Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετοχές-καταφύγιο στη θύελλα που σαρώνει τις αγορές

Μια μόδα που κράτησε για τουλάχιστον μια δεκαετία αλλάζει στη σκιά των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην παγκόσμια οικονομία. Η διαφορά μεταξύ «αξίας» και «ανάπτυξης» σε ταραγμένους καιρούς.

Οι μετοχές-καταφύγιο στη θύελλα που σαρώνει τις αγορές
  • των Harriet Agnew και Chris Flood (Λονδίνο)

Οι μετοχές αξίας παρέχουν στους επενδυτές κάποιο καταφύγιο από τη θύελλα που σαρώνει τις αγορές, καθώς οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου αναζητούν ευκαιρίες και απορρίπτουν εταιρείες που ήταν στη μόδα από τον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο δείκτης αξίας MSCI World έχει υποχωρήσει περίπου 7% το 2022 σε βάση συνολικής απόδοσης, πολύ καλύτερα από την πτώση 25% του αντίστοιχου δείκτη ανάπτυξης.

Η ισχυρή σχετική απόδοση σημαίνει ότι μια επενδυτική στρατηγική στην οποία οι traders αγοράζουν μετοχές εταιρειών που είναι φθηνές σε σύγκριση με μετρήσεις όπως η λογιστική αξία και τα κέρδη, και στοιχηματίζουν ενάντια σε ομίλους που είναι ακριβοί, έχει δημιουργήσει αποδόσεις σχεδόν 30% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η αναγέννηση ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά η ισχυρή άνοδος του λεγόμενου παράγοντα «αξίας» το 2022 ενίσχυσε την πεποίθηση ότι αυτή είναι πλέον μια διαρκής αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς.

«Υπάρχει μια αλλαγή καθεστώτος σε εξέλιξη», δήλωσε ο Yoram Lustig, επικεφαλής λύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική στην αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων T Rowe Price.

Οι επενδύσεις ανάπτυξης κυριάρχησαν καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαπολύσει διαδοχικούς γύρους τόνωσης για να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την κρίση του κορωνοϊού το 2020. Τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, βοήθησαν να φουσκώσουν οι τιμές εταιρειών που δεν αναμένεται να φτάσουν στο μέγιστο της κερδοφορίας τους για αρκετά ακόμα χρόνια.

Οι επενδυτές αξίας, αντίθετα, δυσκολεύτηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο καθώς οι επιδόσεις τους υστερούσαν.

«Επιβιώσαμε από τη χειρότερη δεκαετία της ιστορίας για τις μετοχές αξίας και τώρα απολαμβάνουμε τους καρπούς της ανάκαμψης», λέει ο Rob Arnott, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Research Affiliates.

Ο Nick Kirrage, συνεπικεφαλής της ομάδας παγκόσμιας αξίας της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders, που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών ανάπτυξης είχαν γίνει τόσο υπερβολικές, που μια ενδεχόμενη ανατροπή ήταν αναπόφευκτη.

«Η αποτίμηση μοιάζει λίγο με μια μεγάλη ελαστική ταινία. Μπορείτε να την τεντώσετε πολύ και μετά επανέρχεται. Οι αποτιμήσεις δεν μπορούν να επεκτείνονται για πάντα, τείνουν να επανέρχονται σε μια διάμεση τιμή με την πάροδο του χρόνου».

Η ανάλυση της εταιρείας AQR δείχνει ότι το spread αξίας -που είναι η διασπορά μεταξύ της αποτίμησης των μετοχών ανάπτυξης και των μετοχών αξίας- εξακολουθεί να είναι σχεδόν τόσο μεγάλο σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα όσο ήταν κατά την κορύφωση της φούσκας dotcom το 2000.

«Πρόκειται για μια τεράστια εσφαλμένη τιμολόγηση», δήλωσε ο ιδρυτής της AQR Capital Management, Cliff Asness. «Πιστεύω ότι τα γελοία spreads που βλέπουμε, σημαίνουν ότι η αξία θα αποφέρει πολλά χρήματα τα επόμενα τρία και πλέον χρόνια».

