Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα ξεφορτωθούμε τους server-σκουπίδια με... ασφάλεια

Μεγαλώνει η κριτική κατά των data centers για την παραγωγή μεγάλου όγκου επιβλαβών απορριμμάτων και τη σπατάλη σπάνιων μετάλλων. Οι πιο οικολογικές εναλλακτικές και ο φόβος διαρροής δεδομένων.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 23.000 data centers, αποθήκες υψηλής ασφάλειας που στεγάζουν συστήματα υπολογιστών, εφαρμογές και δεδομένα. Διαθέτουν περίπου 70 εκατομμύρια servers, καθένας από τους οποίους περιέχει αρκετές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, συνήθως σκληρούς δίσκους, επισημαίνεται στο παραπάνω video.

Τη στιγμή που η υφήλιος θέτει στόχους για μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων, αυτά τα data centers καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου το 1% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης.

Παράγουν επίσης σημαντικές ποσότητες ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Μέρος του προβλήματος είναι ότι όταν οι εταιρείες αποφασίζουν ότι θέλουν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους, κάτι που συμβαίνει συνήθως κάθε τρία έως πέντε χρόνια, αυτοί οι σκληροί δίσκοι κομματιάζονται. Ο λόγος είναι ότι οι εταιρείες φοβούνται ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να διαρρεύσουν, προκαλώντας την οργή πελατών και τεράστια πρόστιμα από τις ρυθμιστικές αρχές.

Αν και κατά κανόνα ανακυκλώνονται μετά τον τεμαχισμό τους, μόνο το 70% των υλικών μιας μονάδας δίσκου μπορεί να ανακτηθεί. Και σημαντικές ουσίες, όπως το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο, το νικέλιο και το παλλάδιο συχνά δεν ανακτώνται. Η ζήτηση για τέτοια υλικά προβλέπεται να αυξηθεί καθώς η υφήλιος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και στρέφεται στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια καλύτερη επιλογή για να ξεφορτωθεί κανείς με ασφάλεια δεδομένα με τη χρήση λογισμικού για τη διαγραφή τους από ηλεκτρονικές συσκευές και την πώληση των τελευταίων στη δευτερογενή αγορά.

Αν και τα περισσότερα από τα μεγάλα data centers κομματιάζουν τους σκληρούς δίσκους τους, ορισμένοι βασικοί παίκτες όπως η Google και η Microsoft κάνουν βήματα προς την επαναχρησιμοποίηση υλικών.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v