στην ιστορία, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Οι όγκοι συναλλαγών στα options είναι τώρα περίπου 50% πιο ισχυροί σε ονομαστικούς όρους δολαρίου απ’ ό,τι όλες οι πραγματικές συναλλαγές μετοχών, υπολογίζει η επενδυτική τράπεζα.

Τα περισσότερα options που τελούν υπό διαπραγμάτευση είναι τα λεγόμενα «calls», που επιτρέπουν να γίνουν επιθετικά στοιχήματα ότι οι τιμές θα ανέβουν. Οι συνολικοί όγκοι calls στις ΗΠΑ είναι τώρα ξανά σε υψηλά τριών δεκαετιών, επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τη Nomura. Αυτό έχει οδηγήσει τη σχέση calls και puts, που προσφέρουν ασφάλιση έναντι πτωτικής κίνησης της αγοράς μετοχών, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2000, λίγο πριν σκάσει η φούσκα των dot.com.

«Υπάρχει περισσότερος όγκος στα options απ’ ό,τι στις ίδιες τις μετοχές. Εχει τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια μεγάλη χρηματιστηριακή. «Τα options είναι από τη φύση τους πιο κερδοσκοπικά και μοχλευμένα. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πάντα».

Οι μικροεπενδυτές υπήρξαν βασικός παράγοντας πίσω από την έκρηξη στις συναλλαγές options και ένα καλάθι αμερικανικών μετοχών (Nomura-Wolfe), δημοφιλές σε όσους κάνουν ημερήσιες συναλλαγές, έχει κερδίσει 150% φέτος, σε σύγκριση με 24% του S&P 500. «Υπάρχουν εμφανή σημάδια "φουσκώματος"», δήλωσε σε μια τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα ο Raghuram Rajan, πρώην κυβερνήτης της Reserve Bank of India.

Κάποιοι αναλυτές αρχίζουν επίσης να αισθάνονται νευρικοί. Ο Charlie McElligott, στρατηγικός αναλυτής για παράγωγα επί μετοχών στη Nomura, δήλωσε ότι νιώθει μικρά «σκιρτήματα» βλέποντας τις αγορές.

Το πόσο σκληρό είναι το περιβάλλον για τη φθίνουσα ομάδα των επενδυτών «αρκούδων» δείχνει το ότι ο Russell Clark της Russell Clark Investment Management τελικά έριξε λευκή πετσέτα, κλείνοντας το hedge fund του που είχε έδρα το Λονδίνο, αφότου προηγουμένως προσπάθησε να ποντάρει αντίθετα στο 10ετές ράλι της αγοράς.

Παγκοσμίως, 865 δισ. δολάρια «νέου χρήματος» μπήκαν σε μετοχικά funds φέτος, σύμφωνα με το EPFR. Αυτό το ποσό είναι ήδη τριπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ πλήρους έτους και πάνω από το ποσό που τοποθετήθηκε σε δύο δεκαετίες εισροών και τις οποίες παρακολουθεί ο πάροχος δεδομένων.

Κάποιοι αναλυτές λένε ότι το ράλι μπορεί να γίνει ακόμα πιο σφοδρό τον επόμενο μήνα. Ο McElligott επισημαίνει ότι οι επαναγορές μετοχών στις ΗΠΑ αναμένεται να επανεκκινήσουν μετά μια αναγκαστική διακοπή, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα τριμήνου, και ότι οι εισροές στα funds τείνουν να είναι ισχυρότερες στο τελευταίο διάστημα της χρονιάς.

Συνδυασμένοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν τις αγορές ακόμα υψηλότερα το 2022, υποστηρίζει. «Είναι εγχειρίδιο για άνοδο στα τέλη του χρόνου, το οποίο νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι ‘αναγκασμένοι να παίξουν’», έγραψε.

Ο Emmanuel Cau, στρατηγικός στην Barclays, υποστηρίζει ότι η αγορά είναι πιο πιθανό να κινηθεί υψηλότερα αντί να αντιστρέψει βραχυπρόθεσμα. «Η αγορά είναι ‘καυτή’, κι όμως τα θεμελιώδη παραμένουν υποστηρικτικά για μια περαιτέρω κίνηση υψηλότερα», έγραψε.

Σε κάθε περίπτωση, το αμόκ ανησυχεί πολλούς επενδυτές που εκτιμούν ότι αυτό που ήταν ένα ισχυρό αλλά εν πολλοίς δικαιολογημένο ριμπάουντ από το σοκ του κορωνοϊού μπορεί τώρα να μεταλλάσσεται σε κάτι πιο επικίνδυνο.

«Τα πάντα δείχνουν τρελά, υπάρχουν φούσκες εδώ, φούσκες εκεί, παντού», λέει ο Erik Knutzen, επικεφαλής επενδύσεων στη Neuberger Berman. «Γίνεται κλισέ αλλά είμαστε πράγματι σε αχαρτογράφητα νερά, πολύ ασυνήθιστες περιοχές».

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v