Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τεχνολογικό top 10 των Financial Times

Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές εταιρίες που ξεχώρισαν για τη χρήση της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων επιχειρηματικών προκλήσεων.

Πέρυσι, όταν ζητήσαμε από τους αναγνώστες των FT να ονομάσουν εταιρείες που εφαρμόζουν την επιστήμη για την υπέρβαση των μεγαλύτερων οικονομικών προκλήσεων, κυριάρχησε ένα θέμα: η Covid-19. Φέτος όμως οι προκλήσεις πολλαπλασιάστηκαν.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ενεργειακής κρίσης, αύξηση των ανησυχιών για το κλίμα και διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού. Έτσι, για τους «τεχνολογικούς πρωταθλητές» του 2022 οι κριτές μας έπρεπε να επιλέξουν νικητές σε 10 κατηγορίες. Ιδού, λοιπόν, τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται αναλυτικά στο παραπάνω βίντεο.

Η Kayrros Satellite Imagery Analysis βοήθησε στην αποφυγή πυρκαγιών και στον έλεγχο των επιπέδων CO2. Όμως φέτος μπόρεσε να παρακολουθήσει τη δραστηριότητα του ενεργειακού τομέα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να εντοπίσει διαρροές από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Με τις βαριές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τράπεζες έπρεπε να τηρήσουν νέους, αυστηρούς κανόνες και η τεχνολογία παρακολούθησης κυρώσεων της ComplyAdvantage τις βοηθά να κάνουν τις σωστές κλήσεις.

Καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού δέχθηκαν μεγαλύτερη πίεση και η σύγκρουση στην Ουκρανία αύξησε τον κίνδυνο κυβερνοπολέμου, η αξία της πλατφόρμας της Risk Ledger έγινε ολοφάνερη, δείχνοντας στους οργανισμούς πόσο καλά προστατεύονται οι προμηθευτές τους.

Η ενεργειακή ασφάλεια και τα σταθερά δίκτυα εφοδιασμού αποτελούν πλέον προτεραιότητες σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, το λογισμικό φόρτισης οχημάτων της ev.energy ανταποκρίνεται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές προκλήσεις, καθιστώντας φθηνότερη τη φόρτιση ενός Tesla και μετατρέποντας χιλιάδες μπαταρίες αυτοκινήτων σε στοιχεία αποθήκευσης.

Στην πραγματικότητα, η αξία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη από ό,τι είναι σήμερα, γεγονός που καθιστά την ικανότητα του HiiRoc να παράγει χαμηλού κόστους υδρογόνο με μηδενικές εκπομπές σε βιομηχανική κλίμακα ένα πιθανό «game changer».

Και το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για την έξυπνη τεχνολογία RotoDynamic Heater της Coolbrook, η οποία καθιστά δυνατή την επίτευξη της ακραίας θερμότητας που απαιτείται στις χημικές διαδικασίες και τις διαδικασίες παραγωγής χάλυβα χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ανησυχίες για την ενέργεια και την οικονομία έχουν εντείνει τις πιέσεις στη σωματική και ψυχική υγεία που δημιουργούνται από τα lockdown και την απομόνωση. Άρα η τεχνολογία εφαρμόζεται και εδώ. Η Oxehealth βρήκε έναν τρόπο να παρακολουθεί τους ασθενείς εξ αποστάσεως μέσω υπέρυθρων ανιχνευτών και να ειδοποιεί τις νοσοκόμες σε όσους χρειάζονται βοήθεια.

Η τεχνολογία μπορεί επίσης να φέρει κοντά τους ανθρώπους για εμπειρίες που αγαπούν. Και το λογισμικό εκτεταμένης πραγματικότητας που αναπτύχθηκε από την Disguise μπορεί να επιτρέψει σε όλους να απολαύσουν καθηλωτικές συναυλίες και εκδηλώσεις.

Και όποια κι αν είναι η προτιμώμενη εμφάνιση σας στην πραγματική ζωή, μπορεί να γίνει πιο βιώσιμη από μια νεοσύστατη εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που ονομάζεται Satatland, η οποία όχι μόνο φτιάχνει την τελευταία λέξη της μόδας σε ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά επίσης νοικιάζει τα ρούχα ως εναλλακτική λύση για αγορά και απόρριψη.

Όλες οι επιχειρήσεις, ωστόσο, χρειάζονται χρηματοδότηση για να αναπτύξουν τεχνολογία. Και η Stenn βρήκε έναν τρόπο να εμπορεύεται πιστώσεις διαθέσιμες στις μικρότερες επιχειρήσεις σε περισσότερες από 70 χώρες.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v