Ο Asness είπε ότι η AQR έχει προειδοποιήσει τους πελάτες, ωστόσο, είναι ακόμη πιθανό να υπάρξουν αναζωπυρώσεις στις μετοχές ανάπτυξης. «Το να εμμένεις σε στοίχημα στη μετοχή αξίας όταν είναι απίστευτα επώδυνο, είναι η πηγή της υπεραπόδοσης. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα ξαναγίνουν τόσο τρελά».

Η Vanguard αναμένει ότι οι μετοχές αξίας των ΗΠΑ θα έχουν ετήσιες αποδόσεις 4,1% τα επόμενα 10 χρόνια σε σύγκριση με μόλις 0,1% για τις μετοχές ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Και μια μετατόπιση της αίσθησης της αγοράς αρχίζει να επιβεβαιώνεται στις ροές των ETFs μεταξύ των επενδυτών των ΗΠΑ. Τα εισηγμένα στις ΗΠΑ ETF με επίκεντρο την ανάπτυξη κατέγραψαν καθαρές εκροές 2 δισ. δολαρίων το πρώτο τετράμηνο του 2022, αντιστρέφοντας εν μέρει τις θετικές εισροές 38,2 δισ. δολαρίων που παρατηρήθηκαν για ολόκληρο το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της State Street.

Εν τω μεταξύ, τα εισηγμένα στις ΗΠΑ ETF αξίας συγκέντρωσαν καθαρές εισροές 37,6 δισ. δολαρίων τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, μετά από καθαρές εισροές 60,3 δισ. δολαρίων το 2021, σύμφωνα με τη State Street.

Παρά την εναλλαγή αυτή, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών -πολλοί από τους οποίους έχουν συνηθίσει να αγοράζουν στην πτώση τα τελευταία χρόνια- εξακολουθούν να σκέφτονται εάν θα αυξήσουν την έκθεσή τους σε μετοχές αξίας, δήλωσε ο Richard Halle, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην M&G Investments.

«Είναι συναισθηματικά δύσκολο να αναλάβουμε δράση, όταν οι μετοχές ανάπτυξης έχουν πάει τόσο καλά για τόσο καιρό», πρόσθεσε. «Τα προηγούμενα ράλι για τις μετοχές αξίας από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν σύντομα και στην πραγματικότητα αποδείχτηκε πως ήταν ένα μήνυμα για διπλασιασμό των στοιχημάτων σε μετοχές ανάπτυξης».

Ο Guy Spier, διευθύνων σύμβουλος της Aquamarine Capital με έδρα τη Ζυρίχη, είπε ότι το τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον σημαίνει ότι οι επενδυτές προτιμούν εταιρείες που παρουσιάζουν πραγματικά κέρδη σήμερα, αντί να αξιολογούν μερικές από τις πιο ευφάνταστες μετρήσεις με τις οποίες εξέτασαν τις εταιρείες ανάπτυξης, όπως η «συνολικά απευθυνόμενη αγορά» (total addressable market-TAM), τα οικονομικά στοιχεία μονάδας, τα καθαρά κέρδη που αποκλείουν το κόστος αποζημίωσης μετοχών ή ακόμα και -στην περίπτωση του WeWork- τα προσαρμοσμένα στην κοινότητα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων.

«Το χρήμα γίνεται ξαφνικά ακριβό και με υψηλότερα επιτόκια, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τι κερδίζει μια εταιρεία. Τι ιδέα!».

Για πολλούς «βαμμένους» επενδυτές αξίας, η κυριαρχία της ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία έχει παρουσιάσει μια υπαρξιακή πρόκληση. Ο Spier είπε πως «οι επενδυτές ανάπτυξης κοίταζαν ανθρώπους σαν εμένα και σκέφτονταν, βρε φουκαρά, βλάκα, απλά δεν καταλαβαίνεις πώς άλλαξε ο κόσμος».

Τώρα, με τα σημάδια μιας ευρείας αλλαγής στις αγορές, ο Spier είπε: «Αισθάνομαι όντως κάπως χαιρέκακα, τι διάολο σκεφτόσασταν;» Αλλά η δικαίωση είναι «γλυκόπικρη», είπε: «Θα ήθελα πολύ να βάζω πολλά περισσότερα χρήματα στην αγορά, αλλά αντίθετα οι επενδυτές μου είναι επίσης νευρικοί, οι επενδυτές μου θέλουν επίσης να τραβήξουν χρήματα».

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v